Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 117

Wątek: Lampa do E1 --> FL 36? czy inne alternatywne?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    dokładnie, też uważam, że dedykowaną najlepiej. Oszczędności są z pozoru korzystne, potem sobie będziesz pluł w brodę ..;) Nie rozumiem takich oszczędności, na forach aż roi się od płaczących i pytających co dalej mają robić z tym takim szmelcem? Spójrz tutaj, czy ktoś płacze nad FL36 czy FL50? Chyba tylko w jednym przypadku, jak mu ukradą lub się nieszczęśliwie uszkodzi ...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Fotki z fl 36

Po raz pierwszy fotografowałem e 330 (14-45)z fl 36. Zdjęcia były najczęściej nieostre, niedoświetlone i robione na długim czasie. Czy jest to normalne, że wraz ze zmianą ogniskowej zmienia się czas naświetlania? Czy można ustawić stały czas np. 1/125? Większość zdjęć z powodu długiego czasu (np. 1/30 czy 1/40) była ruszona.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    a w jakim trybie pracujesz z lampą? Proponuje manual - a lampkę w auto ttl, wtedy czas możesz sobie ustawić wg. uznania..

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Wraz ze zmiana ogniskowej w obiektywach o zmiennym swietle (jakim jest 14-45) zmienia sie przeslona, wiec dla dobrego naswietlenia zmienia sie i czas. Przechodzisz w tryb S i ustawiasz czas np. 1/125s, a aparat sam dobierze Ci do tego przeslone. Mozesz tez ustawic Auto ISO, to i ISO dobierze automatycznie. Licz sie jednak z tym, ze na ISO 1600 beda duze szumy w ciemnych miejsach.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    suchar - w przypadku lampy - stawiał bym na inne powody zmiany czasu niż jasność obiektywu - tą rekompensuje aparat zazwyczaj przez zwiększenie mocy błysku..
    Zapewne Ali pracował w którymś automacie i czas dobierał się gdzieś w okolicach zasady 1/(2xogniskowa).

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez LubMich
    suchar - w przypadku lampy - stawiał bym na inne powody zmiany czasu niż jasność obiektywu - tą rekompensuje aparat zazwyczaj przez zwiększenie mocy błysku..
    Zapewne Ali pracował w którymś automacie i czas dobierał się gdzieś w okolicach zasady 1/(2xogniskowa).
    Tak, pewnie masz racje. Przeczytalem calosc i myslalem, ze to pytanie o zmieniajacy sie czas bylo raczej ogolne. Z reszta, niech wypowie sie jak bylo sam Ali, co my sie bedziemy domyslac
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: Fotki z fl 36

Cytat Zamieszczone przez Ali
    Po raz pierwszy fotografowałem e 330 (14-45)z fl 36. Zdjęcia były najczęściej nieostre, niedoświetlone i robione na długim czasie. Czy jest to normalne, że wraz ze zmianą ogniskowej zmienia się czas naświetlania? Czy można ustawić stały czas np. 1/125? Większość zdjęć z powodu długiego czasu (np. 1/30 czy 1/40) była ruszona.
    Oczywiscie, ze normalne, ze zmiana ogniskowej zmienia sie przesłona a wiec i czas, Ale po kolei, w jakim trybie lampy pracowales? (Symbol na lampie i w jakim trybie byl aparat do lamy?) Mozna ustawic stały czas, mozna wszystko ;)) Wesolych swiat

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam po pewnej przerwie. W aparacie ustawiłem P a lampa pracowała w trybie TTL AUTO.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    I jeszcze jedno pytanie. Jak ustawić e 330 aby po delikatnym naciśnięciu spustu migawki podświetlił się samoczynnie wyświetlacz fl 36?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tak sie chyba nie da...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.