Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 117

Wątek: Lampa do E1 --> FL 36? czy inne alternatywne?

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Powyżej błędnie napisałem o synchronizacji Metza 54MZ4 z czasem 1/180s. Powinno być 1/160s.
    Nieprawidłowe działanie z podniesionym palnikiem głównym i włączonym palnikiem wspomagającym występuje tylko z SCA3202 M4. Natomiast z kostką M5 wszystko jest w porządku i obydwa palniki działają doskonale. Rozkład światła to 85% palnik główny, a 15% pomocniczy. Wartości ISO i przysłony automatycznie są przenoszone z ustawień aparatu. Można również dokonać korekty błysku +3EV -3EV z krokiem 1/3. Szybkość ładowania i ilość zgromadzonej energii jest wystarczająca. Był to w końcu najbardziej zaawansowany model Metza przeznaczony do cyfrówek. Do Olympusa i Nikona przeznaczony jest model 54MZ4i, gdzie w połączeniu z odpowiednią stopką SCA działa TTL.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    dorjan skoro tak piszesz o METZu to moze doradzisz mi cos. Kiedys gdzies (jeszcze wtedy nie myslalem o innej lampie anizeli OLKowej) wyczytalem ze METZe do konca nie wspolgraja z Olkiem, nie pamietam dokladnie ale chodzi o jakis tryb pracy (moze FP).
    Gdybys mogl powiedziec cos wiecej o tym porownaniu Metz (dowolny model z tych ktore znasz) vs FL36 (bo raczej na FL-50 stac mnei nie bedzie). Z tego co juz wiem to to ze na pewno Metz'a nalezy porownywac raczej do FL50 pod wzgledem sily blysku. Ale mnie interesuja rowniez inne aspekty pracy lampy ktore sie przydaja a ktorych brak lub moglby by byc lepsze.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Przecież już wcześniej ładnie opisał...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    O ile wiem, jedyny Metz który w pełni współpracuje z Olym to 44 AF-4O.
    Moc porównywalna do FL-36, ale palnik odchylany tylko do góry.

Pozdr!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tak, widze ze jest wszystko juz napisane. Reasumujac to Metz 54MZ-4i z kostka SCA3202M5 dziala wszytsko, czyz tak ? Sorki ze tak lopatologicznie ale jesli bym sie zdecydowal na zakup Metza to wolalbym teraz swiadomie wiedziec co ma a czego jej brakuje.
    Ile mozna zrobic fotek w serii takim 54MZ-4i ??
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Tak, widze ze jest wszystko juz napisane. Reasumujac to Metz 54MZ-4i z kostka SCA3202M5 dziala wszytsko, czyz tak ?
    Nie, nie tak!
    FP nie działa!

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Po przeanalizowaniu powyższych wypowiedzi poddaliśmy się sugesti homsky'ego
    Zamówiona jest w Fotozakupach Fl-50 za 1625zł.
    Dzięki wszystkim--pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dodam jeszcze tylko, że Metz 54MZ4 i 54MZ4i to lampy z dwoma palnikami, czego brakuje w serii FL. W drugiej wersji działa TTL, a o innych różnicach nic więcej nie wiem. Nawet ze stopką SCA3202 M5 nie działa również tryb stroboskopu. Ze współpracy Metza z E-1 jestem jednak zadowolony, gdyż wszystkie potrzebne parametry ustawień aparatu są przenoszone automatycznie do lampy zarówno w trybie "P" jak i "M", więc odpada pamiętanie o ustawionej przysłonie i ISO. Lampa naświetla równomiernie i jest "podręczna" w stosunku do 70MZ5. Umieszczony wysoko palnik zapewnia brak efektu "czerwonych oczu", a ich redukcji nie można nawet ustawić w aparacie. Poprzednia wersja stopki SCA M4 oferowała taką możliwość, chociaż przy takiej wysokości lampy jest to moim zdaniem niepotrzebne. Przy odległościach do 3m uzyskanie czerwonego oka na fotce jest chyba niemożliwe. Szybkość ładowania i ilość zgromadzonej energii to z pewnością zaleta Metza. Na uwagę zasługuje również prawie bezgłośna praca przetwornicy w czasie ładowania, chociaż niedościgłym wzorem jest 70MZ5, który nie wydaje żadnego, nawet najcichszego pisku i przy wyłączonym głośniczku informującym o gotowości lampy, jest całkowicie niesłyszalny.
    Na potrzeby tego postu wykonałem próbę z serią zdjęć z 54MZ4. Przy f:4, ISO-100 i odległości 4m od obiektu lampie nie zabrakło energii na wykonanie 12 fotek z pełną prędkością 3kl/s, a myślałem że to możliwe tylko z 70MZ5, z którą można szaleć nawet na wyższym F i większych odległościach.
    Metz 54MZ4 posiada tylko stały podział siły błysku głównego i pomocniczego palnika. Jest to odpowiednio ok. 85% i 15%. Natomiast w silniejszym 70MZ5 możemy zmniejszyć ilość światła z pomocniczego palnika do wartości 1/2 i 1/4 ze wspomnianych 15%.
    Warto jeszcze wspomnieć, że 70MZ5 ma możliwość płynnej regulacji wysokości palnika w stosunku do obiektywu w pełnym zakresie wysokości (od jego zrównania z obiektywem, do pełnego wysunięcia "młotka" w górę).
    Używam obu lamp, chociaż wolę fotki robione z 70MZ5, ale to pewnie zasługa górno-bocznego światła wynikająca z takiego usytuowania palnika.
    Jestem z takiej generacji, co używała Czajki i Łucza razem z Zenitem, lub Kievem , więc możliwości posiadanych Metzów i tak zaspokajają moje oczekiwania, że o takich fanaberiach jak korekta błysku z krokiem 1/3 o pełne + - 3EV nie warto wspominać.
    Jest jescze kilka funkcji, których nie widziałem u konkurencji, a mogą okazać się całkiem przydatne. Jedną z nich jest możliwość ustawiania sposobu zoomowania palnika w stosunku do założonego obiektywu, lub formatu matrycy (negatywu). Następuje wówczas przesunięcie zoomu o jedną wartość. (np. dla zoomu obiektywu ustawionego na 28mm, lampa ustawia palnik na wartość 24mm).

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan
    Dodam jeszcze tylko, że Metz 54MZ4 i 54MZ4i to lampy z dwoma palnikami, czego brakuje w serii FL.
    Ale zawsze można w E300 i E330 używać wbudowanej z FL-36

Szkoda, że w tym Metzie 54 nie działa tryb szybkiej synchronizacji... Nie ma wieści, że chcą wypuścić nową kostkę czy coś w tym stylu...?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dog_master:

nie ma co czekać na cud od Metz'a. skoro Metz ma nas w d****, powinniśmy odwdzięczyć się tym samym nie?

zrób tak, jak chłopaki: kup używaną FL-50 i wbijaj w Metz'a.