Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: sRGB czy Adobe RGB

dolby
    Gość
    Nie jestem przekonany czy obróbka fot w AdobeRGB ma sens, jeśli aparat zapisuje w sRGB... to tak jakby z mp3 VBR ~128 robić 256... jest sens?

@ Magnus:
    Monitory potrafią <szczególnie te lepsze> odwztrowywać barwy i z AdobeRGB... tylko same muszą być bdb skalibrowane

A w Labie (Kodak) koleś mi powiedziałe, żeby się nie bawić w te wszytskie profile kolorów i zdjęcia oddawać jako sRGB. Ino monitor solidnie skalibrować i wgrać mu dostarczany przez producenta profil.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ale w Photoshopie macie wariant obrobki Adobe lub standard RGB, na monitorze widze "subtelne" roznice, ale jesli to nie idzie dalej - to jak mawiał Pieczka - na co komu tyle lasu ?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ponadto fałszywym było twierdzenie, ze monitory nie wyswietlały przestrzeni barwnej Adobe RGB, wyswietlają ale trzeba ustawić przynajmniej 16 bitową głebię kolorów by to zobaczyć. Dla zainteresowanych tematyką odsylam do linku o monitorach LCD, ktore do tej pory nie mogły tego zrobic, ale .... w koncu

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/a...ar_118057.html

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jak skalibrowac monitor do sRGB ?

Jak skalibrowac monitor idealnie do sRGB?
    Może trzeba kalibrować do tablicy GretagMacbeth ColorChecker - Color Rendition Chart (słyszałem, że tak są skalibrowane LABy), ale jak ??

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    tego nie wiem, ale bedąc w Pradze kupiłem nr Photorevue gdzie był artykuł na ten temat, nie dotłumaczyłem go do konca ale wstepnie wiem, ze są specjalne urządzenia, które przykłada sie na monitor i z ich pomocą kalibruje sie te parametry - robi sie to zresztą raz na jakis czas - bo wiadomo w czasie nastepuja zmainy. Gdybysmy tak wszyscy mieli fachowo "nastawione" monitorki inna byłaby duskucja o zdjeciach

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ale znalazłem linka --> niestety angielski to nie moja najmocniejsza strona, moze ktos, kto zna poczyta i podzieli sie uwagami?

http://system.perfekt.pl/downloads/k...eMaker_4.1.pdf

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dokładnie, zgadzam się z Czarnym Ptakiem w 100%, że gdyby wszyscy mieli poprawnie skalibrowane monitory nie byłoby takich ciężkich "bitew" o niektóre zdjęcia. Ja jednak ciagle pozostaje z problemem jak skalibrowac dokładnie mój monitor, tak by był skalibrowany tak jak maszyna LAB w której wywołuję zdjęcia; a ona jest skalibrowana właśnie w sRGB (wczoraj się byłem dowiedzieć) pod tablicę GretagMacbeth ColorChecker - Color Rendition Chart.

Hm - jutro pogadam ze specjalistą od grafiki komputerowej o kalibracji monitorów. On mówi, że swój monitor kalibrował 2 tygodnie by był zgodny z wzorcem w 100%

Jak dowiem się czegoś ciekawego to napiszę.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Do Black Bird: A doczytałeś ile kosztują te monitory ??--więc o czy tu mówimy?... (milionerom nasze rady nie są potrzebne...)

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: A Laby?

Cytat Zamieszczone przez Magus
    Po przeczytaniu tekstu do którego linke wstawił na forum nasz kolega, mysle sobie tak:
    1. Skoro monitor obsługuje sRGB to i tak nie zobacze na nim pełni Adobe RGB?
    2. Jakiej przestrzeni kolorystycznej używają LABY????? Jeżeli wykonują odbitki używając przestrzeni sRGB to nie ma sensu używać Adobe RGB, gdyz i tak informacja o kolorze zostanie zawężona, tak?

Pozdrawiam i czekam na wyjaśnienie mojich wątpliwości przez bardziej zorientowanych użytkowników.

:!:
    Irek, jasne że tak ;) chodzilo mi tylko o to, ze Adobe było i jest wyswietlane na tradycyjnych monitorach a dopiero teraz bedzie na LCD.
    Pozdro

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat z artykułu:Tak dużą przestrzenią barwną mogły się do niedawna pochwalić jedynie najlepsze profesjonalne monitory CRT, jak te produkowane przez firmę Barco...
    --a więc niestety nie wszystkie --a praktycznie nikt z nas takiego na pewno nie widział--Gdy przestawiasz w szopie przestrzeń barwną na Adobe i obraz się zmienia trochę to nie znaczy,że widzisz kolory Adobe RGB--jedynie plik zawiera te dane ,a ty robisz "tak na wyczucie" niestety...