Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Obiektyw i adapter do portretu - mała GO wymagana!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    albo fotopolis albo światfoto,któryś z userów wyczytał na zachodnim forum.
    powołują się na pracownika Sigmy.Nowa puszka ma mieć tą samą matryce tylko
    3x6milionów pix.Do sprzedaży ma trafić pod koniec lata,może to i plotka ale fajnie by było.
    Natomiast 1,4/30 jest już u nas w sprzedaży, tyle że nie z mocowaniem do Olka
    E300+14-45+40-150+50/2Macro,Canon FD system

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    szwedowski Zuiko 14-54mm f2.8 ma tylko na szerokim kącie, a przy nim portretu raczej nie zrobisz Protreciki można robić na 50mm ale wtedy f wynosi 3.5. Jeśli się podejdzie blisko modela to GO jest wystraczająca ale mogłaby być lepsza. Dla lepszego ostrzenia lepiej ustawić nieco większą przesłonę w ZD 14-54.
    Nikon ma dobre jasne 50-siątki ze światłem 1,4 , ale jestem pewien że ZD 50mmf2 będzie najlepszy do 4/3.
    A co myślicie o co prawda bardzo drogim Zuiko 50-200. Na szerokim kącie ma f2,8 - czy zdałby egzamin pzy portrecie zastępując stałkę Zuiko 50mm. f2,0

jacek2004
    Gość
    lepmity myślę że 50-200 jak najbardziej bedzie sienadawał do portretu przy krotkim końcu.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kurczę Panowie, a to, to co to niby jest?
    http://www.olympusclub.pl/forum/view...r=asc&start=36
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @Magus a nie lepiej Ci podjechac do mnie albo gdzie sie na sesje umowic i obadasz sobie ta 50mm Macro ?
    Masz tak niedaleko :P

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

THX

Thx DraXan, z przyjemnością skorzystam z twojej propozycji!!
    Jak tylko będę w Krakowie ze sprzetem to dam Ci dużo wczesniej znać na Priva. Wielkie dzieki.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez P
    Draxan piękne foty. Najlepszy i najbardziej uniwersalny jest 50-200. Jego wielkość może być przeszkodą w portrecie, ale mając go można obyć się bez 50-ki. A do macra stosować EX-25. Draxan czy mam rację iż mając 14-54 + 50-200 + EX-25 + Flesz 50 - wykonam wszystko. Analizując zdjęcia Draxana stwierdzam że cały zestaw obiektywów Zuiko jest super, a różnice jakości fot są znikome. Na dobrą sprawę przy odrobinie wysiłku można by zrobić identyczne zdjęcia każdym Zuiko. Przecież każda minuta daje nam inne światło i wystarczy przybliżyć się o krok do obiektu czego efektem będzie większe wypełnienie - a gdy chmurka jasna przepchnie ciemną fotka wyjdzie ostrzejsza - ale przecież to nie decyduje o wyższości jednego nad drugim. Widzę że wszystkie Zuiko są super, a przecież nie kupię wszystkich obiektywów - dlatego motam się w wyborze najbardziej optymalnego zestawu...
    Pozdrawiam...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lepmity
    Cytat Zamieszczone przez P
    Draxan czy mam rację iż mając 14-54 + 50-200 + EX-25 + Flesz 50 - wykonam wszystko.
    No nie popadajmy znowu w skrajnosc bo wszystkiego nie wykonasz
    np RybieOko :d ale to sa wyjatki i naprawde jest garstka ludzi ktorzy to wykorzystuja, chociaz sam przyznam ze czasami by mi sie przydal, ale to z drugim body (albo nawet trzecim)

co do EX-25 zamiast 50mm czy ja wiem czy jest sens go kupowac
    http://abitech.pl/shop/towar/idt=7967 cena 700zl a ja swoja 50mm Macro kupilem bodajrze za cos kolo 1250zl

ale uwazam ze dla 95% fotografow/fotoamatorow w zupelnosci wystarczaja te trzy obiektywy 14-54mm, 50mm Macro, 50-200mm

oczywiscie EX-25 ma sens ale to przy 50-200 i to na jego dlugim koncu, bo 300mm kosztuje sredniej klasy nowy samochod ceny od 26000zl do 32000zl

a 50-200mm + EX-25 (pl ceny) 4500zl + 700zl

Ale ktos na forum pisal ze moze przywiesc ze stanow nie wiele chcial zarobic nie wiele chcial przedplaty, wiec mysle ze mozna sie pokusic i na Św bawic sie nowymi obiektywami

jacek2004
    Gość
    Draxan EX25 to pierścień macro, masz chyba na myśli komplet EC14 i 50-200mm

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Przed chwila kupilem Pentacon f1.8/50 to moj pierwszy obiektyw inny niz Digital Zuiko
    Narazie sie nim troche bawie http://www.wagabunda.host247.pl/temp...u_pentacon.jpg
    czy sa jakis testy na GO, czy bokeh rownomiernie sie rozlazi? (wiem ze bokeh sam w sobie jest pojeciem bardzo subiektywnym) a moze to poprostu kwestia wyczucia w ostrzeniu manualnym. Moze i glupie pytanie zadalem ale pamietam ze na FrontFocus i BackFocus sa "testery". To moze na bokeh tez cos sie znajdzie

BTW
    wie ktos moze jaka jest srednica takiego obiektywu? 49? bo mam obiektyw ale nie mam nic do zamkniecia bede musial gdzies kupic....
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać