Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 115

Wątek: W kwestii E1-pomoc.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Chomsky,
    gratuluję cacuszka! Jak ja lubię takie momenty, kiedy rozpakowuję paczkę a tam .... swieży pachnący fabryka aparat. Te instrukcje to Olympus daje smieszne - mam to samo w C8080 - papierowa po polsku to żart - chyba żelazko ma obszerniejszą. No a ta na Cd 600 stron! No ale skoro Noama Chomskiego się w oryginale czytało, to taka instrukcja, to pikuś po prostu.
    Z niecierpliwością czekam na dalsze sprawozdanie.
    pozdr Jola

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

W kwestii Oly E1...

Jola-nie jestem pewien,czy dostaniesz ostrzejsze i bardziej kontrastowe fotki z Olego E1 niż z 8080,choć wydaje się ,że bardziej analogowe.Ćwiczę wysokie czułości-nie jest tak żle.
    Cześć.ch.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jola-nie jestem pewien,czy dostaniesz ostrzejsze i bardziej kontrastowe fotki z Olego E1 niż z 8080,choć wydaje się ,że bardziej analogowe
    Hmmm czyli trochę zaczynam wracać do punktu wyjścia - przy przesiadce na lustro doczuję DUŻY skok w szybkości ale juz niekoniecznie w jakości samych zdjęć??? No ale jest jeszcze kwestia zdjęć w ruchu gdzie C8080 nawet nie stanie do walki z żadnym z luster. Przeanalizuj co możesz i podeślij jakieś jeszcze spostrzeżenia. Twoje reakcje i spostrzeżenia są bardzo wyważone ( zero "hurrra optymizmu"!). Ja po zrobieniu tych kilku fotek E300 w sklepie stwierdzam: żeby poznać możliwości/słabości aparatu trzeba z nim pobyć dłużej i wzajemnie się dotrzeć

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jola:

Jako posiadaczka - co by nie pisać grubego aparatu - 8080 nie powinnaś pisać takich rzeczy, bo to przecież oczywiste, że z dobrej hybrydy dostaniesz ostrzejrze zdjęcie (przy świetle dziennym), niż z lustra. Ale tylko ostrzejsze, bo jakościowo w większości przypadków będzie gorsze.

Poczytaj sobie gdzieś o tym, że E-1 naświetla na światła, C-8080 na cienie, wskutek czego przy 8080 na auto tracisz szczegóły w światłach a w E-1 światła są oki a szczegóły z cieni możesz sobie podciągnąć.

Poczytaj sobie o tym jak wyższe ISO pomaga w robieniu fotek przy słabym świetle.

Poczytaj sobie o uszczelnieniach, trzech niezależnych procach E-1, które dają ognia.

Jeśli 8080 masz obcykanego, przesiadka na E-300 czy E-1 to żaden ból.

W ogóle nad czym się tu zastanawiać, analizować. Jeśli masz kesz na dopłatę, to opylaj sprzęt i zaklep sobie gdzieś E-1 póki można je normalnie dostać. Za jakiś czas może to nie być takie proste. Jeśli Ty lub portfel nie czujecie się na siłach, kup E-300, w którym programy tematyczne olejesz po kilku tygodniach i znowu zaczniesz spoglądać w stronę E-1.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kaarool,
    Widzisz to co ty radzisz trzyma się kupy zwłaszcza, że C8080 mam jakieś 2 miesiące - i w tym czasie ani razu nie korzystałam z trybów "obrazkowych" (portret itp...), ze dwa razy z preselekcji przysłony a poza tym cały czas ciągne na manualu. To dla mnie jest frajda i prawdziwa fotografia - czyli wynika że połowa tego kółeczka z trybami jest mi zbędna (w 99% sytuacji!). Wpływ zmiany Iso na resztę parametrów oczywiście znam i wiem, że gdy mozna ISO rozsądnie podnieść to lepiej. W sytuacjach kontrastowych kadrów zawsze mierzę światło w różnych punktach kadru i potem staram się dobrać optymalne parametry dla danego ujęcia - czasem wychodzi OK , choć nie powiem że zawsze . Natomiast zupełnie nie znam się na tym co elektronicznie siedzi w aparacie cyfowym - kompakty (w tym hybrydy) mają ponoć jakieś algorytmy wyostrzania podkręcone i stąd fotka z byle pstrykawki jest ostrzejsza niż z lustra. Jeśli bredzę ( to jest możliwe!) to mnie poprawcie. W lustrze bardzo dużo zależy od szkiełka i kupując KIT dostajemy to co dała fabryka - i na logikę biorąc do E300 i E1 Olympus moim zdaniem powinien włożyć lepszą optykę - stąd moje pytania i wątpliwości.
    Gdy kupowałam C8080 rozważałam zakup lustra (Canon) ale wygrało dobre jasne szkło w C8080 ale skoro teraz znów rozważam zmianę to chyba jednak nienajlepiej to wtedy rozegrałam?
    Pozdrawiam wszystkich Jola

