Strona 32 z 56 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok. Nie ukrywam, z lampami na aparatach nie mam żadnego doświadczenia (używam tylko takich zwykłych wkręcanych w gwint oprawki do oświetlania stołu bezcieniowego).

Zakupiłem całkiem niedawno e-510, i od razu mając w planach wymianę samego szkła z kit’owego na ZD14-54, szarpnąłem się z kasą i kupiłem „prawie nówkę” FL-36.

Skoro w większości (a przynamniej j w sytuacjach jak powyżej) moc lampy nie wpłynie na różnicę w efekcie finalnym (tym, co widzimy na zdjęciu), to, jakie sytuacje (warunki, jakie zastajemy, efekt, który planujemy osiągnąć) usprawiedliwią większy wydatek?
    E-510 + 12-60 + FL50R
    I nie wydaje mi się, żeby naszym chłopakom brakowało luzu

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomhorn
    Ok. Nie ukrywam, z lampami na aparatach nie mam żadnego doświadczenia (używam tylko takich zwykłych wkręcanych w gwint oprawki do oświetlania stołu bezcieniowego).

Zakupiłem całkiem niedawno e-510, i od razu mając w planach wymianę samego szkła z kit’owego na ZD14-54, szarpnąłem się z kasą i kupiłem „prawie nówkę” FL-36.

Skoro w większości (a przynamniej j w sytuacjach jak powyżej) moc lampy nie wpłynie na różnicę w efekcie finalnym (tym, co widzimy na zdjęciu), to, jakie sytuacje (warunki, jakie zastajemy, efekt, który planujemy osiągnąć) usprawiedliwią większy wydatek?
    Wydajność - fl36 ma jednak o wiele mniejszą liczbę przewodnią.
    Szybkość gotowości - fl36 ładuje się czasem baaardzo długo.

Wystarczy
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam nosze sie z zamiarem zakupu 36-tki. Nie korzystałem wcześniej z zewnętrznych lamp więc w tym temacie jestem zupełny "lajkonik". Po przeczytaniu kilku wątków mam pomysł na używanie równoczesnie FL-36 i wbudowanej lampy E-330. Lampę z aparatu przesłoniłbym kawałkiem matowego tworzywa i walił "po oczach" Fl-ka na sufit lub lekko do przodu z kartonikiem. Co sadzicie o takim pomyśle. Czy ma szansę sprawdzić się w rzeczywistości i czy przy korzystaniu równoczesnym z obu lamp bedą dostępne różne ustawienia czasu naświeltania ( tak jak to ma miejsce gdy używa się tylko lampy zewnętrznej , jak wtedy z pomiarem AF itp. ).

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Burza mózgów się wyłołała - i dobrze. Dodam tylko że myślę raczej o Metz 58 z dedykacją Olympusa. Czy ona też ma pełną automatykę jak FL ?
    mente et malleo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lgrzechu!!!
    Witam nosze sie z zamiarem zakupu 36-tki. Nie korzystałem wcześniej z zewnętrznych lamp więc w tym temacie jestem zupełny "lajkonik". Po przeczytaniu kilku wątków mam pomysł na używanie równoczesnie FL-36 i wbudowanej lampy E-330. Lampę z aparatu przesłoniłbym kawałkiem matowego tworzywa i walił "po oczach" Fl-ka na sufit lub lekko do przodu z kartonikiem. Co sadzicie o takim pomyśle. Czy ma szansę sprawdzić się w rzeczywistości i czy przy korzystaniu równoczesnym z obu lamp bedą dostępne różne ustawienia czasu naświeltania ( tak jak to ma miejsce gdy używa się tylko lampy zewnętrznej , jak wtedy z pomiarem AF itp. ).
    Poczytajcie wczesniejsze posty, jest czarno na białym podana roznica, FL36 to amatorska lampka, jakosc obrazu jest porownywalna do 50 ale FL 50 to profesjonalna, szybciej sie laduje, mozna blyskac czesto az do zuzycia energii i sie nie przegrzeje, ponadto ma wiekszy zasieg, FL36 dokladnie odwrotnie, mniejszy zasieg, dluzej sie laduje, nie mozna za czesto blyskac bo sie przegrzeje i moze zrobic out.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Z całym szacunkiem Black_bird chyba nie przeczytałeś mojego pytania. Nie prosiłem o kolejny wykład odnośnie różnic 50 i 36-tki. Ja chcę kupić FL 36 i dlatego zastanawiam się czy mój pomysł na równoczesne korzystanie z lampy zewnętrznej i "przysłoniętej" wbudowanej jest dobry. Może cos przeoczyłem ale nikt nie wyjaśnił dokładnie jakie są zalety i ograniczenia takiego rozwiązania.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lgrzechu!!!
    Z całym szacunkiem Black_bird chyba nie przeczytałeś mojego pytania. Nie prosiłem o kolejny wykład odnośnie różnic 50 i 36-tki. Ja chcę kupić FL 36 i dlatego zastanawiam się czy mój pomysł na równoczesne korzystanie z lampy zewnętrznej i "przysłoniętej" wbudowanej jest dobry. Może cos przeoczyłem ale nikt nie wyjaśnił dokładnie jakie są zalety i ograniczenia takiego rozwiązania.

Faktycznie, zagalopowałem sie ale to z tego powodu, ze sam kiedys kupilem 36 i mimo zadowolenia z niej załowałem, ze nie wsiadłem od razu na 50. Życie uczy, ze nie mozna zadowalac sie namiastkami ;).
    Mysle, ze pomysł masz dobry, wypali oczywiscie tylko z dedykowaną lampą . Nie znam dobrze 330 ale slyszalem, ze jest mozliwe odpalenie obu lamp. Tutaj Ty z kolei mozesz Nam cos bliżej opisać o swoich doświadczeniach.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Lgrzechu:

Twój zamysł ma sens i sprawdzi się. jeśli jednak wymienisz potem FL-36 na FL-50 to lampa aparatu nie otworzy się do końca, bo zabraknie miejsca.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Lgrzechu:

Twój zamysł ma sens i sprawdzi się. jeśli jednak wymienisz potem FL-36 na FL-50 to lampa aparatu nie otworzy się do końca, bo zabraknie miejsca.
    da radę, trzeba najpierw otworzyć tą wbudowaną a dopiero wtedy dokręcić FL-kę
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    willow:

hehe, widzę że testowałeś... mnie się nie chciało kombinować. wbudowana tylko zamulałaby 50-kę przy serii.