Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Lampa FL-50

jacek2004
    Gość

Lampa FL-50

Jestem na etapie zakupu FL-50. Czy ma ona funkję bezprzewodowego sterowania? I czy można to zrobić z E-1?

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Chyba nie?

Witam. Nie mam tej lapy, ale z tego co wiem Olympus nie daje takie możliwości. Można sobie tylko metrowy kabelek chyba kupić. Może się mylę, jak tak to proszę doświadczonych olympusowców o sprostowanie.

Ja mam jeszcze inne pytanie - czy można w jakikolwiek sposób wyzwalać z E-1 np: dwie lampy seri Fl-xx?? ?? ??
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

jacek2004
    Gość
    Pytam się, bo szukając po sklepach internetowych, w jednym z opisów FL-50 (przy FL-36 już nie) pisało o możliwości sterowania bezprzewodowego, dlatego zadałem takie pytanie.

Teroretycznie do E-1 można podłoczyć dwie, a nawet więcej lamp bo ma gniazdo synchronizacji lamp studyjnych, a tam przez rozgałęźnik można i kilka. W najgorszym przypadku jedna na stopkę, druga na kabelek.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

jak to?

Witam

Ale czy wtedy działa TTL lub TTL auto. Domyslam się, że nie. A jak podłączyc lampę FL do gniazda wyzwalającego za pomoca kabla?? jak wtedy na niej ustawić siłę błysku? Nie kumam tego tematu zupełnie. Gdyby ktos miał linkę do miejsca gdzie mozna o tym poczytać, albo zechciał mi to wyjaśnić, byłbym bardzo wdzięczny.

PS. w canonie było łatwiej lampy sterowane bezprzewodowo z aparatu ETTL działał, nawet 4 grupy lam. Po 4 w grupie. 16 lamp w ETTL szkoda, że olek nie ma takiego systemu błysku.

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zarówo lampa jak i body pracują w trybie pełnej komunikacji - jeśli wyzwolisz bezprzewodowo migawke - lampa też odpali we wszystkich trybach w zależności od ustawień - zarówno fl-36 jak i fl -50 .
    Pozdrawiam
    Robert

jacek2004
    Gość
    Azazel, ja miałem na myśli coś takiego jak w systemie Minolty, w aparacie ustawiałem tzw. tryb bezprzewodowy lampy, lampę błyskową np. 3600hsd stawiałem obok aparatu (do 5m), i po wyzwoleniu migawki w aparacie lampa też odpalała (a nie była podłaczona w żaden sposób do body).

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

No właśnie o cos takiego mi chodzi!!

Dwie lampki np fl-50 i fl-36 na dwóch statywach okoo 3 m od aparatu a ja sobie pstrykam E-1 a lapy pracuują RAZEm w TTL auto. jak ETTL w Canonie dwie lampki EX420 na statywach odbite od parasolek, sterownik beprzewodowy na aparcice, Przed lamkami modelka i wszystko ładnie się naświetla. olek nie ma takiego systemu, ale czy mozna jakoś "zaimprowicowac"?

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cena na e-bay w sklepie Cameta Camera 359$. Kumpel przywozi mi we wrześniu.

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cena FL50 oczywiście.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    w FL-50 z przodu pod guma chyba jest zlacze do spinania nie pamietam bo nie mam jej pod reka obecnie (albo to HIghVoltage) nie pamietam, ale trzeba poszukac gdzies to chyba znalazlem,

a jak nie to kupujesz to da sie zakupic albo samemu zrobic fotocele z szyna pod lampe, i wtedy mozesz tego podpinac stadami wywolujesz glownym blyskiem, albo sa "drozsze" fotocele ktore mozna tez spinac kabelkiem, albo wyzwalac kabelkiem

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57490029
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57497923
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58284447
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57259740

no i nie musza to byc FL-50
    a w www.abitus.pl
    /wyposażenie studia/akcesoria/ 1117u
    uchwyt uniwersalny
    Cena: 59 PLN

no jakos tak