Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 106 z 106

Wątek: Fotki Jacka2004 (E-1)

excel
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Tomaszu, niewiele -- ot, fotka.

Ocenę zdjęć wartościowych i tych, które istotnie są "zakorzenione w kulturze" pozwalam sobie zostawić dla siebie samego.

Bez obrazy, oczywiście, podkreślam, nie jest moim zamiarem nikogo obrażać.
    lgrabun,
    nie obraziles, nie uwlaczyles, zdjecia wartosciowe zakorzenione w kulturze", z tym, ze jedynie te gleboko zakorzenione - zachowaj dla siebie. Sadze, ze "Tomasz" sie z Toba rowniez zgodzi.

Przypominam, ze nikt nie mowi o sztuce, a o pieknie. A jak wiadomo, jest w tym ogromna roznica,

Pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    lgrabun,
    Namawiam wszystkich, aby swoje oceny zdjęć uzasadniali choćby jednym zdaniem. Na forum wymieniamy myśli i doświadczenia w powiązaniu z konkretynymi wykonanymi przez nas zdjęciami, podpatrujemy, uczymy się, oceniami się nawzajem. Im komentarz do zdjęcia jest bardziej uargumentowany, tym więcej korzyści dla innych.

Nie ma potrzeby, jak Ty to czynisz w swoim poście, dzielenia zdjęć na artystyczne i te zwykłe.
    Przecież jest jasne, ze tu na forum nie wystawiamy zdjęć artystycznych, tych wysokiego lotu (z pewnymi wyjątkami, nie myślę o sobie). Forum pełni funkcję wymiany opinii, pomysłów. Każde zdjęcie można ocenić wg prostych kryteriów technicznych i estetycznych, np. ekspozycja, głębia ostrości, kolory, podejście do tematu, ujęcie, kompozycja, światło, wymowa zdjęcia, ogólne wrażenie estetyczne, itd. Tak więc wymieniamy doświadczenia praktyczne i uczymy się. Nauka jest bardziej efektywna, im komentarze sa bardziej uargumentowane. Każdy może zadać wtedy pytanie"dlaczego", wymiana myśli staje sie bogatsza.

Pzdr, TJ

jacek2004
    Gość
    Dziękuję wszystkim za ocenę fotek i komentarze, a w szczególności Tadeuszowi Jankowskiemu i excel'owi za jak zwykle obszerne i treściwe wypowiedzi, które są naprawdę bardzo pomocne.

Na Krakowskim Rynku

excel
    Gość
    jacek2004,

milo uslyszec. Dziekuje.

Zdjecie jak z obrazu mistrzow. Piekne! Wydaje mi sie, ze wyjatkowosci temu zdjeciu nadaje "szadz" na kamieniach. Wspaniale, sprawujace wrazenie sterylnie czystego, zmieniajace nastroj codziennosci tego miejsca zdjecie. Przez te sterylnosc inaczej wygladaja przechodnie - jakgdyby nagle wyrazniej uczestniczyli w normalnosci tego miejsca, Kosciol Mariacki jest dostojniejszy, Sukiennice bardziej tajemnicze, Ratusz jest bardziej okazaly, a pierwszoplanowa dorozka sprawia wrazenie oczekiwania na zacnego goscia.

Jak zwykle, Jacku, Twoje zdjecia to prawie pewnosc estetycznego zadowolenia.

Pozdrawiam,
    excel

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Podoba mi się bardzo ujęcie wykorzystujące dobrze dużą zbieżność perspektywy obiektywu o krótkiej ogniskowej.

Na pierwszym planie bruk i bryczka. Rzędy kostek zarysowują perspektywę, nadają wzorzystość dla podłoża, budują płaszczyznę, na której posadowione są obiekty zdjęciowe.

Dorożka jest fotogeniczna – biała (ożywia zdjęcie), szprychy i błotniki są bardzo dekoracyjne. Konie są okryte derkami, dorożkarz skulony – chłodno. W oddali Rynek, sukiennice, Kościół Mariacki, wieża ratusza, wszystko oświetlone łagodnie, optymistycznie. Przechodnie kręcą się lub idą, każdy w swoją stronę. Bardzo dobrze, że żaden z nich nie znajduje się zbyt blisko obiektywu, zakłóciłby spokój tej sceny, zbytnio by ją zdynamizował i zburzył dominację dorożki na pierwszym planie.

Niebo jest błękitnawe z woalami chmur. Kompozycyjnie na fotce można wyróżnić trzy pasy (strefy) – jasny, z lekko siwo-błękitnym odcieniem bruk, bryczka i budowle za nią oraz niebo równoważące kolorystycznie i tonalnie płaszczyznę placu rynkowego.

Scena jest nastrojowa, pokazuje bardzo reprezentatywny wycinek z życia miasta, ład architekoniczny krakowskiego rynku, jego folklor (dorożka) oraz codzienny młynek, ruch, krzątaninę ludzi.

Jedynym zastrzeżeniem, jakie mam, to zlewanie się dorożki ze straganami za nią. Widziałbym ją bardziej wyodrębnioną. Ale czy ta konkretna scena mogła by być sfotografowana tak, jak postuluję (z wyodrębnieniem powozu) i czy możliwe byłoby przy tym zachowanie przednioplanowej strefy bruku tworzącej „przedsionek” dla wzroku widza, oraz innych proporcji, to nie jestem tego pewien.

Czuję przestrzeń w fotce. Kolory wierne, choć odrobinkę wpadające w pomarańcz (nie ma aparatu, który oddaje na 100 % wiernie barwy).
    Pzdr, TJ

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Być może złośliwi napiszą , że za wiele zdjęć rynku krakowskiego nie widziałem ale to jest chyba najciekawiej skadrowane jakie widziałem
    Oczywiście można się doczepić , że ładniejsze by było inne niebo. Albo , że minimalnie za szeroko uchwycony kadr.
    Krótka ogniskowa stworzyła rewelacyjny efekt. Zdjęcie jest b.ładne.
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35