Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: C-700 Problemy z filmami w mpeg4

Awatar Tzuba
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C-700 Problemy z filmami w mpeg4

Witam,

Jestem w miarę świeżym użytkownikiem C-770-tki UZ ale zdołałem się już nim pobawić i pojawiły się pewne problemy.

Podczas kręcenia filmów w formacie pmeg4 z włączonym dźwiękiem nie mogę „zoomować”. Dodatkowo z tego co zauważyłem mogę nakręcić max 2 min filmu. Powyżej 2 min pliki filmowe są uszkodzone. Podczas próby odtwarzania filmu wyskakuje komunikat „image terror”. Podkreślam że takie rzeczy dzieją się tylko przy formacie mpeg4 i z włączonym dźwiękiem. Jeśli natomiast zmienię tryb nagrywania na SHQ to nagrywa dłużej jednak nadal nie mogę zoomowac.

Czy może ktoś się już spotkał z tym problememi wie jak to poprawić?

Pozdrawiam
    Olympus C-770 UZ

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Do zoomowania przy nagrywaniu filmików musisz mieć włączony zoom optyczny.

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o zoomowanie przy nagrywaniu filmów, to wydaje mi się (nie jestem do końca pewny) że jest ono niemożliwe przy włączonym nagrywaniu dźwięku. Jedynym wyjściem jest włączenie zoomu cyfrowego i operowanie nim, albo wyłączenie dźwięku - wtedy można używać zoomu optycznego.
    Wydaje mi się, że takie coś wiąże się z głośną pracą silniczka zoomu optycznego, stąd nie można go używać przy włączonym mikrofonie.
    Co do uszkodzonych plików to nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tzuba
    z tego co zauważyłem mogę nakręcić max 2 min filmu. Powyżej 2 min pliki filmowe są uszkodzone. Podczas próby odtwarzania filmu wyskakuje komunikat "image terror". Podkreślam że takie rzeczy dzieją się tylko przy formacie mpeg4 i z włączonym dźwiękiem. Jeśli natomiast zmienię tryb nagrywania na SHQ to nagrywa dłużej jednak nadal nie mogę zoomowac.
    Jeśli tryb zapisu mp4 z dźwiękiem i karta 1GB to właśnie tak ma być.
    Podziękowania składać Olympusowi.

Awatar Tzuba
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zdrip
    Cytat Zamieszczone przez Tzuba
    z tego co zauważyłem mogę nakręcić max 2 min filmu. Powyżej 2 min pliki filmowe są uszkodzone. Podczas próby odtwarzania filmu wyskakuje komunikat "image terror". Podkreślam że takie rzeczy dzieją się tylko przy formacie mpeg4 i z włączonym dźwiękiem. Jeśli natomiast zmienię tryb nagrywania na SHQ to nagrywa dłużej jednak nadal nie mogę zoomowac.
    Jeśli tryb zapisu mp4 z dźwiękiem i karta 1GB to właśnie tak ma być.
    Podziękowania składać Olympusowi.
    Dzwoniłem do serwisu!
    z kartą 1 Gb fimów w mpeg4 wogóle nie można kręcić Przed zakupeł ostro szukałem informacji o kręceniu filmów i wszędzie było napisane że do pojemności karty. Nigdzie nie znalazłem informacji że mpeg4 ma jakieś ograniczenia. Niestety pan z serwisu mi powiedział, że ograniczenia są. Mianowicie 90sek. Jest to napisane tylko w instrukcji obsługi i trzeba tej informacji troszkę poszukać. Sam się przyznał, ze dowiedział się o tym zupełnie niedawno. Szkoda.
    Ale zdjęcia wychodzą ok. Są świetnej jakości i w sume po to głównie ten aparat kupiłem. Filmy miały być takim dodatkowym bayerem. niestety nie do końca wypalił
    pzdr
    Olympus C-770 UZ

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Podłącz zwykły mikrofon od kompa. Będziesz miał dzwięk i możliwość operowania zoomem optycznym w trakcie nagrywania z dzwiękiem..

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dominius ma rację, ja tak zrobiłem i działa.

Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    na 512 krece od pol roku i caly czas mam dostepne okolo 35 minut na starcie - zero problemow z odtwarzaniem czy to w aparacie, czy TV czy na kompie.....

ale zmartwilem sie tym ze 1GB ma takie jakies dziwne ograniczenia ?? bo juz chcialem kupic...

pozdrawiam
    Nikon F65 + Tamron 28-105 + Hama Sky 1A
    Olympus C770 + Hoya Sky 1B

Mieszka w
    Tomaszów Maz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z mikrofonem

Przy wyłączonym mikrofonie zoom optyczny działa bez zastrzeżeń w aparacie C-770. Można kręcić w formacie MOV i MPEG-4. Gdy podłączyłem mikrofon komputerowy w celu jednoczesnego nagrywania dźwięku i korzystania z zoom–u, jedno wyklucza drugie. Gdy udaje się nagrać dźwięk z mikrofonu zewnętrznego to działa jedynie zoom cyfrowy. Wtyczka od mikrofonu gdy zostanie głębiej wypchnięta wówczas ginie obraz na monitorze LCD

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowalski
    Wtyczka od mikrofonu gdy zostanie głębiej wypchnięta wówczas ginie obraz na monitorze LCD
    Słyszałem że tak się dzieje z dynamicznym mikrofonem - aparat myśli że został podłączony kabel wideo.
    Przy nie dopchniętej wtyczce działa wbudowany mikrofon, stąd opisane efekty.
    Podobno wszystko gra z mikrofonami pojemnościowymi.

Pozdr!