Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Zdjęcia koncertowe w nocy

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Akurat dla mnie jedynym rozsądnym wytłumaczeniem jest, że bez lampy ustawiał czasy dłuższe, a z lampą krótsze. Kiedy jest mało światła to arparat ustawi czas na tyle długi, że będzie wszystko rozmyte. Po włączeniu lampy będzie to już zapewne 1/30. Natomiast światło z lampy na prewno nie brało udziału w doświetleniu zdjęcia. Ten sam efekt uzyskał byś ustawiając manualnie krótszy czas otwarcia.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    dokładnie jak Sebastian myślę.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Z serca Kujaw;-) - Włocławek
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No i mówiłem, że czegoś się nauczę!!! Dzięki sebastan i luc4s!!! Ale jeszcze was pomęczę - dlaczego lampa miałaby oszukać automatykę? Co mogłoby wyjść nie tak? Swoją drogą w rozjuszonym tłumie jak się komuś nie chce albo nie może bawić w manuala, wówczas lampka w górę i heja - chyba taki morał z tego, co nie?
    Olympus C-8080 WZ, CF Lexar Professional 1 GB, Fotobank Apacer Share Steno CD211 40GB, Filtr UV B+W MRC, Polarek kołowy B+W MRC SLIM, Fox mini tripod DT-10D, plecak Lowepro Orion Trekker II, Canon EOS 300+28-80 Tamron+Lowepro Nova Mini

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No taki mógłby być z tego morał też. Ale dla mnie też jest taki morał, że używanie lampy do tego, żeby ustawił się właściwy czas otwarcia migawki to pokrętne rozwiązanie. Inaczej gdyby lampa miała szansę oświetlić obiekt. Wtedy proszę bardzo.
    Robiąc zdjęcie lampa wykonuje dwie czynnosci. Błyska pierwszy raz, aparat ustawia wtedy sobie ekspozycje, natężenie światła, balans biekli itd, a potem drugi raz kiedy robi zdjęcie. Jeśli pierwszy błysk nie dojdzie do celu, to aparat myśli że doszedł i tak sobie ustawia wspomnianą wcześniej ekspozycję. Ponadto lampa może oświetlić np kurz i będziesz miał białe kropki na zdjęciu. Albo może oswietlić prawdidłowo ludezi przed Tobą, zamiast tego co chcesz sfotografować.
    Dla właściwego efektu warto skorzystać z rozwiązań innych. Czyli np w priorytecie migawki ustawić 1/50 (powinno od biedy wystarczyc) podnieść ISO itp...
    Ale oczywiście jeśli chcesz robić, jak robisz i masz szczęście i efekt wydaje Ci się OK to ekstra.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ustka/Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Chcialbym odswierzyc watek z nieco zmienionymi warunkami. Mianowicie wybieram sie na koncert, ktory bedzie sie odbywal w zamknietym pomieszczeniu. Bede takze mial mozliwosc bezposredniego podejscia do 'bandu'. Interesuje mnie wasza opinia na temat wykorzystania zewnetrznej lampy, no i oczywiscie wszelkie inne sugestie zwiazane z tematem. Zastanawiam sie nad silnym rozproszeniem swiatla z lampy tak by wydobyc pierwszy plan, no i ciekaw jestem na ile efekty dymne utrudniaja cala sprawe.
    Zdjecia bede robil C-5060 z UV (wlasciwie tylko dla bezpieczenstwa), a lampa taka jaka uda mi sie zdobyc (narazie dysponuje tylko pozbawionym wszelkiej automatyki wyrobem z Chin).
    Pozdrawiam.
    Bartek

Mieszka w
    kłodzko
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wild, wrzuc swoje fotki bedziemy wiedzieli o czym rozmawiamy