Strona 8 z 56 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Dwa raz, dwa razy, trzeba szukać
    Ja kupiłem kilku miesięcznbą fl50 z luminequestem i dyfuzorem i jeszcze kilkoma miechami gwarancji za 1000zł - stan jak nówka, nawet ryski nie było.

Szukajcie, a znajdziecie

Oczywiście byłem gotowy kupić fl-36 właśnie za sprawą ceny, ale teraz widzę, że już brakowałoby mi mocy ;/ Więc radzę solidnie się zastanowić.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    taa, Grizz dobrze gada, też nie wróciłbym do FL-36.

blady: specyfikacja nie odda tego jak działa FL-50. OLEK zrobił jeden poważny aparat (ale grubo spóźniony) a do tego jedną poważną lampę. reszta to - niestety - dobre zabawki, co nie znaczy że nie można nimi zarobić.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Szukajcie, a znajdziecie
    latwo mowic

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    To dobrze, ze FL50 blyska dalej od osi obiektywu, to jak najbardziej pozadane zjawisko. Przeciez produkuje sie specjalne uchwyty by odsunac lampe jak najdalej, lub trzyma sie ja na kablu w rece.
    Warto kupic fl50 pod kazdym wzgledem. FL36 to lampa amatorska.
    czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Warto kupic fl50 pod kazdym wzgledem. FL36 to lampa amatorska.
    czesc.Ch.
    Potwierdzam. Miałem wcześniej Soligora z dedykacją do Olka, ale dopiero po kupieniu FL-50 zobaczyłem co to jest prawdziwa lampa. Jeśli kupisz coś innego, a myślisz fotografować coś więcej niż ciocię na imieninach to i tak będziesz ją musiał kupić, więc może lepiej od razu...
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Ja kupiłem kilku miesięcznbą fl50 z luminequestem i dyfuzorem i jeszcze kilkoma miechami gwarancji za 1000zł - stan jak nówka, nawet ryski nie było.
    Grrr czytałam Często przeglądam Allegro, bo a nuż mi taka pięćdziesiątka wpadnie

Cytat Zamieszczone przez johan
    Jeśli kupisz coś innego, a myślisz fotografować coś więcej niż ciocię na imieninach to i tak będziesz ją musiał kupić, więc może lepiej od razu...
    W sumie chcę się uczyć i rozwijać, w końcu po to mam lustro...

Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    dla przypomnienia, różnica w gabarytach jest znaczna (ciemne, ale trzeciej FL nie miałem...):
    Widziałam ale dzięki

Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    - ruchomość głowicy, którą w FL-50 możesz skierować całkiem do góry przy kadrze pionowym (z FL-36 tego nie zrobisz)
    Nie? Wyczytałam, że zarówno w f50, jak i w fl36, głowica odchylana jest do 90 stopni w górę...

Edit: jeszcze jedno pytanie Ostatnie Ile, mniej więcej, trzeba czekać pomiędzy ujęciami na naładowanie lampy? Zarówno fl36, jak i fl50
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dog_master:

o ile pamiętam przy FL-36 czekasz po każdym błysku mocniejszym niż GN14 (w trybach do 1/180s.).

przy FL-50 żeby czekać, musisz walnąć mocą 28 albo 40 (w trybach do 1/180s). przy GN ok. 8 można zrobić serię 12 błysków (E-1, 3fps, tryby do 1/180s).

jeśli chodzi o tryby FP (krótkie czasy), to czekasz w obu przypadkach, jednak FL-50 każe czekać zdecydowanie krócej.

źle zrozumiałaś z ruchomością głowicy, chodzi o obroty NA BOKI. FL-36 daje ruchomość 90 stopni (45 w prawo i 45 w lewo) a FL-50 w tej samej płaszczyźnie daje 270 stopni (90 w prawo i 180 w lewo) co ułatwia robienie fotek z góry (skręcone portrety, makro itp.).

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Aaa faktycznie Dzięki
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem FL36. Na razie niewiele mogę powiedzieć o tym sprzęcie, bo pyknąłem zaledwie kilka testowych fotek. Pierwsze spostrzeżenie - niepotrzebne są IMHO przyciski zwalniające kręcenie lampą osiowo. Jestem przyzwyczajony do mojego analoga EOS 50 i lampy speedlite 380 EX. Tam można podnosić palnik bez żadnego przycisku. Z przyzwyczajenia próbuję na siłe wyłamać FL36 (zapominam o przyciskach). Mam nadzieję, że szybko się przestawię. Te przyciski są ZUPEŁNIE NIEPOTRZEBNE!!!

Pierwsze wrażenie - lampka prezycyjnie wykonana, porządny plastik. Możliwość kręcenia palnikiem w dwóch osiach - miodzik. Moja Canonowska mogła tylka góra - dół.

Sprawdziłem, jak działa AF w E500 z czerwoną lampką wbudowaną w lampę. PO PROSTU MIÓD. Ostrzy błyskawicznie nawet w największych ciemnościach. Czy skośnoocy koledzy nie mogli wbudować zwykłej lampki wspomagającej AF w E500 tylko wymyślili tę debilną spawarkę (czyli dla niewtajemniczonych serię błysków fleszem)?

Zaraz biorę się do wycinania kartonowego odblaśnika. Idę szukać gumki recepturki.

PS. Jak coś pofocę z lampką to wrzucę w tym wątku.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

robin102
    Gość
    To gratulacje , masz już swiatło i nawet ciemne obiektywy Ci nie straszne. Wczytaj się mocno w instrukcje bo to chytra lampeczka choć niepozornie wygladą.