Mieszka w
    3Miasto
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dokładnie. Nie myl ostrości z jakością zdjęć.
    Ponadto chybryda daje ostrzejsze foty ponieważ parametry tejże są podśrubowane. E 1 jako lustrzanka PRO ma wszystkie nastawy wyzerowane, w tym także ostrość po to abyś miała większy wpływ na efekt ostateczny zdjęcia. Polecam foty z E1 przeglądać w Olympus Viewer, wyglądają o niebo lepiej niż w przeglądarce windowsa, ja osobiście robiąc zdjęcia E1 mam z góry w menu aparatu ustawioną ostrość na + 2, +3 ale ja jestem zwolennikiem tak zwanej żylety.
    Pozdrawiam,
    Marek

Mieszka w
    3Miasto
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Chciałem jeszcze dodać że tak niska cena E 1 utrzymuje się w Polsce i może ogólnie w Europie ponieważ nie sprawdzałem. Natomiast w Azji i Australii nadal jest wysoka. Wczoraj rozmawiałem z kolegą z Melbourne i sprawdził mi że, cena body E1 wynosi 2079 $, lens 14-54 699$ Australijskich, czyli przy średnim kursie 2,50pln cena wynosi 0k. 7000pln. Kwota prawie 3000 $ Aus. to nawet na ich warunki duży wydatek. Dziwił się skąd taka cena na E1 w Polsce i nie wie czym to jest podyktowane, a facet jest z branży foto.
    Pozdrawiam,
    Marek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

W kwestii e1

Istnieje przekonanie,że to soft podbija ostrość fotek w hybrydach.Pewnie po części tak.Hybrydy mają jednak jedną przewagę-malutką matrycę.Ta zaś pozwala skonstruować w miarę tani,za to ostry i jasny obiektyw o względnie długiej rozpiętości ogniskowych.Obiektywy te posiadaja i inne walory optyczne-zresztą sa i lepsze,są i gorsze.Ten w 8080 jest b.dobrej jakości.Dlatego daje tak piękne obrazy.Wadą wynikajaca z tego rozwiązania jest szum na wyzszych iso-trudno trzeba używać niskich+statywu.W latach mojej młodości uzywano metalowych puszek,nie bylo zoomów a czułość użyteczna filmow kończyla się na ISO 100,przeźroczy na iso50.Wykonano mnóstwo pięknych fotek.Przeciez dawniej także wykonywano fotki w ruchu bez AF z lampa manualna(tabelka do odczytu)nawet bez tzw.komputera z tyrystorem.Dasz sobie radę i z 8080.
    Faktem komfort pracy z lustrem jest wysoki.Ale fotki są takie jakie są,mniej żyletowate.Przy wymianie sprzętu stracisz.Może poszukaj kogoś na Śląsku,kto pozwoli Ci pobawić się E1,zobaczyc efekty.Niestety mieszkam na południe od Rzeszowa.Postaram się podać Ci jakies spostrzeżenia.
    Cześć.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jola
    W lustrze bardzo dużo zależy od szkiełka i kupując KIT dostajemy to co dała fabryka - i na logikę biorąc do E300 i E1 Olympus moim zdaniem powinien włożyć lepszą optykę - stąd moje pytania i wątpliwości.
    Ojoj ale do E-1 jest "HighEnd/Top" (<- zwal jak zwal) szklo czyli 14-54mm 2,8-3,5f do E-300 jest dane gorsze szklo "gorsze" bo ciemniejsze 14-45mm 3,5-5,6f. Obiektywy Zuiko sa wysokiej klasy obiektywami, a Zuiko Digital sa porownywane do Canon`owskich L`ek

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    do E-300 jest dane gorsze szklo "gorsze" bo ciemniejsze 14-45mm 3,5-5,6f
    Gorsze jak rozumiem od szkła w E1 ale czy mam rozumieć, że gorsze od obiektywu w C8080 f2,4-3,5??? Z samego faktu, że ciemniejsze wynikałoby, że gorsze ale czy aby tylko i wyłącznie jasność decysuje o jakości szkła i jego możliwościach? Chyba nie? A może się mylę? Przypuszczam, że takie porównanie obiektywów lustrzankowych z obiektywami na stałe zamontowanymi w lustrzankach nie bardzo ma sens choćby z powodu, który opisał powyżej Chomsky - kompakt i lustro różnią się wielkością matrycy i wszystkim co to pociąga za sobą. Tak sobie myślę, że to właśnie z tego powodu takie porównanie nie ma sensu
    Natomast ciekawi mnie jak Chomsky (tak traumatycznie doświadczony przez Nikona i Canona) "oceni" zakupionego niedawno E1?