Strona 14 z 56 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    wlasnie mam od znajomego metza 44af-4O, postaram się przetestować odrobinkę lampke.. odnosić się będę do FL-50 ktora odrobike mialem przyjemnosc sprawdzic oraz mojej obecnaj lampki Metz-a 45CT1 - choc to porownanie chyba tylko z nazwy.

Jezeli idzie o szybkosc ladowania - jest nieźle, nie sprawdziłem jak wygląda na trochę bardziej rozładowanych akumulatorkach, ale cztery aku ładują lampę błyskawicznie ololice 2-3 s - po pełnym błysku off course.

pojemnosc kondensatora wypada również niezle... seria leci, trudno bezpośrednio mi się odnieść do FL-50 bo wszystko zalezy od warunków - ale kilka słabszych błysków nie będzie problemem.

hss-a działa, nie wiem czy tu może być coś innegodo napisania 1/4000 jest w zasięgu lampki.

lampka AF - to chyba przypadłosć tego egzemplarza - ale lampka świeci troche ponad środkiem - co przy odleglosci poniżej 3 m praktycznie pozbawia jej efektu. Prawdopodobnie potrzeba by wsadzicpalucha w odpowiednie miejsce i ja odrobinke wyregulowac, ale lampka nie jest moja wiec nie dotykam. Skupienie swiatłą jest duże - co przy trafianiu gdzie trzeba mogło by nawet działać. FL-50 zdecydowanie ma wiekszy rozrzut co problemy z niezbieżnoscią eliminuje.

gabarytowo chyba korpus mniejszy a palnik odrobinę dluzszy - takie odnosze wrazenie. To co odrobinke przeszkadza to palnik tylko gora/dol.. a ja lubie sobie wyobracac..

testu nastąpi ciąg dalszy, jezeli wszystko wyjdzie ok to ta lampka wydaje sie byc niezla pozycja w porownaniu do fl-36 (tu opinie tylko zasłyszane..). Na razie lekki mankament to glosny silniczek FL-50 byl zdecydowanie cichszy (i moze szybszy.. choc nie wiem jak wielkie ma to znaczenie). Pojawily mi się problemy przy wysokim iso niskiej przysłonie i malej odleglosci < 1m, jeszcze tego nie rozumiem, ale w takim przypadku przepala fote.. moze ktos sprawdzić cos takiego u siebie? Czy jest mozliwe - że błysk pomiarowy już przepala zdjęcie? Lampka z E1 współpracuje jak na razie nieźle, wyłącza/włącza się razem z nim, parametry dobiera ok (poza w/w). Coś małą reakcję miałem na regulację expozycji lampy - ale nie sprawdziłem tego dokładnie (btw. to ustawienie tylko z menu - niema ladnego pokretelka jak na FL-50)

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    LubMich:

duży plus, że w końcu zrobili synchronizację FP. duży minus za ruchomość w jednej osi - taki sprzęt nie nada się do kościoła. po swobodzie jaką daje FL-50 nawet ograniczona ruchomość w drugiej osi dla mnie odpada - można popsuć kadry pionowe.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    w kosciele i tak nie odbijasz od sufitow zazwyczaj - wiec akurat tu krecenie sie nie przydaje..

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    LubMich:

na odbicie nie liczę, ale każdy ma swoją technikę. dla mnie lampa bez obrotu przynajmniej 60 stopni w bok jest nieprzydatna do kadru pionowego.

robin102
    Gość
    No dobra znawcy lampiszonów . To rzeknijcie czy mydelniczkę pasujacą do SB600 nikona da sie zalożyć bez proplemów na FL36 .???

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    robin:

tak, jest jeden i ten sam model Stefka do SB600 i FL-36.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ile mniej więcej razy błyśnie [srednio lub mocno] fl36 na jednym komplecie paluszków?

Czy prad bierze ona tylko z wlasnego zasilania, czy tez z akumulatora aparatu?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Hal
    Gość
    To ile w końcu się ładuje ta FL36 po pełnym błysku? Trochę jestem skołowany bo ktoś napisał że 4s ale też że 11 czy nawet 12s Czy jest szansa na zrobienie dokładnego pomiaru? PLEASE!

robin102
    Gość
    energie pobiera tylko z własnych aku i naprawdę warto żeby to były bardzo porządne akumulatorki wytrzymujące duży chwilowy pobór prądu.
    ładowanie FL 36 po pelnym błysku zależy od kliku czynnkików
    -konkretnego egzemplarza lampy
    -temperatura otoczenia też ma na to wpływ
    -siła wykonanego poprzedniego błysku
    -sprawnosci kondensatora
    -sprawności akumulatorków
    -stopnia ich naładowania
    czas "ładowania lampy" tak z moich obserwacji to minimum 4-5 sekund i max 7-9 sekund. Jednak ja sprzętu nigdy nie forsuje.
    Ale zawsze ktoś może mnieć inne doświadczenia z tą lampą.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Ile mniej więcej razy błyśnie [srednio lub mocno] fl36 na jednym komplecie paluszków?
    To zależy od rzeczywistej pojemności i typu użytych akumulatorków - odpowiednia tabela jest w instrukcji - można sobie ją zassać ze strony olympusa. Dla większych pojemności możesz ilość błysków w przybliżeniu aproksymować liniowo.

Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Czy prad bierze ona tylko z wlasnego zasilania, czy tez z akumulatora aparatu?
    Czerpie tylko ze swojego źródełka - lampki potrafią zasysać szczytowo nawet po kilka A prądu (FL-50 podobno dochodzi do kilkunastu A) - tego akumulatory li-ion z aparatu nie byłyby w stanie przeżyć.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8