Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Przeswietlanie w trybie AUTO - Olek 770 ! help !

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Przeswietlanie w trybie AUTO - Olek 770 ! help !

Moze na tym forum dobra dusza pomoze...
    mam spory problem z moim nowym nabytkiem - olympuskiem 770 UZ. W trybie AUTO regularnie przeswietla zdjecia - biale lub jasne miejsca ekspozycji wrecz raza! zwlaszcza w sloneczne dni (zaznaczam, ze nie robie zdjec pod slonce). Dodam, ze w trybie P, przy wlasnych ustawieniach zdjecia wychodza OK, jednak, czasem chcialabym skorzystac z szybkiego auto - a to niestety zawodzi... Odwzorowanie kolorow w tym trybie tez nie jest najlepsze
    Czy spotkaliscie sie z takim problemem u siebie? Czy mozna temu jakos zaradzic? Czy to wada sprzetu, czy moze te typy tak maja i wasze AUTO tez jest do bani ????
    Pozdrawiam, Szimka

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Moje auto też jest do bani. To zapewne nie jest wada aparatu.
    Ja sobie kiedyś to tak sprawdziłem, że cyknąłem AUTO. popatrzyłem w exifie na ustawienia, przełączyłem na manual ustawiłem tak samo i cyknąłem to samo ujęcie. Zdjęcia były identyczne.
    Z AUTO tak już jest. Tak, jak z zupą w restauracji. musi być ptrzyprawiona tak, żeby była znośna dla każdego. A doskonała staje się dopiero wtedy, jak se dosypiemy tego i owego.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    może po prostu ustaw sobie EV na -0.3 albo -0.7 skoro bardzo lubisz tryb AUTO???

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzieki za odpowiedzi! Nie twierdze ze jestem straszna fascynatka AUTO, ale oczekiwalam dobrej jakosci - we wszystkich trybach. Poza tym dopiero sie wdrazam w cyfrowa fotografie Sprawdzalam, porownywalam, wyszlo mi na to, ze gamoniowate AUTO nie radzi sobie z ustawieniem balansu bieli (np. zamiast "zaroweczki" wciska mi "chmurke" . Podobnie ISO psuje. Coz, pozostaje mi dzialac na manualu, niezaleznie od sytuacji - musze byc szybka i nie-gamoniowata )) ECH, ZYCIE! Pozdrawiam, Szimka

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    może po prostu ustaw sobie EV na -0.3 albo -0.7 skoro bardzo lubisz tryb AUTO???
    W trybie auto nie mozna ustawic EV - bo ustawia sie automatycznie

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    probuj kierowac okienko autofocusa na jasniejsze miejsca w kadrze - moze to cos pomoze?
    PS: majac taki aparat lepiej wykorzystywac go do tego, do czego jest stworzony > sprobuj manuala

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czesc Tom Soyer! Sprobowalam i niewiele pomoglo... ale nic to, za to ciemne pomieszczenia rowniez rozjasnia, co bywa pomocne przy robieniu zdjec bez lampy. A wiec prawda jest, ze 770 stworzony jest do manuala, jak powiedziales. Tylko troche mnie zzera, bo sa sytuacje gdy nagle chcesz wyjac aparat, nie zastanawiac sie nad niczym, tylko zrobic CYK! Coz, nie da rady na latwizne wykorzystam mozliwosc zapamietywania ustawien (4 Memory). Dzieki

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że nie tylko jest stworzony do Manuala. Wiele zdjęć z mojego C-765 (w końcu to prawie bliźniaczy model) typowo albumowych, rodzinnych było robione w trybie P i wychodziły bardzo przyzwoicie. A P wg mnie jest właśnie b.dobry do sytuacji gdzie trzeba zrobić szybko CYK. Tryb AUTO ma taką wadę, dla mnie, że ustawia często gęsto wysokie ISO, stąd od pewnego czasu wogóle z niego nie korzystam.
    To moje 3 gorsze do rozmowy na ten temat

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    I tu masz racje absolutna! Tryb P jest za to swietny. Dzieki i pozdrawiam!