Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: E1 i brak wbudowanej lampy

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    I masz 100 % Marku - nie ma jej bo w takich korpusach nie jest koniecznością , wszyscy to wiemy- ale odpowiedzią na zasadnicze pytanie w 1 poście jest subiektywna opinia czy lampy brak czy nie - mi jej osobiście brak - nie płaczę z tego powodu i nie będę gdzie potrzebuje światła tam mam zawsze ze sobą swoją lampe co więcej używam jej w większości z kablem "Olympus FL-CB05 Flash Cable" bo nie przepadam za światłem z osi aparatu a czasami nawet ruchoma głowica nie spełnia oczekiwań.

Pozdrawiam Marku.

Natomiast pytanie moje skierowane do niektórych biorących udział w dyskusji zawodowców wciąż jest bez odpowiedzi - a mnie szalenie interesuje fakt czy przykręcanie do E-1 zoomu 40-150 - to zawodowo czy już wstyd podobnie z FL-36 - czy wstyd mieć ją na swoim e-1 ? - bo szkło i lampa amatorskie a korpus zawodowy, czyli co kompromitacja ?

Szczególnie interesuje mnie opinia sympatyka rowerowych błotników "irka50" - odpowiedzi spodziewam się na wysokim poziomie merytorycznym i przedewszystkim z zawodowym podejściem do tematu. ( tak jak poprzednio udzielane wypowiedzi ).
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Do Azazel: Z tonu i poziomu Twoich wcześniejszych wypowiedzi wyciągnąłem wniosek, że jesteś nowicjuszem w fotografii i chciałem Ci jak dziecku wytłumaczyć dlaczego konstruktorzy E1 nie wbudowali lampy do tego korpusu. W swoich wypowiedziach używasz kłamstw jakobym był zwolennikiem błotników itd., co świadczy albo o nieumiejętności rozumienia wypowiedzi innych, albo o zwykłej złośliwości ... Ja pisałem żartobliwie, co jest zaznaczone w tekście, a Ty używasz napastliwych słów i podniecasz się jak nastolatek! Przecież nie napisałem, że Ty powinieneś zacząć używać roweru zamiast aparatu, a jedynie na tym przykładzie chciałem Ci w najprostszy sposób wykazać, że w profesjonalnym sprzęcie NIEDOPUSZCZALNE są konstrukcyjne koncepcje typu "wszystko w jednym"! Dążenie do niezawodności sprzętu wyklucza przeładowanie zbędnymi dodatkami!!!. Jeśli zachodzi potrzeba lekkiego przedniego doświetlenia użyć można, jak pisałem, małej lampki nałożonej na sanki, lub ,jak słusznie napisał Magus zastosować blendę odbijającą. Także jeśli chodzi o te kwestie "kompromitacji" wykazujesz się brakiem umiejętności ,lub niechęcią zrozumienia całości tekstu.
    Z mojej pierwszej wypowiedzi nie wynika, że kompromitacją jest dla fotografa posiadanie aparatu z wbudowaną lampką , lecz kompromitujące jest płaskie światło na zdjęciach (ewentualnie z czerwonymi oczkami")!!! Dopalanie przedniego planu lepiej jest dokonywać z kierunku oświetlenia zasadniczego , a nie spłaszczać fotografię światłem po osi obiektywu...Zasadniczo taka lampka jest nieporozumieniem fotograficznym nawet przy zdjęciach do albumu rodzinnego...choć jako minimalne doświetlenie jest dopuszczalna (co nie znaczy, że powinna być wbudowana do E1 !!!) Odpowiadając na pytanie o wymieniony obiektyw 40-150 i lampę Fl-36 uważam, że dopóki będą sprawne na pewno nikomu złej sławy nie przyniosą - o ile własciwie się ich użyje... Teraz powracam do tytułowego pytania zmieniając je tak, abyś obnażył jawnie swój pogląd w tym zawężonym kontekście: CZY BRAK WBUDOWANEJ LAMPY JEST WADĄ OLYMPUSA E1??? ja ZDECYDOWANIE twierdzę, że to zaleta, a nie wada!!!

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Podobnie Irku jak w poprzednich postach interpretacja meritum nie jest twoją mocną stroną - nawet pytanie nie brzmiało czy brak lampy to wada ?
    Gdybyś nie zajmował się rowerami to byś wiedział , iż pytanie brzmiało - "czy doskwiera wam brak wbudowanej lampy ?" - wystarczyło subiektywną opinie wyrazić - tobie żartów na poziomie żłobka się zachciało.
    Dla ciebie nawet zasadnicze pytanie brzmi inaczej.
    Czytaj posty dokładniej i ze zrozumieniem - a uwagi o roworech zamieszczaj na forach mtb.
    Pozdrawiam
    Robert

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Panowie cos to za dyskusja o blotnikach do rowerow, telefonach itp. Przypominam ze temat posta to E1 i brak wbudowanej lampy - wiec prosze pisac na temat i bez prywatnych zlosliwych komentarzy!
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Tytułowe pytanie tej dyskusji jest niepoprawne z fotograficznego punktu widzenia. Jest to pytanie sondażowe o preferencje fotografujących i sugeruje jakby dobrodziejstwo wbudowanej lampy!!! Moim zdaniem lista wad takiego rozwiązania przekreśla sens jego użycia w 99% --natomiast ten jeden pozostały procent nie usprawiedliwia faszerowania zawodowego sprzętu takim badziewiem.-- Dlatego należy pytanie zmienić wg. mojej propozycji:
    Czy brak wbudowanej lampy w E1 to wada czy zaleta?????---pozdrawiam wszystkich
    (Nasuwa mi się jeszcze taki żart: Pozostaję ze zmartwieniem, czy te gady dusiciele, które ma fotografować Azazel będą wystarczająco głodne? )

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Posta się zamieszcza w celu otrzymania odpowiedzi , punk widzenia zależy o punku siedzenia , twój Irku jest wypaczony - a posta o swej propozycji było zamieśćić na początku dyskusji - było by też o czym pogadać.
    Na pytanie czy to wada czy zaleta odpowiadam, iż zaleta z pkt . widzenia przeznaczenia aparatu , czy mi jej brak - powtorzę raz jeszcze że w pewnych sytuacjach owszem.

Dusiciele to gady - nie ma sensu pisać "gady dusiciele" - to masło maślane.

W końcu żart godny Irku Ciebie.

Pozdrawiam.
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Azazel: I wreszcie pod takim Twoim twierdzeniem ja także mogę się podpisać -- cytat:
    "Na pytanie czy to wada czy zaleta odpowiadam, iż zaleta z pkt . widzenia przeznaczenia aparatu , czy mi jej brak - powtorzę raz jeszcze że w pewnych sytuacjach owszem."
    --pozdrawiam (jednak bądź ostrożny przy tej ciekawej sesji z gadami!--ja już miałem niebezbieczną sytuację z wężem w studio!)

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no to teraz czas na mojego OT'a :P

@irek50
    no ja dlatego mam gekona w domu
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Prywatnie hoduję w domu pytony tygrysie i siatkowane - są duże ale spokojne , ten dzikie w dżungli bywają agresywne - jeśli zachoważ odpowiednią odległość - wszystko powinno być ok.
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Panowie prosze o stosowne zachowanie i powrocenie do tematu dyskusji ;]
    a reszte zalatwiajcie na PW