Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: temperatura użytkowania - Oly czy nikon

temperatura użytkowania - Oly czy nikon

Byłem już praktycznie zddecydowany na oLY 8080 WZ, tylko prosze nie piszcie mi żebym dołozył pare stuwek do lustrzanki- bede kupywał w usa a tam różnieca miedzy 8080 prostym lustrem są większe niż w Polsce, ale w specyfikacji napisali że teperatura użytkowania powyżej 0 C. Czy to wyklucza robienie zdjęć w zimie ? Troche mnie to martwi. Czy ktoś z Was wie jak to wygląda z praktycznego punktu widzenia i jak jest u innych producentów. W zwiazku z tymzastanawiam się nad kupnem Nikona 8700 tylko, że nie mam danych w jakich temeraturach pracuje.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

ha ha ha

W instrukcji do OLYMPUSA E-1 jest napisane 0 do 40 stopni

Są ludzie, którzy na biegunie tym aparatem zdjęcia robili.

W Eos 30 też tak pisało w kserówce instrukcji, która miałem, a fotografowałem przy minus 40 i plus 60 i nic mi się z aparatem nie działo.

Swoją drogą to Ciekawe dlaczego w wiekszości instrukcji piszą, że od "zera"?
    Widział ktoś by pisał np od -10?

Nie mylic z "tem przechowywania" bo dla Olka to ponoć -20
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

dzięi za odpowiedź.
    Może ktoś jeszcze się wypowie, najlepiej na podstawie włąsnego doświadczenia.
    Na plus Olympusowi, że pisze o konkretnych temeraturtach. Fuji pisze tylko lakonicznie, że nie należy stosować w niskich temperaturach itp, + 1 też może byćniska temperatura, szczególnie w połącznieu z wysoką wilgotnością powietrza. Właśnie wydaje mi się, że te ograniczenia użytkowania wynikają z możliwością skraplania się wody wewnątrz aparatu. Skolei gdzieś czytałem, że po zimowej sesji komuś uszkodził się wyświetlacz.
    Dziwi , że firmy fot. nie potrafią tego problemu rozwiązać. W takiej Polsce to mamy 3-4 miesiące gdzie może bycponiżej zera. OZnaczało by to , że w tym czasie mogę sobie popstrykać w ogrzanym mieszkaniu - śmieszne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    najgorsza dla sprzetu jest wlasnie zmiana temperatury nagla zmiana.

w tym roku bylem w zakopanym i wchodzilismy z zimna gdzie bylismy pare h do restaracji odrazu na obviektywie para, ale sprzet do torby/plecaka i po problemie.
    wszystko dziala.

Niskie temperatury dla elektroniki sa wskazane. Gorzej z mechanika, no i zmiany temp.

jacek2004
    Gość
    Przy dużych ujemnych temp. przestają działać wyświetlacze LCD (ciekły kryształ zamarza ) ale aparat musiałby kilka minut być wystawiony na temperatuję, można go trzymać pod kurtką i na czas robienia zdięcia wyciągać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jakoś niejednokrotnie robiłem fotki OLY 740 przy -10 i nic mu nie było. należy tylko zawijać w coś aparat jak się wchodzi do ciepłego pomieszczenia, żeby nic się w środku nie skraplało.

jak już napisano, idealny wybór to E-1. jeśli on nie da rady, to jedynie 1Ds może startować co też nie jest pewne...