Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Pytanie o pomiar światła

Mieszka w
    Nowy Tomyśl
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Pytanie o pomiar światła

Witam.

Mam pytanie dotyczące pomiaru świała.Chodzi mi o przepalanie zdjęć w zdjęciach o duzym kontraście (las i jasne niebo).W jaki sposób zrobić pomiary aby stwierdzić czy na zdjęciu nie wystąpi zbyt duży kontrast pomiędzy cieniami a światłem. Słyszałem o metodzie w której należy ustawić zoom w pozycji MAX na punkt który nasz interesuje,następnie zmierzyć światło metodą SPOT zapamietac jaką ekspozycję ustawił aparat.Kolejno wyzumować na MIN i powtórzyć czynnośc pomiarową trybem SPOT.Jeśli róznica w ekspozycji będzie więkasza niż 5EV miejsca kontrastowe będą prześwietlone bądz niedoświetlone.

Moje pytanie jest następujące. Czy ktoś się orientuje o ile należy korygować EV jeżeli róznica pomiędzi dwiema ekspozycjami może spowodować prześwietlenie lub niedoświetlenie.

Moze to trochę zawiłe ale jeśli ten temat jest komuś znany to proszę o opinie
    Rychu
    Sprzęt: kiedyś c-4000 teraz
    Canon EOS 300D+grip BG-E1+russian help/Canon EOS 300 ; 50 1.8/17-50 2.8/ Canon 430EX nareszcie jest

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie wiem jak inni, ale ja koryguję EV na oko.
    Zauważyłem że to co na wyświetlaczu wygląda jak czarne, często daje się później wyciągnąć.
    Natomiast, jeśli na wyświetlaczu coś jest przepalone, to znaczy że już jest spalone na amen i nic z tego nie będzie.
    Zwykle tak ustawiam EV żeby niebo nie było wypalone, ale już blisko wypalenia.
    I często pstrykam 2-3 razy to samo przy różnych EV.
    Później w PS wyciągam cieni.
    Zwykle mam EV od –0.7 do +0.7, ale niekiedy zdarza się i więcej.

I jeszcze jedno, CONTRAST w aparacie mam ustawiony na minimum, u mnie to -5.
    Dzięki temu trochę poszerza się zakres dynamiki.

Pozdr!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja takze sie chetnie dolacze do pytania:

Czy da sie w jakis normalny, nikombinowany w PS sposob zrobic takie zdjecie o ktorym mowi rychu_lhotse ?

Ostatnio bylem na stacji PKP i zdjecia wychodzily mi albo z przepalonym niebem, albo z ciemna stacja i ladnymi chmurkami... probowalem roznych ustawien i najlepsze to bylo z kompensacja naswietlania -0,7 krok... ale mi i tak zupelnie nie odpowiadajacy, bo i dolna czesc zdjecia wyszla za ciemno... i teraz oczywiscie moge to obrobic w PS, ale efekt bedzie z lekka widoczny...

Jesli ktos wie jak sie za to zabrac bylbym wdzieczny... Foce E-300 i zawsze myslalem, ze lustra robia takie rzeczy bez problemu.

Jeszcze jedno - jesli rozwiazaniem jest FILTR POLOWKOWY albo FILTR POLARYZACYJNY (ktory lepszy?) to jaki bylby najlepszy do E-300 i jak go zamontowac na tych obiektywach - ZUIKO Digital EZ 14 - 45 mm, ZUIKO Digital EZ 40 - 150 mm ?

jacek2004
    Gość
    Do takich zdięć polecam używać filtru "szara połówka". Niebo można próbować przyciemnić filtrem polaryzacyjnym. Trzecim sposobem jest naświetlanie w trybie ESP (lub centralnie ważonym), zapisanie fotki w RAW, wywołanie dwóch JPEGów (jeden naświetlony na cienie, drugi na światła) i zrobienie sklejki w PSie. Ostatnim ze sposobów jest kupienie lustrzanki Fuji S3pro która tak właśnie działa.

Filtr połówkowy i CPL mają inne zastosowanie, najlepiej mieć jeden i drugi. Ponieważ optyka Zuiko jest całkiem niezła, więc i fitry powinny być dobre (z wieloma powłokami antyrefleksyjnymi HMC lub SHMC). Kup filtr o średnicy większego obiektywu, a do mniejszego kup redukcję obiektyw->filtr. Jeśli planujesz zakup jakiegoś dodatkowego obiektywu, weź również pod uwagę i jego średnicę. Filtry są dość drogie, np CPL SHMC Hoya 67mm na ZD14-54mm kosztuje około 300PLN. Redukcje kosztują około 30zł.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki... Najbardziej podoba mi sie ta metoda z RAWami... Chociaz zauwazylem, ze jak sie ma slonce dosc nisko (powiedzmy godz.17.00 w dol w lecie) i do tego ma sie to slonce za plecami - to nie ma problemu z takimi fotkami...

Pozdr