Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Zdjęcia koncertowe w nocy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zdjęcia koncertowe w nocy

Witam
    Posiadam C-765 . Wkrótce wybieram się na koncert, pora wieczorna więc będzie tylko oswietlona scena. Chciałbym prosic o kilka porad jak zrobić w miarę dobre zdjęcia tym aparatem, będę blisko sceny.

Awatar Loram
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja ostatnio robiłem C-770 z odległości ok 70m od sceny na ustawieniach:
    1/50 - 1/10s przy f/3.5 i wychodziło całkiem przyzwoicie, tylko albo statyw albo stabline ręce...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    hmmm chyba wiele zalezy takze od ruchliwosci osob na scenie - nie tylko od statywu i rączek własnych
    Niedawno robiłem fotki na uroczystosci w bardzo ciemnym kosciele (słabe swiatło z lamp). Pomogło ISO 400 a czasy przy f2,8 i tak miałem rzedu 1/30-1/50 sek. Szumy były zaskakująco małe Pozdr.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Koncerty mają to do siebie, że wykonawcy są bardzo mocno oświetleni i nie trzeba ustawiać czasu na b długie. Kiedyś byłem na koncercie i pstryknąłem fotkę 1/60sek i 2,8 i pomimo że światłomierz pokazał niedoświetlenie to osoby na scenie wyszły bardzo dobrze.
    mente et malleo

Awatar Loram
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marekfe
    Koncerty mają to do siebie, że wykonawcy są bardzo mocno oświetleni i nie trzeba ustawiać czasu na b długie
    Ja bym tak nie generalizował. Ostatnio byłem na koncercie gdzie światła były na przemian czerwone, zielone, białe i niebieskie. Efekt przejścia polegał na "przejechaniu" światła od przodu do tyłu i zanim wchodził kolejny kolor, to scena była mocno ciemna. Myczek polegałna wyłapaniu momentu największego doświetlenia sceny i wtedy cyknięcia fotki.
    Generalnie jest to trudny obiekt do fotografowania, zwłaszcza jak zespół mocno pląsa po scenie

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja robię dużo zdjęć na koncertach Olympusem 770. Zawsze ustawiam tryb sportowy i przeważnie wychodzą ładne zdjęcia. Zgadzam się z przedmówcami, że trzeba wykorzystać moment dobrego oświetlenia sceny.
    Najłatwiej fotografuje się "obiekt " grający solówki, bo mi wtedy nie ucieka.
    A jak nie ma warunków na robiemie zdjęć albo po prostu nie mam ochotę poskakać na koncercie zamiast bawić się aparatem, to kręcę filmik na 1 lub 2 dobrze oświetlonych kawałkach. Następnie oglądam je na stop-klatce i zapisuję ciekawsze klatki . Zdarza się, że takie zapisane klatki wychodzą lepiej niż zdjęcia.

Mieszka w
    Z serca Kujaw;-) - Włocławek
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam, nie mam zbyt dużego doświadczenia w zdjęciach koncertowych ale ostatnio na U2 w Chorzowie cyknąłem kilkadziesiąt udanych fotek z odległosci około 30-40 metrów od sceny - nawet przy maxymalnym 15 krotnym zoomie zdjęcia wyszły całkiem, całkiem - robione oczywiście z ręki, w rozjuszonym tłumie (ale była jazda, myślałem że mi aparat zdemolują. Ustawiłem na tryb sportowy+włączyłem lampę i efekt gotowy. Na prawdę byłem pozytywnie zaskoczony. Mogę podesłać na maila. Tak więc w zupełności zgadzam się z Anka. Co innego jak ma się statyw, wtedy można kombinować. Pozdrawiam
    Olympus C-8080 WZ, CF Lexar Professional 1 GB, Fotobank Apacer Share Steno CD211 40GB, Filtr UV B+W MRC, Polarek kołowy B+W MRC SLIM, Fox mini tripod DT-10D, plecak Lowepro Orion Trekker II, Canon EOS 300+28-80 Tamron+Lowepro Nova Mini

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Nie rozumiem po co lampa? Co to da na 30-40 m?
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Też nie rozumiem. Dodatkowo oszuka automatykę aparatu.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

Mieszka w
    Z serca Kujaw;-) - Włocławek
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A jednak lampa nie oszukała automatyki i zdjęcia wyszły dobre. Bez lampy wszystko było rozmyte. Jak to działa nie ma pojęcia ale zrobiłem kilka fotek bez lampy i wszystkie były poruszone szczególnie te robione z zoomem. Jak na mnie laika, to wydaje mi się, że lampa "zamrażała" ten jedyny moment do uchwycenia i wówczas nie było rozmycia. Dla mnie to jedyne - póki co rozsądne wytłumaczenie. Nie udało mi się wnieść statywu bo i nie miałem i chyba bym nie próbował ale przy tak dynamicznej sceneri jaka była na U2 nie wiem czy statyw z tej odległości bez lampy coś by zdziałał. Były momenty, że nikt mnie nie szturał a zdjęcia bez lampy jak z Marsa w czasie neuronowej burzy . Niech ktoś bardziej doświadczony rozwiąże ten problem. Będę wdzięczny a i przy tym odrobinę mądrzejszy. Pozdrawiam

PS. Dla zainteresowanych mogę przesłać fotki mailem dla porównania
    Olympus C-8080 WZ, CF Lexar Professional 1 GB, Fotobank Apacer Share Steno CD211 40GB, Filtr UV B+W MRC, Polarek kołowy B+W MRC SLIM, Fox mini tripod DT-10D, plecak Lowepro Orion Trekker II, Canon EOS 300+28-80 Tamron+Lowepro Nova Mini