Strona 15 z 56 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wielkie dzięki za odpowiedzi

To super, że tylko z własnych aku. A polecacie może jakieś konkretne? :> [wiem, wiem, zaraz bede szukac ;], ale moze co konkretnie do lampy jest dobrego]

Co do ładowania, to wiem, dłuuugo, no ale cóż... może nauczy to mnie oszczędności przy robieniu fotek :P
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

robin102
    Gość
    Przewinęły sie przez moje urządzenia domowe , a także sprzęty w firmie praktycznie wszystkie liczące sie na rynku akumulatorki AA . Na polu walki zostaje Ansmann , HFR , Energaizer, Sanyo i Panasonik o ile są to produkty orginalne (szczególnie te 2 ostatnie)
    Kupuj pojedynczo mierząc ich napiecie w stanie bez obiażenia. Ważne żeby na wszystkich sztukach było niemalże identyczne to komplecik długo pochodzi. Nie daj sie wpóścić w megapojemnosci aku. Dobrego producenta wystarczą jak mają 2000mAh. Co powyżej to często ściema marketingowa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hal
    To ile w końcu się ładuje ta FL36 po pełnym błysku? Trochę jestem skołowany bo ktoś napisał że 4s ale też że 11 czy nawet 12s Czy jest szansa na zrobienie dokładnego pomiaru? PLEASE!
    Mi FL-36 ładowała się maksymalnie długo ale baterie nie były do końca naładowane, więc 12s to jest w sytuacji kiedy AA, są zużyte w 80%.

Co do ładowania, to wiem, dłuuugo, no ale cóż... może nauczy to mnie oszczędności przy robieniu fotek
    wręcz przeciwnie - lampę fl-36 noszę przy sobie na stałe, jak tylko mam zrobić zdjęcie z lampą, to fl-36 ląduje na korpusie, żadnej oszczędności, lampa zewnętrzna to czysta przyjemność z doświetlania błyskiem. Do amatorskiego pstrykania to naprawdę nic tej lampie nie brakuje. Moim zdaniem szkoda kasy na FL-50, chyba, że ktoś musi używać lampy niemal codziennie, albo się zarabia zdjęciami z lampą. Do pstrykania "od święta" FL-36 jest lepsza bo tansza, a przyoszczedzoną kasę lepiej wydać na obiektyw, wyjazd wypoczynkowy, albo na kino.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Czy do fl36 jest Batter Grip tak jak do fl50?
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

robin102
    Gość
    A co by Ci to dało ??? - bo nie szybsze ładowanie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    a ten grip nie dziala jak zrodl wysokonapieciowe - tj. ma wlasna przetwornice... ? bo wtedy ladowala by sie szybko.. ale w oryginale nie ma w fl36 tego wejscia - a przerabianie moze byc problematyczne (i palnik moglby nie wytrzymac w tej lampie takiej intensywnosci).

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    znalazlem cos takiego o gripie do fl50, wiec mysle ze troche byloby to przydatne, ale moze sie myle. "Power Battery Grip do zaawansowanej lampy błyskowej FL-50. Posiada ramkę mocowaną do aparatu, do której dołączymy z boku uchwyt i zarazem pojemnik na baterie R14. Dzięki temu lampa zamontowana na gripie, który posiada gorącą stopkę akcesoriów jest dodatkowo zasilana, co pozwala na więcej błysków i dłuższą pracę. Grip połączony jest z aparatem specjalnym kablem FL-CB01 lub FL- CB02." Dzieki temu pracuje sie z lampa dluzej bez wymieniania baterii.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    znalazlem cos takiego o gripie do fl50, wiec mysle ze troche byloby to przydatne, ale moze sie myle. "Power Battery Grip do zaawansowanej lampy błyskowej FL-50. Posiada ramkę mocowaną do aparatu, do której dołączymy z boku uchwyt i zarazem pojemnik na baterie R14. Dzięki temu lampa zamontowana na gripie, który posiada gorącą stopkę akcesoriów jest dodatkowo zasilana, co pozwala na więcej błysków i dłuższą pracę. Grip połączony jest z aparatem specjalnym kablem FL-CB01 lub FL- CB02." Dzieki temu pracuje sie z lampa dluzej bez wymieniania baterii.
    Ten grip działa wyłacznie z FL-50, gdyż tylko ona ma gniazdo zewnętrznego zasilania. Baaardzo przyspiesza ładowanie lampy Mam go i nawet się sprawdza. Montaż zestawu jest nieco pracochłonny, a całość nieco przyciężka, ale uważam tę zabaweczkę za przydatną
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Czy do fl36 jest Batter Grip tak jak do fl50?
    Do tego modelu olek nic nie produkuje. Spróbuj przejrzeć ofertę niezależnych producentów - chyba widziałem kiedyś zewnętrzne uniwersalne zasilanie z przejściówką wkładaną do komory baterii. Nie wiem, czy to cokolwiek da, bo prawdopodobnie przetwornica w lampie ma limit prądowy.

Możesz spróbować podłączyć na próbę zamiast paluszków coś bardziej prądodajnego, np. zestaw R20 lub porządny zasilacz (przynajmniej 10A). Jeżeli to nie przyspieszy ładowania to pozostaje ominąć przetwornicę w lampie i zastosować zasilanie zewnętrzne.

FL-36 nie jest jednak zaprojektowana do zbyt częstego błyskania, więc lepiej z nią delikatnie. Jeśli naprawdę potrzebujesz często mocnego błysku - lepiej zainwestuj w FL-50 lub coś podobnego.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

robin102
    Gość
    Podłączanie sprawnego zewnętrznego zasilania nic nie daje . Układ ładowania jest tak zaprojektowany aby dawał choć minimalny czas na ostygniećie palnika. Sprawdzałem i choć byś dał źrodło o 100A wydajności nic to nie zmieni. 5-6 sekund absolutne minimum.