Strona 55 z 56 PierwszyPierwszy ... 54553545556 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    przy tym zestawie zawsze tło oddalone od pierwszego planu bedzie niedoświetlone przy użyciu tylko jednego silnego źródła światła. Przy E 500 można podnieść czułość ale póżniej trzeba odszumiać. Odnośnie zasiłania lampy FL 36 to jest fakt, że na dobrych accu potrafi się ładować kilka sekund po błyśnięciu. Tylko dwa akumulatorki w zasilaniu to niewiele i trzeba o nie wyjątkowo dbać. Nie wiem czym ładujesz ale polecam ładowarki procesorowe typu BC 700 lub BC 900 dlatego, że po naładowaniu wiesz jaką mocą dysponujesz. Lampa FL 50 też nie rozwiąże całkowicie Twoich problemów bo niedoświetlenie tła będzie występowało dalej, poprawi się tylko komfort gotowości lampy do użycia.
    pozdrawiam Wiejo

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Witam.

Prądożerność lamp zawsze jest i będzie problemem, jak kupisz 50-tkę to w końcu też dojdziesz do wniosku że to nie wystarcza, oczywiste jest że FL-50 starczy na więcej błysków, poza tym możesz do niej dokupić zestaw wysokiego napięcia (koszt ok. 1500-1700,-) wtedy czas ładowania lampy po pełnym błysku to 1,3 sekundy a ilość wyładowań zwiększa się do ponad 200, jak przetestowałem tą lampę z aku 1700 to prądu starczyło na 80-90 maksymalnych błysków nie wkładałem bardziej pojemnych aku bo nie miałem takiej potrzeby. Czas ładowania lampy wydłuża się oczywiście w miarę jak wyczerpują się baterie czy aku., te 5 sekund to chyba norma po pełnym błysku dla Twojej lampy w 50-tce czas ładowania jest średnio o połowę krótszy. Jeżeli chodzi o doświetlenie drugiego planu jeżeli pierwszy jest w odległości 3 metry a drugi 10 metrów i brakuje w miarę jasnego sufitu a jeszcze do tego nie jest zbyt jasno to nawet 50-tka nie pomoże, trzeba by sprawić sobie zestawik kilku lamp, dyfuzor pomaga bardziej na szerokość. Jeżeli robisz dużo zdjęć z lampą to raczej zbieraj na FL-50 życie stanie się prostsze. A może jakiś jaśniejszy obiektyw?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Smile

...niedawno sam wszedłem w posiadanie FL50 mając wcześniej Fl36..różnica jest widoczna zarówno w prędkości ładowania lampy jak i siły światła o czym pisali poprzednicy...na kościół nie ma jednoznacznej rady...trzeba próbować nawet "na sucho - czyli przy pustym kościele" i wtedy sam dojdziesz jaka lampa jest dla Ciebie najlepsza...i jak ją ustawić ew. gdzie ustawić dodatkowe oświetlenie...a fakt, że istotna jest tez wówczas jasność szkła...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grudziądz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jak FL40 ma się do FL36 i FL50??? Czy warto kupić FL40 czy jakiś inny model??? Potrzebuje w miare taniej, pewnie używanej lampy, będzie to moja pierwsza dlatego na razie nie wiem czym się kierować przy wyborze.
    VKP # 430 -> www.vectraklub.pl
    VU # przyjaciel -> www.forum.vectra-unlimited.pl

E-520 + 14-42mm +70-300mm + 14-54mm + Hoya UV pro1 + Extreme IV 4GB + Lexar 2GB i wiele planów...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez shaqal Zobacz posta
    Jak FL40 ma się do FL36 i FL50??? Czy warto kupić FL40 czy jakiś inny model??? Potrzebuje w miare taniej, pewnie używanej lampy, będzie to moja pierwsza dlatego na razie nie wiem czym się kierować przy wyborze.

fl40 to stara lampa, która wypełni nie współpracuje z e-systemem.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    FL- 40 czy choćby FL-20 do lustrzanek raczej nie! One są przeznaczone do współpracy z serią cyfrówek "Camedia", a nie serią "E" (lustrzanki).
    Do zastosowań amatorskich to idealną jest systemowa FL-36. Można też poszukać u innych producentów lamp pod system 4/3, np. Metz 48 AF-1, ale cena tutaj wyższa i niedaleko do używki FL-50
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    hmm... z tego co się orientuję to nawet 58 af-1 nowa jest tansza od fl-50r.
    tfu nie doczytalem i sie wpierdzielilem z 58, jak tanio to fl36 albo oczywiscie 48 af-1.
    Ostatnio edytowane przez sickside ; 28.12.08 o 21:13

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Kwestia przyjętych progów cenowych - z oferty Metza naprawdę można nabyć ciekawe konstrukcje za ciekawe pieniądze. Od Metza 36 AF-4 za około 310, przez 48 AF i 58 AF.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grudziądz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Na allegro pojawiają się co raz tańsze FL50R, za tysiąc można juz kupić.
    Warto wybrać taką opcje czy iść do sklepu i zapłacic te 600-700zł za FL36R??? Będzie to moja pierwsza lampa i nie wiem co kupić, a nie chciałbym wymieniać lampy za jakiś czas

Aktualny temat ma zbyt dużo stron, zeby samemu to ogarnąć, pierwsze posty mają kilka lat, więc podejście do tych lamp też pewnie się zmieniło.
    VKP # 430 -> www.vectraklub.pl
    VU # przyjaciel -> www.forum.vectra-unlimited.pl

E-520 + 14-42mm +70-300mm + 14-54mm + Hoya UV pro1 + Extreme IV 4GB + Lexar 2GB i wiele planów...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Na allegro pojawiają się co raz tańsze FL50R, za tysiąc można juz kupić.
    Warto wybrać taką opcje czy iść do sklepu i zapłacic te 600-700zł za FL36R??? Będzie to moja pierwsza lampa i nie wiem co kupić, a nie chciałbym wymieniać lampy za jakiś czas
    Zdecydowanie Fl-50R, chyba, że mniejsza waga/wymiary są bardzo ważne. Ewentualnie któregoś Metza oznaczonego numerem 48 lub 58...
    Edit - powieliłem post Grizza, napisaliśmy praktycznie równocześnie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook