Strona 43 z 56 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

| OlyJedi Awatar netfinity
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A ja się zastanawiam po co kupować lampy nie z systemu
    Skoro FL-36 kosztuje tyle samo, niby ma mniejszą liczbę przewodnia ale skoro ktos nie jest "zawodowcem" to mu wystarczy i ma lampę systemową.
    Ja tez nie jestem "zawodowcem" i pomimo wszystko wybrałem FL-50 z której jestem zadowolony.
    Puszkę zapewne kiedyś zmienię a lampa zostanie tak samo jak szkiełka.
    Troszkę mi to przypomina kupowanie obiektywów do makro z analogów w cenie zblizonej do np. 35mm, to troszkę bezsens, sam chciałem tak zrobic jednak kupię 35mm z systemu.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez netfinity
    A ja się zastanawiam po co kupować lampy nie z systemu
    Skoro FL-36 kosztuje tyle samo, niby ma mniejszą liczbę przewodnia ale skoro ktos nie jest "zawodowcem" to mu wystarczy i ma lampę systemową.
    Przede wszystkim dlatego, ze FL-36 zasilana jest dwoma bateriami i czas jej naładowania dyskwalifikuje ją w wielu sytuacjach, niekoniecznie "profesjonalnych".
    Są takie chwile, które nie poczekają na naładowanie kondenstaora a powtórzyć się ich nie da. Miałem tę lampkę więc piszę z doświadczenia. Niestety, kilkakrotnie wkurzyła mnie swoim czasem ładowania a kilka niepowtarzalnych sytuacji poszło się paść :/
    Chociaz wydaje mi się, ze naswietlała bardziej przewidywalnie niż Metz ale to kwesta "obczajenia" i ewentualnej korekcji.
    Cytat Zamieszczone przez netfinity
    Ja tez nie jestem "zawodowcem" i pomimo wszystko wybrałem FL-50 z której jestem zadowolony.
    Puszkę zapewne kiedyś zmienię a lampa zostanie tak samo jak szkiełka.
    Troszkę mi to przypomina kupowanie obiektywów do makro z analogów w cenie zblizonej do np. 35mm, to troszkę bezsens, sam chciałem tak zrobic jednak kupię 35mm z systemu.
    Calkiem słusznie zrobiłeś niemniej chciałbym zauważyć, że FL-50 to już inna półka cenowa a kilkaset złotych robi różnicę.
    Wielokrotnie decydującą o zakupie, bądź nie.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco
    Przede wszystkim dlatego, ze FL-36 zasilana jest dwoma bateriami i czas jej naładowania dyskwalifikuje ją w wielu sytuacjach, niekoniecznie "profesjonalnych".
    Są takie chwile, które nie poczekają na naładowanie kondenstaora a powtórzyć się ich nie da. Miałem tę lampkę więc piszę z doświadczenia. Niestety, kilkakrotnie wkurzyła mnie swoim czasem ładowania a prę sytuacji poszlo sie paść.
    Dlatego po namysłach i przeczytaniu "fury" postów własnie kupiłem 50'tke
    Za dużo ludzi chce się pozbyc fl-36 (mało używanych )
    Skoro chce się mieć dobrą lampę nie lepiej np. wziąć na raty a mieć naprawdę dobrą lampę z systemu, przeciez lampy się nie wymiena co rok, szybciej zmienia się body, chyba ze sie zrezygnuje z systemu olka to zawsze mozna w dobrej cenie sprzedac

rocco
    Gość
    Może i tak, jednak Metz do "budżetowych producentów" nie należy a na produkcji lamp błyskowych zęby zjadł
    Ja nie żałuję i wykonanie lampy i efekty, w postaci wykonanych z jej pomocą fotografii, są dobre.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco
    Może i tak, jednak Metz do "budżetowych producentów" nie należy a na produkcji lamp błyskowych zęby zjadł
    Ja nie żałuję i wykonanie lampy i efekty, w postaci wykonanych z jej pomocą fotografii, są dobre.
    Moze i tak, ktoś tu chyba kiedyś napisał - "a kto mówił że bedzie tanio"
    I tak jak porównuję ceny to olek wypada w miare kozystnie

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    a ja mam Metza 58. Najpierw miałem 48, przez 3 dni ale się porobiło w sklepie, więc dopłaciłem i mam 58.
    I tak jak rocco pisze jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam. Jestem póki co zadowolonym posiadaczem FL-36. Jednak nie wszystko jest dla mnie jasne, stąd mój post licząc na dobrą poradę. Otóż nie kumam dwóch rzeczy:

1. W instrukcji stoi, że lampę można wykorzystać do robienia portretów w plenerze z użyciem synchronizacji ze światłem słonecznym, przy otwartej przesłonie w celu uzyskania nieostrego tła. Czytaj: użyj mądrze FL-36 robiąc portret, to zyskasz mniejsze DOF (fajniejsze bokeh). Jest nawet zapodany przykład z ładną panią i róznymi bokeh. Dla mnie jest to sprzeczność - otwieram przesłonę (zmniejszam F) -> zmniejszam DOF -> fajne bokeh. Gdy tak robię, to wymagany czas migawki skraca się (wiadomo, np. schodzę z F4.0 na F2.8 to czas migawki 2-krotnie się skraca a DOF maleje)). Gdzie tu miejsce dla FL-36 ? W jaki sposób można nią poprawić bokeh ?

