Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: sRGB czy Adobe RGB

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    napisz do LAFOTA bo niestety nie znam ceny. Ale Spyder jest naprawdę ok.
    są różne cenowo modele, ten który podawałem to wydatek około 1400 zł

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    lafot jest drogi w porownianiu z np. gretagiem.
    ja mam gretag eye-one display2, kupiony na www.colorconfidence.com za posrednictwem polskiego przedstawicielstwa (nr gg: 3214693). nie mam niestety maila. Ogolnie dalem za niego cos kolo tysiaka, czyli ze 2-3 stowki taniej niz gdybym kupowal w polsce.
    ten moj kalibrator zbieral lepsze oceny niz spyder (podobno lepiej radzi sobie ze swiatlami).
    co do proofingu na monitorze... mam mieszane uczucia. niby kalibrator, niby dobry monitor crt, niby jest profil... niby testowy obrazek wyglada podobnie... ale juz niektore kolorki wygladaja calkiem inaczej (np. trawa). kalibrator monitora to podstawa ale i poczatek. wypada tez miec dobre swiatlo w pokoju (dzienne - czyli np. jarzeniowki o temp. okolo 5500-6500). Teraz chce zrobic pudelko z jarzeniowkami o stabilnej, konkretnej temperaturze. Takie pudelka kosztuja po pare tysi, ale stosujac jarzeniowki od akwarystyki mozna zrobic to duzo taniej. Wklada sie tam probke wydruku po prostu i oswietla konkretnym swiatlem.

polecam stronke www.colorconfidence.com - to angielski sklep ktory wysyla do polski (jest polski interferjs) - ceny duzo lepsze niz w polsce (a maja wszystko - monitory lcd, kalibratory, wzorniki itd itp).

ps. warto kupic eye-one2 pantona - to to samo co gretag ale tansze (oprogramowanie tez to samo)
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Radio nie zajmuję się fotografią na aż tak wysokim poziomie... po prostu chciałbym, by czas włożony przeze mnie w obróbkę zdjęć (przeważnie do domowego albumu) zaowocował fotkami wyglądającymi tak samo na papierze... ot i wsio, więc może jak dla mnie to organoleptyczna kalibracja (a'la Irek50 ) byłaby zupełnie wystarczająca
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    wydaje mi się że trochę przesadzacie. robienie odbitek, ulotek czy małych folderów nie wymaga kalibratorów, cudowania itp.

wystarczy trochę wiedzy i doświadczenia, do tego ludzki monitor a spokojnie styka sRGB.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    wydaje mi się że trochę przesadzacie. robienie odbitek, ulotek czy małych folderów nie wymaga kalibratorów, cudowania itp.

wystarczy trochę wiedzy i doświadczenia, do tego ludzki monitor a spokojnie styka sRGB.
    Niby tak, tylko że zazwyczaj po skalibrowaniu monitora okazuje się, że widziałeś wszystko na niebiesko i ciągnąłeś fotki w stronę brązu albo odwrotnie, bez kalibracji wszystko jest bardzo umowne

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Az tak bardzo nei ma co przesadzac z tym kalibrowanie. Owszem trzeba to zrobic ale nie trzeba tego robic z lupą. Na jakiejs stronce znalazlem 2 fotki testowe, jedna sRGB a druga aRGB. Zrobilem mały test i popytalem znajomych w pracy ktora sie bardziej podoba. Mozna powiedziec ze pol-na-pol. Ja sam jak zaczalem sie im przygladac to (sa tam paszportowe fotki kilku roznych ludzi) to niektore bardziej podobaja mi sie na sRGB a inne na aRGB. Przy czym moje podobanie staralem sie oprzec o naturalnosc kolorow. Jesli do tego jeszcze wmieszac watek koloru swiatla to juz mamy prawdziwy cyrk. Reasumujac nie mozna przesadzac, co trzeba to trzeba zrobic i juz.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Powtarzam to zdjęcie porównawcze, gdyż poprzedni link nie działa...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	frontier350b_764.jpg
Wyświetleń:	209
Rozmiar:	187,3 KB
ID:	978  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Widzę wyraźnie zagięcia na czarny gangu. Czy to oznacza, że u mnie jest git?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jest git ---ale kolor monitora wyreguluj tak aby suknia była kremowa (ekri) a nie biała. Biel trudniej oceniać --są różne biele... (biały jest kołnierzyk koszuli)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    U mnie suknia jest delikatnie kremowa, welon biały, rękawiczka biała i kołnierzyk faceta biały. Git?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.