Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: AF MODE

| OlyJedi Awatar bazi
    Mieszka w
    Wrocław,PL
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Zeby przesunac punkt pomiaru ostrosci w C-5050 po pierwsze trzeba ustawic pomiar na punktowy [SPOT], wcisnac i przytrzymac przycisk AF/Macro/MF, pokretlem ustawien wybrac AF, macro lub s-macro. Trzymajac dalej wcisniety AF/Macro/MF, klawiszami strzalek mozemy przesuwac punkt pomiaru ostrosci.

Nie wiem jak to sie ma do C-7xx, ale pokombinujcie. Moze przytrzymujac przycisk Macro/Tryb pomiaru, klawiszami strzalek bedziecie zmieniac punkt pomiaru.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Jeszcze raz radze zajrzec do manuala na CD, strony 68-74. Jest tam dokladny opis roznych sposobow ustawiania ostrosci, zapamietania ustawienia itp. A takze znacznie latwiejszy sposob przesuwania punktu pomiaru ostrosci str. 70. Wszystko jest dobrze zilustrowane.
    Pozdrowienia.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Nie rozumiem tylko jednej rzezczy. Otóż załóżmy, że ustawiam sobie okienko AF na jakiś obiekt, wciskam spust do połowy (aparat łapie ostrość na ten obiekt) następnie przekadrowywuję sobie zdjęcie i naciskam do końca spust. Jeżeli obiekt, na który celowałem początkowo (przed kadrowaniem) jest na przykład duzo blizej niż obiekt, który był w okienku AF po przekadrowaniu to jakim cudem ten pierwszy obiekt będzie ostry ?

Czy taka funkcjonalność działa tylko dla AF Mode SPOT czy też dla iESP.

| OlyJedi Awatar bazi
    Mieszka w
    Wrocław,PL
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    kano, to chyba nie bylo do mnie?

W przypadku instrukcji do C-5050 zajrzec na strony od 96-100

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    To bylo do XGrzesX i dotyczylo manuala C-740.
    XGrzesX, nie wiem czy dobrze zrozumialem twoje pytanie. Postaram sie jednak odpowiedziec. Pierwszy obiekt (o ile bedzie jeszcze w kadrze) bedzie ostry, poniewaz to na nim aparat ustawil ostrosc po wcisnieciu spustu do polowy, potem juz jej nie zmienia. Wiec jezeli ten drugi jest duzo blizej, to bedzie on rozmazany.
    Z tego co pisza w manualu, to jedynie w wypadku recznego przesuwania ramki ostrosci, trzeba przejsc do opcji Spot (czyli pomiaru punktowego w centrum ramki).

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kano
    To bylo do XGrzesX i dotyczylo manuala C-740.
    XGrzesX, nie wiem czy dobrze zrozumialem twoje pytanie. Postaram sie jednak odpowiedziec. Pierwszy obiekt (o ile bedzie jeszcze w kadrze) bedzie ostry, poniewaz to na nim aparat ustawil ostrosc po wcisnieciu spustu do polowy, potem juz jej nie zmienia. Wiec jezeli ten drugi jest duzo blizej, to bedzie on rozmazany.
    Z tego co pisza w manualu, to jedynie w wypadku recznego przesuwania ramki ostrosci, trzeba przejsc do opcji Spot (czyli pomiaru punktowego w centrum ramki).
    Czyli aparat zapamiętuje który obiekt ma być ostry i na nim ustawia ostrość a nie na wybrane miejsce w kadrze ?

| OlyJedi Awatar bazi
    Mieszka w
    Wrocław,PL
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jezeli caly czas trzymasz spust do polowy i nie zblizajac sie, ani oddalajac przesuwasz okienko AF na inny obiekt to ostrosc i inne parametry beda zachowane z tego pierwszego obiektu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Mamy tutaj chyba male nieporozumienie, przycisniecie spustu do polowy powoduje jedynie "zamrozenie" ostrosci oraz innych ustawien aparatu (przeslona, migawka, balans bieli). Natomiast w jaki sposob aparat dokonuje pomiaru ostrosci, zalezy od ustawienia w menu. Jak juz tutaj pisano, mamy do wyboru dwie opcje: iESP - pomiar na obszarze calego zdjecia i Spot - pomiar wewnatrz ramki widocznej na ekranie. Warto pamietac, ze pomiar opiera sie na metodzie kontrastowej, glownie pomiedzy liniami horyzontalnymi. Dlatego przy przewadze linii pionowych warto czasami obrocic aparat, zeby uniknac klopotow z ostroscia.
    Pozdr.