Przymierzam się do 8080. Jak mocuje sie konwertery? do obiektywu na przodzie (tylko tam zauważyłem gwint), bagnet na osłonę psłoneczną? czy jak?
Przymierzam się do 8080. Jak mocuje sie konwertery? do obiektywu na przodzie (tylko tam zauważyłem gwint), bagnet na osłonę psłoneczną? czy jak?
no chyba na obiektywie, bo niby jak inaczej konwerter mialby spelniac swoje funkcje? po to jest ten gwint aby dokrecac, filtry, konwertery itp
pozdrawiam
jak to jest takie oczywiste to dlaczego w innych aparatach stosowane sa tuleje? i konwerter mocowany jest do tuleji nie do obiektywu.
dzieje sie tak poniewaz 8080 jest hybryda i ma obiektyw prawie jak w lustrzance, ktory sie nie wysuwa, a w niektorych kompaktach obiektyw wysuwa sie z obudowy i nie jest on dobrym 'nosnikiem' dla filtrow i konwerterow, ze wzgledu na jego delikatnosc, dlatego tez stosuje sie tuleje, przykrecona do obudowy stanowiaca pewne podparcie dla akcesoriow...
pozdrawiam
Witam serdecznie.
Mam pytanie nieco z innej beczki. Poniewaz zgubiłem dekielek od Zuiko 14-45, znalazłem na sieci dekielki od 8080 o tej samej średnicy. Czy ktos z Was orientuje się czy w 8080 dekielek mocowany jest tak samo jak w Zuiko? Tzn. Od wewnątrz zatrzaśniety za wewnetrzny gwint? Czy tak jak w innych kompaktach Olympusa od zewnątrz obiektywu? Inaczej. Czy dekielek od 8080 powinien pasowac do Zuiko?
ale ta część która się wysuwa też się niesamowicie trzęsie (zn. ma duże luzy). Wytrzyma?
filtr wytryma, ale konwertery moga juz cos zdzialac niedobrego...
pozdrawiam
Konwerter tylko na tulejkę!Zamieszczone przez endiborek
Ale musisz uważać jakie zamocowanie ma tulejka z przodu.
Ja bym najpierw sprawdził jakie zamocowanie ma konwerter i do niego dobrał tulejkę.
Pozdr!
Zarówno telekonwenter jak i szerokokatny mocuje się do tulejki nakręcanej
na obudowę obiektywu. Całość trzyma sie bardzo mocno. Bardzo masywna
konstrukcja.
tg