Strona 12 z 56 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    To ja dziś strzelę wieczorem Fl36 na podwórko jak nic na dysku nie znajdę.
    I jak pokażesz podwórko Szkoda, że KaarooL nie ma już 2 lamp do porównania ujęcia i jeszcze wbudowanej.

robin102
    Gość
    Strzelilem sam w piątek, ale porażka , za duże mam podwórko , tu na wschodzie ziemia tania. Budeynk od budynku strasznie daleko . Sytuacja sie poprawia jak podkręce lampy i odpalam obie na raz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    celebrity:

wbudowanej nie dostałem, z wyboru. przynajmniej nie robię już zdjęć wampirów... albo pstrykam normalnie albo nie robię fotki...

FL-36 nauczyła mnie tego, że w takich sprawach nie można iść na kompromisy. trzeba kupić raz a dobrze a nie kupować podwójnie i tracić na sprzedaży.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    FL-36 nauczyła mnie tego, że w takich sprawach nie można iść na kompromisy. trzeba kupić raz a dobrze a nie kupować podwójnie i tracić na sprzedaży.
    Dokladnie - dlatego caly czas zbieram na FL50 Kupie takie cacko raz a wystarczy mi dopoki nie zmienie systemu lub Olek stopki
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Odebrałem dzisiaj FL-36 :)
    Tak jak wyżej Kaarool napisał. FL-36 to rekreacja, rodzinka, imprezki, makro i wszystko co nie wymaga szybkości i moc lampy ogarnie temat. Jednak robiąc fotki typu śluby, komercja itp, to niestety ale coś szybkiego (FL-50?) i nie ma zmiłuj się, nie da rady zaoszczędzić na lampie. Szybko się o tym przekonałem. Potestowałem przed chwilką FL-36 w pracy i co mi wyszło: :)

- FL-36 potrzebuje naprawdę sporo czasu, nie ma tragedii, ale miałem sytuację podczas testowania, że obraz w wizjerze się zmienia, a ja nie mogę robić zdjęcia bo czekam na lampę - sytuacja niedozwolona przy kadrach, które "nie mogą" czekać, czyli klient płaci, a my nic nie robimy ;)
    - FL-36 ma problem z balansem bieli - nie wiem jak FL-50 ale AWB z FL-36 + E-500 nie działa poprawnie. Raz tak, raz siak. W FL-36 chyba trzeba na stałe ustawić 5500 K i zapomnieć o AWB. Problem z komunikacją czy co?
    - FL-36 ładnie doświetla - tylko czasmi sobie nie poradziła. np scena typu ciemny garnitur na jasnym tle i twarz wychodzi zbyt ciemna. Nie wiem w sumie dlaczego bo pomiar był punktowy na twarz i powinno być OK, chyba że przy auto ttl, działa pomiar światła lampy a nie aparatu i nie ma czegoś takiego jak pomiar punktowy.

W porównaniu z lampą wbudowaną:
    Moim zdaniem lampa wbudowana w E-500 działa wyjątkowo dobrze. To znaczy działa w zakresie mocy jaką posiada. Dobrze działa też AWB z wbudowaną lampą. Podstawowa wada, że utrudnione jest stosowanie dyfuzorów i skierowanie lampy inaczej niż na wprost - w sumie przy niewielkiej mocy to i tak zmiana kierunku mija się z celem. FL-36 "równiej" naświetla szersze kadry niż wbudowana lampa.

Czy warto kupić FL-36? Myślę, że tak. Choćby dla synchronizacji z krótkimi czasami, większej mocy, możliwość skierowania palnika i wspomagania AF przez diody, lepszej współpracy z rozpraszaczami światła.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    FL-36 to rekreacja, rodzinka, imprezki, makro i wszystko co nie wymaga szybkości i moc lampy ogarnie temat. Jednak robiąc fotki typu śluby, komercja itp, to niestety ale coś szybkiego (FL-50?)
    myslalem ze to fl36 to odpowiednik sb600 w nikonie - nawet maja takie same mordy bo stofen jest ten sam
    moja sb600 na slubach radzi soie bez problemu

