Strona 10 z 56 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 555

Wątek: Co lepiej Fl-36 czy Fl-50

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rafał Czarny chodziło mi bardziej o materiał z którego jest toto wykonane... Dla FL36 trzeba by wyciąć coś w innym kształcie. Jako mocowanie proponowałbym szeroką taśmę elastyczną (np.: guma do kapeluszy, czy inna guma w czarnym materiałowym oplocie - do kupienia w pasmanterii ). Zdjęcie mogę zamieścić gdzieś po weekendzie (bo teraz jestem w robocie i nie mam ich jak zrobić).
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Rafał Czarny:

teraz widzisz że fotki bez dużej lampy to lipa. ze stofenem jeszcze inna bajka, warto. bierz model do SB600/FL-36 i jazda.

chomsky:

przykopciłeś FL-36? pisz co i jak...

blady:

rekreacja, rodzinka, imprezki, makro: FL-36

komercja: FL-50

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    rekreacja, rodzinka, imprezki, makro: FL-36

komercja: FL-50
    A czy w tym przypadku nie lepiej zastosować zasadę - lepiej zapłacić raz więcej i kupić coś co starczy na dłuugie lata. Pomimo że nie focę komercyjnie, to zastanawiam się poważnie nad FL50 ale waham się czy to ma sens. Czy może się stać coś takiego, zę po kilku latach dość intensywnego focenia 36ka się wypwali lub straci moc? Kupując lampę chcę być pewien, że min przez 6-7 lat nie będę musiał się zastanawiać nad tym tematem.

Proszę dordźcie
    Z góry dziękuję
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Rafał Czarny:

teraz widzisz że fotki bez dużej lampy to lipa. ze stofenem jeszcze inna bajka, warto. bierz model do SB600/FL-36 i jazda.
    Nie teraz, ale od dawien dawna wiem, że w wielu sytuacjach bez zewnętrznej lampy jest lipa. Focąc analogiem zawsze miałem lampę (do dziś mam lapkę canonowską do świetnego EOSa 50). Cóś nie doczytałeś Karool tego wątka, bo wyżej napisałem, że właśnie kupiłem FL-36.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

robin102
    Gość
    Panowie !! kolega Karol nie uznaje komromisów wiec dla niego fl50 - poza tym czasem grosz wyciska z tego sprzetu . Dla Nas do hobbystycznego focenia naprawdę fl36 styknie bez problemu. Zdażało mi się focić na dużej sali gimnastycznej prawie w ciemnościach i też dawało radę.

RobercieW3D a ile razy chcesz błysnać lampą przez najbliższe lata . Bo jeśli 10 -15 tys napewno nie zamęczysz FL 36. Tyle pstrykaja nią w studio i spylają chłopaki jako nieużywaną na alllegro.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    @RobertW3D

Kup FL-50 - na pewno będzie trwalsza, chociażby ze względu na to, że rzadziej błyska pełną mocą palnika.

Zalety nad FL-36
    - sporo większa moc błysku (mocy nigdy za wiele )
    - niedoceniana możliwość podłączenia zasilania zewnętrznego (np flash power gripa FP-1), dzięki któremu naładuje się błyskawicznie.
    - szybsze ładowanie (4xAA zamiast 2xAA w FL-36) -> większe możliwości zdjęć seryjnych, mniej czekania pomiędzy ujęciami w "błyskożernym" trybie FP
    - więcej błysków na jednym zestawie baterii
    - większy zakres ruchu głowicy

Wady
    - nieco większa i cieższa (nie przeszkadza)
    - cena (podobna jak w innych systemach)

Jak sam zauważyłeś jest to zakup na lata - uważam, że w tym wypadku naprawdę nie warto oszczędzać

Pozdrawiam,
    Krzysztof
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dzięki wielkie za odpowiedź Siwyjohnie!

Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Zalety nad FL-36
    - sporo większa moc błysku (mocy nigdy za wiele )
    Tu się w pełni z Tobą zgadzam.

- niedoceniana możliwość podłączenia zasilania zewnętrznego (np flash power gripa FP-1), dzięki któremu naładuje się błyskawicznie.
    To akurat jest dla mnie w chwili obecnej zupełnie bez znaczenia.

