wlasnie mam od znajomego metza 44af-4O, postaram się przetestować odrobinkę lampke.. odnosić się będę do FL-50 ktora odrobike mialem przyjemnosc sprawdzic oraz mojej obecnaj lampki Metz-a 45CT1 - choc to porownanie chyba tylko z nazwy.
Jezeli idzie o szybkosc ladowania - jest nieźle, nie sprawdziłem jak wygląda na trochę bardziej rozładowanych akumulatorkach, ale cztery aku ładują lampę błyskawicznie ololice 2-3 s - po pełnym błysku off course.
pojemnosc kondensatora wypada również niezle... seria leci, trudno bezpośrednio mi się odnieść do FL-50 bo wszystko zalezy od warunków - ale kilka słabszych błysków nie będzie problemem.
hss-a działa, nie wiem czy tu może być coś innegodo napisania 1/4000 jest w zasięgu lampki.
lampka AF - to chyba przypadłosć tego egzemplarza - ale lampka świeci troche ponad środkiem - co przy odleglosci poniżej 3 m praktycznie pozbawia jej efektu. Prawdopodobnie potrzeba by wsadzicpalucha w odpowiednie miejsce i ja odrobinke wyregulowac, ale lampka nie jest moja wiec nie dotykam. Skupienie swiatłą jest duże - co przy trafianiu gdzie trzeba mogło by nawet działać. FL-50 zdecydowanie ma wiekszy rozrzut co problemy z niezbieżnoscią eliminuje.
gabarytowo chyba korpus mniejszy a palnik odrobinę dluzszy - takie odnosze wrazenie. To co odrobinke przeszkadza to palnik tylko gora/dol.. a ja lubie sobie wyobracac..
testu nastąpi ciąg dalszy, jezeli wszystko wyjdzie ok to ta lampka wydaje sie byc niezla pozycja w porownaniu do fl-36 (tu opinie tylko zasłyszane..). Na razie lekki mankament to glosny silniczek FL-50 byl zdecydowanie cichszy (i moze szybszy.. choc nie wiem jak wielkie ma to znaczenie). Pojawily mi się problemy przy wysokim iso niskiej przysłonie i malej odleglosci < 1m, jeszcze tego nie rozumiem, ale w takim przypadku przepala fote.. moze ktos sprawdzić cos takiego u siebie? Czy jest mozliwe - że błysk pomiarowy już przepala zdjęcie? Lampka z E1 współpracuje jak na razie nieźle, wyłącza/włącza się razem z nim, parametry dobiera ok (poza w/w). Coś małą reakcję miałem na regulację expozycji lampy - ale nie sprawdziłem tego dokładnie (btw. to ustawienie tylko z menu - niema ladnego pokretelka jak na FL-50)

Odpowiedz z cytatem