robin102
    Gość
    gratuluje nowej zabawki , ale co tak markotnie kolega się cieszy ???
    To jest to samo co SB600 nie śmiem napisać że lepsza bo poreczneijsza.
    Blady tak daj sobie ze 3 miechy na opanowanie tej błyskotki to swietna lampa z dużą ilością pomocnych mykow co chwila mnie zaskakuje. AWB uzyskasz lepszyw trybie AUTO a nie TTL - ja do tego doszedłem i znacznie lepiej wychodzi . A poza tym ustaw sobie AWB w body i skoryguj go na +2lub 3 w BLUE będziesz mial ladne fotkie nie przegzane olkowska czerwienią. Zadawanie konkretnej temperatury z menu nie bardzo przynośi efekty. Moja lampka laduje się tylko 4- 5 sekund przy swieżych AKU ,a przy rozładowanych aż 7 sekund. Taki krotki czas uzyskuje tylko przy ogniwach HRF o ktorych kiedyś chomsky wspominal . Zakupiłem ostatnio kilka sztuk i poddaje je testom . jak chcesz to Ci kupię i wyśle bo tu u mnie na kresach umiejscowił się dystrybutor tego towaru na polske. Na dziś moge powiedzieć ,ze są lepsze od wszystkich markowych , no moz epoza ansmanem , reszta wymięka . Coś kiedys dluższego popelnie o tych ogniwach . Naprawdę warto je kupic.
    Jakl bym Ci pokazał jakie hektary sali tanecznej oświetłalem tym maleństwem to by Ci kopara opadła. Miej na uwadze ,że za Fl50 trz wybolić ponad 1500 zl a Ty dałeś tylko 45 % tej ceny za resztę można dokupić jakieś fajne oświetlenie i to przyzwoite parasolki i statywy lącznie z palnikami . Ja tak kombinuje.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    Cytat Zamieszczone przez blady
    FL-36 to rekreacja, rodzinka, imprezki, makro i wszystko co nie wymaga szybkości i moc lampy ogarnie temat. Jednak robiąc fotki typu śluby, komercja itp, to niestety ale coś szybkiego (FL-50?)
    myslalem ze to fl36 to odpowiednik sb600 w nikonie - nawet maja takie same mordy bo stofen jest ten sam
    dobrze myślisz, nie daj sie wprowadzić w maliny
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    gary, nie znam SB600, trzeba by organoleptycznie porównać. Może być, że FL-36 to odpowiednik 600, a ludzie są przewrażliwieni i oczekuja cudu od olka w budżetowym rozwiązaniu. Wiesz, jak mi się trafi ślub znajomych, to napewno FL-36 w domu nie zostanie Może też być, że SB szybciej się ładuje i pozwala na bardziej komfortowe używanie. W FL-36 są tylko 2xAA.

Jakl bym Ci pokazał jakie hektary sali tanecznej oświetłalem tym maleństwem to by Ci kopara opadła.
    Robin, cieszę się chociaz tego nie pokazuje. Może spodziewałem się cudów, a tu lampa której trzeba się nauczyć, a i wbudowana radzi sobie nienajgorzej... więc po co przepłacać?
    FL-36 to napewno solidna konstrukcja i myślę, że bardziej się z nią zaprzyjaźnię.

Miej na uwadze ,że za Fl50 trz wybolić ponad 1500 zl a Ty dałeś tylko 45 % tej ceny za resztę można dokupić jakieś fajne oświetlenie i to przyzwoite parasolki i statywy lącznie z palnikami . Ja tak kombinuje.
    Dokładnie to wziąłem pod uwagę - cena FL-50 jest zabójcza dla amatora. Poprostu zbyt rzadko korzystam z lampy, co by bulić taką kasę na fl-50, a używane też się cenią wyjątkowo mocno. Parasolki itp to nie dla mnie, raz brak tematów, dwa nie mam gdzie tego rozstawić. FL-36 to b. dobry stosunek cena/jakość - jak większość elementów 4/3.
    Robin, moje baterie też ładują lampę po pełnym błysku około 4 sek - nie mierzyłem dokładnie, ale to i tak jest długo, no nie ma bata - trafisz na taką sytuację, że błyśniesz, następny kadr będzie lepszy, chcesz powtórzyć, a tu nie rabotajet...
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    blady:

gratulacje, dobra decyzja. pamiętam, jak kiedyś zakupiłem FL-36 i podpiąłem to w jednej chwili zrozumiałem, że fotki robione w poprzednich latach mogę sobie... oczywiście fotki w pomieszczeniach.

inna jakość, po prostu. przy FL-50 AWB wchodzi najczęściej na 5300K i jest dobrze.