Hej,
Nie tak dawno pytałem o wasze sugestie odnośnie wyboru aparatu i w końcu postawiłem na C-7070. Mam go już 2 dni i zrobiłem około 250 zdjęć. Większość z nich w zaciszu domowym, a część w plenerze.
Na początku muszę zaznaczyć, iż moja opinia o aparacie nie możę być pełna ze względu na bardzo małą liczbę wynonanych shot'ów.
Dodatkowo, trzeba przyznać, że pogoda to nam raczej nie dopisywała - kiepskie światło.
Aparacik doskonale się prezentuje, jest dobrze wyważony, uruchamie się dość szybko - ok. 2,5 sekundy.
Problemem C-7070 jest ciemny obiektyw, determinuje to niestety jakość wykonywanych zdjęć. Aparat ma problemy z ustawieniem ostrości w kiepskich warunkach oświetleniowych. Autofokus działa bardzo długo i ma się wielką ochotę na manuala. Niestety manual też jest kiepski. Przede wszystkim jego obługa za pomocą strzałek kółeczka sterowniczego jest nie ergonomiczna. Ostrość ustawia się przy wykorzystaniu dostrojenia małego, powiększonego wycinka kadru, który jest nieczytelny (albo mam coś z oczami). Na razie około 15% zdjęć wyszło mi nieostrych - to dla mnie bardzo dużo, do tej pory w ogóle nie miałem z tym problemu z moim Eos'em 50 - no ale to lustrzanka.
Niekóre zdjęcia wychodzą dosyć ciemne, szczególnie przy ogniskowej powyżej 80mm.
Według mnie aparat, do robienia ekstra zdjęć, wymaga dłuższego oswojenia.
Pomimo powyżej opisanych problemów, uważam że aparacik jest godny polecenia, szcególnie do zdjęć krajobrazowych, ale niezbędny będzie statyw.
Acha zdjęcia makro są super.
Kolejna opinia po 2000 zdjęć!!!