a ja tam PS RAW-converter 2.4 a do przeglądania RAWów Adobe Bridge od kilku dni wcześniej Olympus viewer...
a ja tam PS RAW-converter 2.4 a do przeglądania RAWów Adobe Bridge od kilku dni wcześniej Olympus viewer...
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Robiłem wczoraj fotki na starówce w Oleśnicy i nie mogłem uwierzyć że arhitektura w E1 wali się z obiektywem 14-54 na szerokim kącie .Znacznie lepiej robił to stary 5060. Jakie szkło dokupić aby budowle stały na baczność a nie kłaniały się do środka.
dorian, najlepiej taki ze zmienną osią optyczną![]()
Zamieszczone przez jacek2004
![]()
![]()
Poco od razu takie drastyczne środki?
Wystarczy ogniskowa powyżej 25mm.
Pozdr!
Niestety tak jak napisał Jacek tylko i wyłącznie optyka ze zmienną osią optyczną.Zamieszczone przez zdrip
Pozdrawiam,
Marek
Ewentualnie odpowiednio wysoka drabinaCo do obiektywu ze zmienną osią, to Leica ma taki w ofercie, a ponieważ pojawiła się przejściówka 4/3 Leica więc architekturę można robić, że palce lizać.
Na allegro łatwo upolować W.Dederko "Fotografowanie architektury". Cieniutka, malutka książeczka a ile wiedzy w niej zawartej... Gorrrąco polecamZamieszczone przez dorian
![]()
Pozdrawiam,
Piotr.
dorian:
dopisz jeszcze "sorry za to co napisałem, ale jestem łosiem i tylko cud cenowy sprawił, że wsiadłem na prom kosmiczny zwany E-1".
bez komentarza, pokaż mi jakieś (bez shift'a) 28 mm, które nie krzywi...
patrząc po Twojemu, najlepiej kupić jakiegoś UZ... tam przy 36-38 praktycznie w ogóle nie krzywi i może to właśnie powinieneś zrobic.
No nie wiem, ja na swoich 38mm widzę jak budynki też walą się do środka.
Na 50mm to wygląda już naturalnie.
Pozdr!
Karol
Nie kupiłem E1 tylko dlatego że jest dobra cena .Po roku robienia zdjęć C-5060 konieczna była przesiadka na lustro ze względu na temat portretu i reportażu a E1 w tej kategorii (i teraz cenie) nie ma równych. Lubię korzystać z okazji cenowych jak każdy, a ty chyba nie doczytałeś pytania w moim poście albo za coś słono przepłaciłeś. Nigdy nie żałuję zakupu czegokolwiek , za E1 dałbym i tak więcej jakbym musiał . Za zaoszczędzoną kasę zamierzam dokupić kilka obiektywów. Prosiłem o radę w sprawie obiektywu, a ty wyjerzdrzasz z jakimiś promami. Dzięki tym którzy mi udzielili sugestii sprawdzam teraz temat obiektywów do arhitektury.