- szybsze ładowanie (4xAA zamiast 2xAA w FL-36) -> większe możliwości zdjęć seryjnych, mniej czekania pomiędzy ujęciami w "błyskożernym" trybie FP
    - więcej błysków na jednym zestawie baterii
    - większy zakres ruchu głowicy
    To jest dla mnie ważne ...

Wady
    - nieco większa i cieższa (nie przeszkadza)
    - cena (podobna jak w innych systemach)
    Poza ceną to waga mi nie przeszkadza.

Generalnie trochę z lampami pracowałem i doświadczenie mi pokazało, że praktycznie nigdy nie błyskam na wprost tylko pod kątem i wtedy większa moc się przydaje.
    Dość często jeżdże po różnych zakamarkach świata i bywam w różnego rodzaju dużych starych kościołach - jak się obie lampy sprawdzają w takich warunkach:
    - czy FL36 byłbym w stanie odpowiednio doświetlić sklepienie jakiejś bazylijki?
    - czy robiąc portet / zdjęcie grupowe z odbiciem od sufitu w mieszkaniu / sali o wysokości 4-5m FL36 da sobie radę - w tym sensie, ze wyjdą ładne twarze i będzie doświetlone tło?

Jeszcze raz dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam, Robert

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    - czy FL36 byłbym w stanie odpowiednio doświetlić sklepienie jakiejś bazylijki?
    - czy robiąc portet / zdjęcie grupowe z odbiciem od sufitu w mieszkaniu / sali o wysokości 4-5m FL36 da sobie radę - w tym sensie, ze wyjdą ładne twarze i będzie doświetlone tło?
    Jeszcze raz dzięki za pomoc!
    Raczej nie . Za wysoko chyba że mała kubatura pomieszczenia tak max 20-25m oraz bardzo dobrze odbijający sufit. Ja w takim przypadku odpalam malutką lampeczę w body i doświetlam delikatnie na wprost.
    Na kościoły do góry sklepienia to i FL50 nie wydoli.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    RobertW3D:

FL-50 mogę oświetlić prawie cały sąsiedni blok, odległy o jakieś 20 metrów. środek nocy a tu nagle jasność. FL-36 też można grubo dopalić, ale ciut słabiej i potem trzeba dłuuugo czekać na ładowanie. jakby co, mogę zrobić jakiegoś sampla dla niedowiarków.

FL-36 dopalisz w pomieszczeniu twarze i cokolwiek chcesz, ale RAZ a potem poczekasz na ładowanie. O TO CHODZI z mitem FL-36, o fotki seryjne i ryzyko utracenia kolejnych kadrów bo lampa zbiera moc.

Rafał Czarny:

przeczytaj jeszcze raz mój post a potem Twój, następujący po nim. czy doradzałbym Ci konkretny model Stefcia, gdybym nie wiedział że kupiłeś FL-36? dobry zakup, za pół roku sam zadecydujesz czy styka. jeśli będzie mało, kupisz większego gnata.

robin102:

dzięki... kokosów nie mam, ale sprzęt dawno się zwrócił. chciałem zauważyć że już ze dwie/trzy osoby na tym forum zrobiły kuku FL-36... za duże oczekiwania w stosunku do tej zwinnej lampki.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    RobertW3D:

FL-50 mogę oświetlić prawie cały sąsiedni blok, odległy o jakieś 20 metrów. środek nocy a tu nagle jasność. FL-36 też można grubo dopalić, ale ciut słabiej i potem trzeba dłuuugo czekać na ładowanie. jakby co, mogę zrobić jakiegoś sampla dla niedowiarków.
    Byłbym wdzięczny za takie dość ekstremalne porównanie

FL-36 dopalisz w pomieszczeniu twarze i cokolwiek chcesz, ale RAZ a potem poczekasz na ładowanie. O TO CHODZI z mitem FL-36, o fotki seryjne i ryzyko utracenia kolejnych kadrów bo lampa zbiera moc.
    Jak długi jest czas oczekiwaniu po błysku przy pełnej i połowie mocy? 3-4 sekundy czy więcej?

Kiedyś miałem przez parę dni Minoltę 5600HS(D) o podobnej mocy co FL50 i to był sam miód ... Pewnie przy zakupie i tak największe znaczenie będzie miał stan mojego portfela ... ale jak będzie wystarczająco pełny, to raczej będę się skłaniał ku FL50 ...
    Pozdrawiam, Robert