Strona 3 z 56 PierwszyPierwszy 123451353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    No, ale o co ci chodzi? Ostatnie zdjęcie z ISO 400 poprawnie naświetlone, światłem rozproszonym, bez cieni. Czyli lampka podołała wyzwaniu. A większość współczesnych aparatów szumi minimalnie przy ISO 400.

Pamiętaj, że różnica między ISO 100, a 400 jest czterokrotna. A natężenie światła zmniejsza się z kwadratem odległości. Więc na piątym metrze natężenie światła z lampy maleje aż 25 krotnie (5 do potęgi drugiej). Więc przy ISO 100 przy Twoich nastawach (przysłona 5,6) nawet FL 50 nie dałaby rady. Jak powiadał wieszcz: "z gówna bata nie ukręcisz".

Producenci - jak zapewne wiesz - oferują jasne obiektywy, które nie dlatego są takie drogie, żeby wyrywać na nie panienki. Ale żeby sobie radzić, jak światła brakuje. Po to też ciągły wyścig o jak największe ISO bez szumów. A flesz? To ostateczność. Gdybyś miał coś w pierwszym planie, to ci żaden supermocny flesz nie pomoże. Bo albo przepalony przód, albo niedoświetlony tył. A wtedy tylko wysokie ISO i jasny obiektyw. I lekko fleszem z przodu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    I jeszcze jedno. Kupując lampę o liczbie przewodniej 36 nie można potem narzekać na małą moc. Bo ona ma taką moc jaką ma i koniec. To jest stała. I lampa z liczbą przewodnią 36 innej firmy będzie tak samo (mocno) błyskać. Więc kupując FL36 wiadomo co się bierze.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Masz rację. Po prostu GN36 to dla mnie za mało a ISO400 to za dużo dla E-300. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem. Poznałem doświadczalnie. Dlatego zamierzam kupić FL-50. Przynajmniej w ISO200 będę mógł zrobić swoje przyjęte minimum...
    Nie mam pretensji do jakości flasha. Technicznie spisuje się wyśmienicie. Po prostu jest dla mnie za słaby.

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Miałem chińską lampę LP32 i na iso 200 naświetlało pokój 5,5m na 5m bardzo dobrze przy 5,6 w trybie auto. Śmieszy mnie tekst że lampą pionowo na sufit to można sobie głowę oświetlić, w większości sytuacji stosuję błysk odbity pionowo i rozkład oświetlenia jest poprawny. Spójrzcie na fotoreporterów na konferencjach lampy są pionowo na sufit zawsze. Faktycznie teraz z fl50 to przy iso 100 można bez problemu odbijać w każdym trybie.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Owszem, fotoreporterzy mają najczęściej lampy pionowo (albo pod kątem ok. 45 stopni), ale mają założone dyfuzory (czyli rozpraszające nakładki z białego półprzeźroczystego plastiku na lampę). Albo zakładają rozpraszający ekranik (np. wizytówka na gumce), żeby część światła odbił sufit, a część poszła do przodu odbita od karteczki.

A samo skierowanie lampy na sufit to faktycznie doświetlenie czybka głowy (a pod oczami robią się paskudne cienie).

Poza tym w wielu pomieszczeniach sufity nie są białe (w moim domu w żadnym pokoju nie ma białego sufitu). I wtedy światło odbite ma zabarwienie, takie jak kolor farby na suficie. Często fotografuje się w pomieszczeniach, gdzie sufit jest wysoko, a wtedy daje o sobie znać wspomniany wyżej "kwadrat odległości". Więc najlepszy dyfuzor, albo "odblaśnik".

I jasny obiektyw i wysokie ISO. I oczywiście długi czas naświetlania , ale taki, żeby dało się go utrzymać z ręki. Albo żeby postacie nie wyszły poruszone. Jeśli ludzie w kadrze nie będą za bardzo brykać to 1/30, a nawet 1/20 przy zoomie 28 mm (dla małego obrazka) powinno styknąć i jest bez poruszenia. A wtedy lampa z dyfuzorem i jest gitara.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Awatar krishu
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dodam tylko tyle, że ja mam w końcu opracowaną metodę robienia zdjęć z flashem i w końcu czerpię z tego satysfekcję. Oczywiście nie ukrywam, że są problemy kiedy nie ma sufitu lub jest zbyt wysoko, ale właśnie wówczas wspomagam się wbudowaną lampą. Nie radzę sobie tylko w przypadku kiedy mam fotkęz bliskiej odległości nie mam dobrego dyfuzora.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    I jasny obiektyw...
    To akurat niewiele daje przy fotografowaniu "albumowym". Za mała głębia ostrości. F5,6 to minimum. W ostateczności f4,5 czasami może wystarczyć.

Awatar krishu
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    dobra chlopaki - opisze jak ja to robie i mam b.db efekt nawet przy ISO 100 i 200 ! Jak juz pisalem (nie wiem czy w tym temacie) aparat i sprzet trzeba poznac - bo nie jest to mistrzostwo swiata, tylko sprzet amatorski. Wiadomo ,ze jak palnik lampy idzie do gory to pomiar jest sfalszowany , nawet jesli taka informacja idzie do body - bo niby skad aparat ma pomierzyc czy w ogole jest i na jakiej wsykosci, z jaka stopniem obicia SUFIT?
    Ja nastwawiam czulosc na 200, w menu daje przeswietlenie lampy na max. +2, palnik centralnie do góry, ew z 1 skokiem w strone fotografowanego obiektu ustwiam przeslone na 8 - 9 i w przypadku kiedy sufit jest od podlogi na wysokosci ok. 2,6 zjecia wychodza jak trza - i ostre i dobrze naswietlone. I tak jak bede mial kase to kupie Fl-50

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wiadomo ,ze jak palnik lampy idzie do gory to pomiar jest sfalszowany , nawet jesli taka informacja idzie do body - bo niby skad aparat ma pomierzyc czy w ogole jest i na jakiej wsykosci, z jaka stopniem obicia SUFIT?
    od tego jest ttl i blysk probny. a jak robisz na auto ustawione w lampie to czujnik lampy odcina blysk jak wg. niego jest ok. oczywiscie czujnik kryje tylko pewien kat i do tego jest skalibrowany na 18% szarosci wiec jak scena od tego odbiega to trzeba zrobic korekcje blysku.

Awatar krishu
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    no to musze zdementowac
    chyba TTL jest to pomiar przez obiektyw , a ja obiektyw mam skierowany na fotografowany obiekt a nie na sufit?!
    Po drugie Fl-36 nie ma programu przedblysku ! Wykonac nalezy wiec zdjecie probne - a to zazwyczaj robie- dlatego podane paramatry wynikaja juz z wczesniejszych dowiadczen. MIaly tylko wykazac ,ze spokojnie mona przy odp. wrunkach poradzic przy ISO 100-200 i przeslona ok 8 !
    Jedyna mozliwa wersja to ustawic lampe na pomiar z lampy a nie ttl!