Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: System E a głębia ostrości ??

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

System E a głębia ostrości ??

Czy to prawda?

Autor: dziechus
    Data: 14-06-05 09:53

Goku, Full Frame Transfer to nie to samo co Full Frame matryca.
    Full Frame Transfer odnosi sie do sposobu zczytywania informacji po naswietleniu, nie ma zwiazku z wielkoscia matrycy. Full Frame matryca to z kolei okreslenie wielkosci matrycy, przyjeto jako FF matryce wielkosci (fizycznej) malego obrazka 36x24mm. Swoja droga sa to tak nowe dziedziny ze i terminologia jest czesto nie dokladnie zdefiniowana, czesto (w celach marketingowych) celowo 'podrabiana' itp. Jednoczesnie powstaja potworki slowne typu 'transferowalnosc', bleee. Full Frame Transfer moze z kolei miec wplyw na wielkosc poszczegolnych fotodiod bez zmiany wielkosci matrycy (wsp. wypelnienia), co moze dac wieksza czulosc, mniejsze szumy itd. Sam przetwornik w E1 jest ok. dwa razy mniejszy niz np. w D70, 20D, D7D itp. Pozostaje ciagle problem z malymi GO (portret itp.), zeby uzyskac GO takie jak w D70 przy F=2 trzeba miec w E1 obiektyw o f=1.4 a nawet mniej. To bardzo duza wada w fotografii 'nieco ambitniejszej'

Tu org link http://onephoto.net/phorum/read.php?f=3&i=12274&t=12116

PS. Ciekawe co Draxan na to?
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Chodzi mi oczywiście o fragment związany z Głębią Ostrości.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    zeby uzyskac GO takie jak w D70 przy F=2 trzeba miec w E1 obiektyw o f=1.4 a nawet mniej. To bardzo duza wada w fotografii 'nieco ambitniejszej'
    Bzdura!
    Chyba że gość po prostu pomylił się (zamiast 1Ds napisał D70).
    W ogóle żaden z wymienionych nie ma Full Frame sensora.
    D70 ma sensor o przekątnej tylko trochę większej od 4/3", więc źle policzył.
    Jak by to był 1Ds ze szkłem o dziurze 1.8, no to tak, pomijając cenę zastawiku i to że GO o której mowa może wynosić około 2cm.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A czy ten Pan wziol pod uwage to iz obiektywy sa zaprojektowane pod ten system ?
    czy wziol przelicznik z canona czy nikona gdzie obiektywy sie podpina od analoga ?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Strefa ostrości zależy przede wszystkim od rzeczywistej ogniskowej obiektywu i zastosowanej przesłony... (praktycznie jest ona nieco mniejsza niż byłaby przy klatce 24x36mm ze względu na tzw. dopuszczalną średnicę krążka rozproszenia --wynika to z potrzeby większego powiększenia mniejszej klatki systemu 4/3)--Wystarczy zrozumieć skąd się bierze zróżnicowanie ostrości przy różnych nastawieniach odległości i życie stanie się prostsze

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zgoda, ale żeby zrobić takie same ujęcie na mniejszy sensor - musisz albo stanąć dalej albo skrócić ogniskową. A to wpływa na GO mocniej niż średnica krążka rozproszenia.
    Kiedy mówimy o takim samym ujęciu, mniejszy sensor - większa GO, czyż nie?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Tak to oczywista prawda -- w stosunku do małego obrazka mamy w systemie 4/3 o dwie przysłony gorzej -- i około jednej przysłony gorzej niż przy D70(mniej więcej)--ale doczekamy się jaśniejszych obiektywów i sprawa się wyrówna w praktyce...---Ta kwestia była o niebo ważniejsza przed laty...obecnie wszystko przepuszczamy przez np.szopa i możemy sobie dodatkowo porozmywać ile dusza zapragnie... --pozdrawiam