2. Znanym zastosowaniem flesha jest makrofotografia. Próbowałem wiele razy użyć FL-36 robiąc close-up'y i w moim odczuciu efekty były wyraźnie gorsze niż bez użycia lampy. Widać nie znam się ale chciałbym poznać. Fakt, można rozświetlić cienie w tle, ale czy to o to chodzi ? Poza tym takie rozświetlenie nie zawsze jest potrzebne

Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Mateusz
    C5D, C5DmkII, EF 16-35L/2.8 II, EF 35L/1.4, EF 85/1.8, 2x 430EX II

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MateuszJ
    2. Znanym zastosowaniem flesha jest makrofotografia.
    A nie lepiej w makro stosować światło zastane, zrobiłem troszkę takich fotek, oczywiście najlepiej w południe gdy jest dużo słońca i na F 8 co najmniej.
    makro z lampą wygladają sztucznie

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez MateuszJ

1. W instrukcji stoi, że lampę można wykorzystać do robienia portretów w plenerze z użyciem synchronizacji ze światłem słonecznym, przy otwartej przesłonie w celu uzyskania nieostrego tła. Czytaj: użyj mądrze FL-36 robiąc portret, to zyskasz mniejsze DOF (fajniejsze bokeh). Jest nawet zapodany przykład z ładną panią i róznymi bokeh. Dla mnie jest to sprzeczność - otwieram przesłonę (zmniejszam F) -> zmniejszam DOF -> fajne bokeh. Gdy tak robię, to wymagany czas migawki skraca się (wiadomo, np. schodzę z F4.0 na F2.8 to czas migawki 2-krotnie się skraca a DOF maleje)). Gdzie tu miejsce dla FL-36 ? W jaki sposób można nią poprawić bokeh ?

2. Znanym zastosowaniem flesha jest makrofotografia. Próbowałem wiele razy użyć FL-36 robiąc close-up'y i w moim odczuciu efekty były wyraźnie gorsze niż bez użycia lampy. Widać nie znam się ale chciałbym poznać. Fakt, można rozświetlić cienie w tle, ale czy to o to chodzi ? Poza tym takie rozświetlenie nie zawsze jest potrzebne

Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Mateusz
    Po pierwsze primo: 1
    Chodzi o to, ze lampę możesz wykorzystać na przyklad do doświetlenia portretu pod światło (pod słońce). Ustawiasz sobie pomiar na jasne tło, czyli duży otwór przysłony i krótki czas naświetlania a lampą doświetlasz tylko pierwszy plan (np. twarz), który prz fotce pod słońce będzie w cieniu. Bokeh jest piękny bo na duzej dziurze ale może "zabraknąć" Ci czasu synchronizacji bo na przykład z pomiaru wychodzi 1/1000s. Wtedy z pomocą przychodzi tryb Super FP (czy HSS, jak też nazywają) który z lampą FL-36 i FL-50 mozesz wykorzystac wlaśnie przy krótkich czasach naswietlania.
    Poczytaj:
    https://forum.olympusclub.pl/topics3...50-vt10316.htm
    https://forum.olympusclub.pl/topics7...ka-vt11539.htm

Po drugie primo: 2 do makkrofotografii "zwyczajna" lampa nadaje się kiepsko. Niemniej mozna świetnie ją usprawnić kupując bądź wykonując własnoręcznie odpowiednie przedlużacze, rozpraszacze czy softoboxy.
    Na forum jest kilka watków o tym,
    https://forum.olympusclub.pl/topics7...owa-vt6046.htm
    https://forum.olympusclub.pl/topics2...l50-vt7078.htm
    https://forum.olympusclub.pl/topics7...py-vt13396.htm
    https://forum.olympusclub.pl/topics3...fuzor+sisfuzor
    https://forum.olympusclub.pl/topics7...fuzor+sisfuzor
    Poszukaj dobrze to znajdziesz więcej watków na ten temat.

Po trzecie primo, należy mi się punkcik "Pomógł" ale że to nie Twój wątek więc Ci odpuszczę

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam.
    Przeczytałem cały wątek i nie tylko ten, traktujący o lampach. Ponieważ kupiłem e-510, i troszkę zdjęć robiłem w święta, a pogoda była taka jaka była więc większość fotek zrobiłem w pomieszczeniu na wbudowanej lampie. Niestety, a może stety wyszły niedostatki takiego rozwiązania, zacząłem rozglądać się za lampą zewnętrzną. Oczywiście powstał dylemat, OLYMPUS FL-50 czy METZ 58 AF-1 (OLYMPUS), Fl-36 nie biorę pod uwagę ze względu na powolność. Miałem przykre doświadczenia przy starej lustrzance analogowej. Jeśli to możliwe to proszę o porównanie tych dwu lamp wydają się podobne przy podobnej cenie około 1200 zł. Chodzi mi o funkcjonalność, ilość zdjęć na komplecie zasilającym, itp. Będę wdzięczny przed wydaniem kasy, zwłaszcza, że muszę kupować na raty, gotówki brak.
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.