Strona 13 z 56 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    gratulacje, dobra decyzja. pamiętam, jak kiedyś zakupiłem FL-36 i podpiąłem to w jednej chwili zrozumiałem, że fotki robione w poprzednich latach mogę sobie... oczywiście fotki w pomieszczeniach.

inna jakość, po prostu. przy FL-50 AWB wchodzi najczęściej na 5300K i jest dobrze.
    dzięki Wiem jedno, muszę potrenować, bo myslałem, że jak założe lampę zewnętrzną, błysnę, to cieni nie będzie, a tu dalej są.... jak to było? karton-softbox!?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    W FL-36 są tylko 2xAA.
    i tu jest pies pogrzebany
    sb600 ma 4 paluszki i laduje sie mniej niz sekunde

robin102
    Gość
    Troche błędnie kombinujesz . Na ślubach nie ma żadnego pośpiechu , wszyscy sterczą jak Bóg przykazał i czekają aż im po galach zaświecisz . Dla treningu proponuje ślub prawosławny wszystko razem trwa chyba 2,5 godziny w cerkwi wiec nawet w gniazdku za ołtarzem zdażysz w szybkiej łdowarce AKU naładować . Gorzej jak to bedzie cerkiew za wschodnią granica jak ja tam fociłm . Nawet elektrycznośi w niej nie było. Bez białej mydelniczki nie ma co na ślub startować bo ludziom fejsy zrobią się jak u Leppera po przyśnięciu w solarium. To fajna lampka ja nawet na turniejach tanecznych i zawodach karate z nią nadążm gorzej z AF ten by się zdałbystrzejszy jak u Najkona. Fl36 chomski podobno śluby obskakuje i nie tylko on. .Pewnie że światla nigdy dość , zawsze jednak moższ dwalić lampką wbudowaną w body . Ja tak czasem robię tylko ją bibulką od papierosów oklejam.

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez gary
    Cytat Zamieszczone przez blady
    W FL-36 są tylko 2xAA.
    i tu jest pies pogrzebany
    sb600 ma 4 paluszki i laduje sie mniej niz sekunde
    podłączalem dwa i cztery dodatkowe i czas ładowania skraca sie tak do 3 sekund , ba nawet wydajny zasilacz zewnętrzny , kiedyś sie tym bawiłem . To raczej nie tu ten pies leży

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A ja swoja fl36 sprzedaję. Chociaż byłem zachwycony tą lampą. Jest super ale dla kogoś kto nie robi zdjęć w kościele. Robiłem zdjęcia u rodzinki na ślubie - koszmar - ciemny kościół chyba ksiądz oszczędzał, boczne nawy zero światła, na środku zapalone co drugie, godz 18 Po uroczystości nawet nie ma z czego wybrać. Kilka się nadaje a już załadowanie do następnego strzału to koszmar. Jeden strzał na początku zakładania obrączek i następny na koniec. Dla mnie porażka i przekonanie się, że nie warto oszczędzać i używać półśrodków. Dokładam i kupuję fl50. Ale dla niezarobkowego użytkowania fl36 jest super.

robin102
    Gość
    No to się kiepsko kolego przygotowałeś śmiem twierdzić . Trza było kazać dopłacić młodym 50 zl i ksiądzy by właczył wszystko co ma , łącznie ze wszystkimi świeczkami- tak jak mój znajomek zawodowiec zrobił , bacznie się przyglądałem . Nawet okna które można było otworzyć zostaly otwarte przez kościelnego . A facet ma SB800 plus lampki na statywach z parasolkami . Światla nigdy dość . Mogą tylko trudnosci wystąpić z WB ale od czego mamy RAW.
    Czeka mnie ślub i nawet aparatu do oka nie przyłożę jak wszystko co możliwe do włączenia w cerkwi nie będzie włączone . Trza się uczyć od profesjonalitów ( oj nie mam siebie na myśli tylko znajomego )

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Byłem tam gościem weselnym a przy okazji chciałem strzelić kilka fotek szkoleniowo no i się nauczyłem
    Robiłem dwa wesela na fl36 i wystarczyło ale to były nowoczesne kościoły z jasnymi ścianami i sporymi oknami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marx07
    Robiłem dwa wesela na fl36 i wystarczyło ale to były nowoczesne kościoły z jasnymi ścianami i sporymi oknami.
    Do nowoczesnych kosciolow to wbudowana lampka daje radę albo jasne szkło. Byłem na chrzcinach - lampka wbudowana ładnie doświetlała ale też momentami nie wyrabiała z ładowaniem a czasy są krótsze niż dla FL-36...

Robin, z tym otwieraniem okien i paleniem wszystkiego co jest do zapalenia w kościele to naprawdę niezły patent!

Nie martwię się bardzo tą prędkością ładowania - bo jak narazie więcej kadrów chrzanię z powodu braku stabilności całego zestawu, niż z niedoświetlenia czy nie błyśnięcia lampką

errata/ ładuje się dłużej. sprawdziłem wyzwalając błysk przyciskiem test i ustawiając lampę na full - wychodzi 10-12 s. ale! JAKIE ZDJĘCIA!!! ludzie!!! dla mnie malinowe! wybaczam te długie czasy - w normalnej pracy dla mnie to pikuś. coś pokaże wkrótce...
    blady

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

zdjecia z FL-36

Poniżej przedstawiam moje pierwsze chwile z FL-36 i nietylko:
    http://fajfo.nexthop.pl/blady/fl_36/

Generalnie jestem zadowolony, tą lampką można robić cuda. Nie wiem dlaczego ale na LCD (jasność na -2) aparatu zdjęcia wyglądały OK, a na kompie musiałem zrobic korektę EV na plus...
    blady

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    blady:

lcd aparatu wyświetla niewiele kolorów (pewnie jakieś 65 tysięcy albo mniej) a monitorki po kilkanaście milionów (ile dokładnie, to zależy od jakości podzespołów).

to, co w aparacie wygląda na przepał, w rzeczywistości miewa odpowiednią jasność. używaj histogramu i tyle.

marx07:

tylko podwyższanie ISO w takich sytuacjach. żadna lampa Cię nie uratuje, bo jeśli walniesz na cały przybytek, to pierwszy plan masz przejarany.