Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: AKKU do E-300

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

AKKU do E-300

Witam serdecznie - jest to moj pierwszy post na Tym forum, wiec przepraszam jesli swoje pytanie nie wpisalem w ten dzial co trzeba... Przeszukalem takze forum (moze cos pominalem) i mam konkretne pytanie:

Oryginalne Akku do Olympusa E-300 to 7,2V 1500mAh - chcialem sobie dokupic drugie, zeby miec na zmiane podczas, gdy poprzednie sie laduja - ale na Allegro znalazlem prawie wszystkie z oznaczniemi 7,4V i tu roznie od 1200 do 1900 mAh. Czy jesli kupie takie akku z wyzszym napieciem (?) to ma to jakis negatywny wplyw na aparat? Konktretnie mam na mysli te aukcje:
    1900mAh -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53494839
    1700mAh -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53538198

Dzieki za odpowiedz(i)

btw. E-300 wymiata - poprzednio mialem compact/hybryde Fuji s5000 i teraz nie moge sie otrzasnac po przesiadce

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Aku do E-1 - TEST

Ja właśnie mam zamiar sobie którys z przez Ciebie wymienionych kupic do mojego E-1

Tu jest test aku do olków http://t5r.pwp.blueyonder.co.uk/e1/clonetests.htm tylko jest problem, że te aku są w polsce niedostępne.
    Jedna z testowanych, która wypadła bardzo słabo, jest 7,4 v inne 7,2.
    Nie wiem czy to ma znaczenie. mam nadzieje, że jak włożę 7,4 do aparatu to mi go szlak nie trafi ?!?

Wstrzymam się z "wkładaniem" do czasu postu jakiegos uzytkownika, ktory juz przetestował inne aku niż Olka z zestawu.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki.. no wlasnie mam podobne obawy do Twoich. Czy te 0,2V moze spowodowac jakies szkody czy po prostu nie da sie technicznie zrobic akku powyzej 1500 mAh z 7,2V...

Moze ktos ma jakies doswiadczenia z tym... wiadomo - aparat mam nowy - dalem za niego nieco kasy, wiec obchodze sie z nim jak z jajkiem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Spokojnie. Nic się nie stanie. W środku są i tak dwa ogniwa Li-Ion, a ponieważ różni producenci różnie podają (jedni 3,6V na ogniwo inni 3,7V na ogniwo), stąd różnice. Naładowany pakiet ma i tak grubo więcej bo 8,4V. Rozładowany 6V.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To podobnie jak z akumulatorami w samochodach Tak tez myslałem, ale nie wiedziałem, czy tu "zasady" są te same. THX

Odnśnie pojemności 1900 i podobnych, jak wykazuje test do którego linkę zamieściłem ogniwa nieznanych pproducentów podających, że jest 1900 mAh moją zazwyczaj koło 1300 mAh, w porywach 1400 mAh.

Przeczytajcie test, warto.

Pozdrawiam.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W takim razie dziekuje. Zaufam Ci Joki

Magus - to jakie wkoncu kupujesz?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Joki a Gwarancje realizujesz ?

Mieszka w
    BD
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja do mojego E-300 posiadam jako dodatkowy aku dokładnie ten co w podanym linku : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53494839
    i wszystko jest OK a kupiłem go w sklepie wraz z całym zestawem jako dodatkowy aku.
    Sklep podany w aukcji polecam , zaopatrywałem się w nim w dodatkowe akumulatory do kamer DV i wszystko było OK.
    OLYPUS E-1 , ZD 14-54 , ZD 50-200 , 2 x OLYPUS FL-50R , E-300 , E - 420 , OLYPUS FL-36 , ZD 14-45 , ZD 40-150, PEN E-PL3 , MZD 14-42, Sigma 50 DG EX HSM

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    a ja sobie zakupiłem combo - dwa dodatkowe, bo jeden to wg. mnie za mało (a po co potem się rozdrabniać).

http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=5560

chodzą świetnie, co najmniej tak jak oryginalny, oba ładowałem już po 3-4 razy i nie zauważyłem żadnych problemów.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hej - mam problem z Akku (oryginalnym) aparat "mowi", ze bateria jest pusta i sie wylacza no i ok - bo mam drugie akku... problem w tym, ze jak wsadzam do ladowarki to niby puste akku to w ladowarce mam, ze jest FULL - mial kto podobny problem? Ladowarka wydaje sie byc dobra - bo ostatnio ladowalem na niej i bylo OK... Help please

DODANE 18.06.2005:
    ------------------------
    OK - kupilem nowa ladowarke - prawdopodobnie tamta byla zla... no coz - myslalem jednak, ze moze to cos innego...