Na lampie ustaw tryb SuperFPA w ogole skad Ty wziales 1/80? A nie 1/180?
Mozesz nastawic 1/180 (lub 1/160 zalezy od ustawien) z wbudowana lampa?
Na lampie ustaw tryb SuperFPA w ogole skad Ty wziales 1/80? A nie 1/180?
Mozesz nastawic 1/180 (lub 1/160 zalezy od ustawien) z wbudowana lampa?
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
no wlasnie dlatego zglupialem, cigle mam 1/80, jedynym sposobem aby to zmienic to wylaczyc aparat,nie wiem cojest grane, wszystkie funkcje lampy dzialaja OK, nawet w ustawieniach aparatu dla pewnosci zmienilem synchro na 1/180s (choc wiem ze to dotyczy tylko wbudowanej) ale i tak jest na 1/80
sprawdź w manualu - z preselekcji i tak z lampa się raczej nie wykorzystuje. Czas j/w powinien spokojnie schodzić do 1/180 w trybie ttl, w FP powinno być dostępne wszystko.
I w TTL i w AUTO dojdziesz do 1/160 s jak skierujesz obiektyw na jasną żarówkę. No i w dzień też dojdziesz do takiego czasu. 1/180 będziesz miał jak w menu przestawisz zmianę EV na co 1/2.
Pozdrawiam Marek.
A poruszaj zoomem na obiektywie w trybie priorytetu przysłony A - zestaw z lampą dostosowuje automatycznie czas do ogniskowej wedle zasady x mm = 1/2*x sekundy, np. dla ogniskowej 50mm ustawi czas 1/100s. Jest to dobry patent pozwalający wpuścić w kadr możliwie dużo światła zastanego, co zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania "czarnych dziur" (miejsc nieoświetlonych) na zdjęciu. Oczywiście możesz ten czas zmienić w trybie w pełni ręcznym czyli M lub w priorytecie migawki S. Zauważ też, że z założoną lampą działa w końcu AutoISO i to nawet logicznie - pod warunkiem pomiaru matrycowego, który stara się naświetlić całą scenę w miarę równomiernie.Zamieszczone przez blacha
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Bardzo dziekuje,ze poswieciliscie mi swoj czas...![]()
Chyba zaczna od poczatku, zresetuje wszystkie ustawienia w aparacie ,naladuje aku do lampy i znowu podejde do tematu...
jak dojde do tego co jest nie tak, dam znac...moze innym kiedys to sie przyda...
Ale tam wszystko jest ok. W trybie P zmienisz czas tylko kiedy skierujesz obiektyw na jasny punkt np. żarówka, nie pomoże żadne kółko. Przed chwilą to robiłem.
Pozdrawiam Marek.
Witam wszystkich ponownie.![]()
Jeszcze raz dziekuje za czas mi poswiecony...
Zresetowalem wsio w aparacie.
Naladowane aku w FL-ce.
Test zrobilem kilka minut temu. Oswietlenie dzienne, dobra widocznosc, swiatla duzo.
Tryb A, czasy zaczely sie zmieniac w zaleznosci czy kierowalem na oswietlone miejsca czy nieco ciemniejsze, zatem dziala![]()
Nie wiem bylo grane, byc moze jednak zbyt male roznice w oswietleniu jak ktos z was sugerowal wczesniej w poscie...?
Kupiłem uzywana 50tke za 1000 zł, jak myślicie warto było za taką cenę?
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Warto, bo też kupiłem, za tyle ;p
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.