Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: sRGB czy Adobe RGB

dolby
    Gość
    Hmm, zakłądając, że raczej niewielu użytkowników tego forum ma monitory CRT za min. 6 tyś. zł, oraz jeszcze droższe urządzenia kalibrujące - nie ma o co walczyć.

Max co można zrobić, to w PSie ustawić sRGB <bo i tak do tego zapisuje zazwyczaj cyfrak !!! >, ze strony producenta ściągnąć profil kolorów i załadować go do winzgrozy <ustawiając temp barw na tę, do której jest profil>, wejść na jakąś stronę www ze stroną do kalibracji kontrastu i jasności... i tyle <polecam wyszuakć w google>. Dzięki tym zabiegom udało mi sie tak ustawić monitor ( LG Flatron F700B na GeForce), że foty są niemal identyczne z tymi, z Labu... różnice są małe.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Aaaa... zapomniałbym - Olympus "mówi", że Adobe RGB jest zaprojektowane dla druku ofsetowego.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    tak naprawde to jest dosc zabawne, kalibrator na jedno stanowisko kosztuje okolo 1000zl
    ale tak naprawde wystarczy ze zmieni sie temp swiatla padajaca na monitor i juz beda inne barwy

wiec jak najlepiej wykalibrowac monitor, poprosic lab o zdjecia probne/do kalibracji jakies swoje fotki odbic a potem je odpalac na monitorze i przystawiac kartke papieru obok uzyskanie jak najbardziej zblizonej barwy bedzie mozna to nazwac "poprawna kalibracja"

wiem ze to lamerski sposob, ale najtanszy i najprostrzy, lab daje odbitki, wzornikow i na cd te same zdjecia.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Nie ma nic lepszego przy zdjęciach do labów niż porównywanie na monitorze do innego zdjęcia, które na tym labie było zrobione (o ile obsługa maszyny dba o stabilność parametrów i używa niezleżałego papieru)---Przy najlepszej nawet kalibracji brak możliwości porównania zdjęć obok siebie na monitorze powoduje błąd oceny z powodu naturalnej akomodacji barwnej wzroku ! (wszystkie ulepszenia typu profile i kalibracja są korzystne , ale wzór musi być!!!)
    Na maszynę Frontier 350 możecie spróbować mojego wzoru --na monitorze muszą być widoczne załamania na czarnym rękawie marynarki--suknia w kolorze kremowym (ekri)---Ten plik(w pełnej wielkości) powtórzony po dwóch latach na innej maszynie Frontier 350 przy ustawieniach zerowych (bez poprawek) wyszedł identycznie!!!---Warto go skopiować i wypróbować...--irek
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl...rontier350.jpg

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jutro spróbuję tej "prostej" metody
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez black_bird
    Ponadto fałszywym było twierdzenie, ze monitory nie wyswietlały przestrzeni barwnej Adobe RGB, wyswietlają ale trzeba ustawić przynajmniej 16 bitową głebię kolorów by to zobaczyć. Dla zainteresowanych tematyką odsylam do linku o monitorach LCD, ktore do tej pory nie mogły tego zrobic, ale .... w koncu

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/a...ar_118057.html
    monitor ktory wyswietla pelna palete adobergb kosztuje przynajmniej z 8 tysi za lcd

Zrobilem ostatnio test, wyslalem do labu zdjecie (testowy plik z fotosite) w srgb i adobergb. Ladniej wyszlo z srgb.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    to jest prostsze niż się wydaje.
    1. Kalibracja monitora:
    polecam dowolny kalibrator, my w firmie mamy taki:
    http://www.colorvision.ch/products/prod_spyder2pro.php
    i jest naprawdę świetny. Wszystko właściwie dzieje się automatycznie, co jakiś czas należy kalibrację powtarzać.
    Coś tańszego , proszę bardzo:
    http://www.lafot.com/index.php?optio...id=10&Itemid=5
    2 I teraz co dalej z fotą:
    - wydruk na drukarce, tu nie obędzie się bez fotospektrometru, najlepiej zamówić firmę z takim urządzeniem , która spowoduje, że to co na ekraniku będzie widoczne na wydruku odpowiednio kalibrując drukarkę.
    - lab, tu jest jeszcze prościej, należy pobrać profil labu, dobre firmy podają taki plik do ściągnięcia i zadać go do PSa i to wszystko, powinno być tak samo jak na ekranie.
    Oczywiście ludzie są omylni i w praktyce należy przetestować kilka labów, ale w końcu trafi się na właściwy

Dla cierpliwych dociekliwców lub ludzi z mniejszym portfelem zostają na przykład porady z poniższej strony

http://www.kamela.waw.pl/screen/index.html

powodzenia

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Lakota a ile to tańsze podane przez Ciebie rozwiązanie (polski kalibrator LMC02) kosztuje (bo jakoś w necie info o tym "drobiazgu" znaleźć nie mogę)...
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    Lakota a ile to tańsze podane przez Ciebie rozwiązanie (polski kalibrator LMC02) kosztuje (bo jakoś w necie info o tym "drobiazgu" znaleźć nie mogę)...
    Prosze proszę, nie łaszcz się na tańsze. Spyder to minimum. Moim zdaniem dopiero kalibratory Gretaga są naprawdę sensowne.
    Jak masz kolegów, zrzućcie się w 3-5 na takie cudo. Potrzeba go raz na miesiąc na godzinę.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto