Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: E1 i brak wbudowanej lampy

Siła reputacji
    21
    Moja galeria

E1 i brak wbudowanej lampy

Witam - mam pytanie do użytkowników E1 - czy doskwiera wam brak wbudowanej lampy.
    Oczywiście wiem, że zewnętrzne są lepsze itd - sam mam Fl36, ale nie zawsze chce się takową nosić, albo nie ma czasu na jej wyciągnięcie. Chodzi mi głównie o pracę w terenie.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Nie

Mnie nie, w terenie w ogóle.
    Przy fotografi ludzi w plenerze, troszke brakuje mozliwości dopalenia błyskiem, ale wystarczy blenda i juz jest super.

Pozdrawiam
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ej - powiedzcie coś o braku tej lampy - też mnie interesuje ten problem!

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    To w końcu jest aparat zawodowy, więc fotograf nie powinien się "kompromitować" takim płaskim światłem (plus czerwone oczka )--można sobie jakieś maleństwo na sanki założyć przecież...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    hehe, fajny temat. jeśli ktoś zarzuca sprzęt za 4k pln to chyba po to żeby na nim cokolwiek zarabiać co automatycznie WYMUSZA zakup dużej lampy z regulowanym kątem...

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czasem przy delikatnym doświetleniu pierwszego planu czy makro w kontrowym świetle - przydała by się wbudowana lampka -
    Mam tez Eosa 20d i tam sprawdza się doskonale -
    E-1 skierowany jest do zawodowców i producent wyszedł z założenia iż zawodowe lampy są potrzebne np. FL - 50 -, czasem potrzeba mi ciut światła na wypełnienie i bieganie z założoną FL-50 doprowadza mnie do szału - ale w przypadku e-1 wyjścia innego nie ma.
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    można też powiedzieć, że brakuje w E1 wbudowanego radia albo nawet telewizorka --a główną wadą jest brak telefonu komórkowego ,który zaczyna być standardem foto

Mieszka w
    3Miasto
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dokładnie...
    Canon D 20 to lustrzanka adresowana do amatorów z ambicjami dlatego ma wbudowaną lampę.
    Canon D1s już jej nie posiada ponieważ to sprzęt dla zawodowców, podobnie jak E1. Jak prześledzicie lustrzanki analogowe jakiejkolwiek firmy to zauważycie że jest podobnie.
    Pozdrawiam,
    Marek

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie porównuj prosze Eos 1ds do E-1 - bo to inna półka - a co do lamp w zawodowych korpusach to ich brak - to jest fakt . O faktach nie dyskutujemy - wyrazamy opinie czy nam brak czy nie tej wbudowanej lampy, a co poniektórzy wyskakuja z telewizorami.
    Eos 20d to w lini Canona półprofi body , możliwości ma takie jak e-1 jakość też podobna ( wykończenie ) - 1dmkII, 1dsMkII to już inna klasa, podobnie jak d2x nikona - i e-1 do tych korpusów to jeszcze daleko.
    Pozdrawiam
    Robert

Mieszka w
    3Miasto
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Azazel
    Nie porównuj prosze Eos 1ds do E-1 - bo to inna półka - a co do lamp w zawodowych korpusach to ich brak - to jest fakt . O faktach nie dyskutujemy - wyrazamy opinie czy nam brak czy nie tej wbudowanej lampy, a co poniektórzy wyskakuja z telewizorami.
    Eos 20d to w lini Canona półprofi body , możliwości ma takie jak e-1 jakość też podobna ( wykończenie ) - 1dmkII, 1dsMkII to już inna klasa, podobnie jak d2x nikona - i e-1 do tych korpusów to jeszcze daleko.
    To jesteś w błędzie ponieważ E 1 posiada zabezpieczenia przed wilgocią , kurzem itp. jak 1Ds właśnie i nie jest to mój wymysł ale wystarczy poczytać np. na dpreview. D 20 nie posiada żadnych i dlatego nasze redakcyjne egzemplarze po krótkim okresie esploatacji pod wyświetlaczami chociażby mają pełno paprochów, a Ty porównujesz jakość wykonania?
    Jeżeli chodzi o inną pólkę to chyba tylko że różnią się tym iż w Canonie jest to pełnowymiarowa matryca. Zarówno E1 jak i 1DS są adresowane do fotografów zawodowych i wcale nie istnieje pomiędzy nimi taka przepaść jak się Tobie wydaje. Korzystam z obydwu systemów, a 1ds posiadam czerwca 2002roku i dlatego właśnie mam możliwośc porównania tych body bardziej niż kto inny, zresztą oba są z tego samego okresu.Wymienione przez Ciebie MK II, D2x to znacznie nowsze konstrukcje i chyba zdajesz sobie z tego sprawę, więc będziemy je porównywać z ewentualnym następcą E1. Porównując D20 do E1 zastanowiłeś się nad takim szczegółem jak migawka i na ile cykli jest ona obliczona? W E1 ok. 150tys. tak jak w 1Ds i pozostałych przeznaczonych dla zawodowców, w D20 podejrzewam że nie więcej jak 50 tys. Tym się różnią właśnie między innymi body amatorskie, od tych do zastosowań profesionalnych.
    Powracając do tematu wbudowanej lampy, to jak ktoś jej potrzebuje to niech kupi E 300. Żaden zawodowiec nie pokusi się o dopalanie wbudowaną małą lampą, jak się chce zrobić dobrą fotę z błyskiem to musi być to lampa o dużej liczbie przewodniej.
    Pozdrawiam,
    Marek