LubMich:
http://www.allegro.pl/item145886315_..._blyskowa.html
Także w sklepie kolega miał potwierdzenie --wersja kostki SCA 3202-M5 albo M4 (coś tam namieszał sprzedawca na allegro)
LubMich:
http://www.allegro.pl/item145886315_..._blyskowa.html
Także w sklepie kolega miał potwierdzenie --wersja kostki SCA 3202-M5 albo M4 (coś tam namieszał sprzedawca na allegro)
aukcja ma nieścisłość - na początku pisze o M4 w komplecie - a potem o dedykowanej M5 -trzeba by się dopytać..
dotarłem do pdf-a ulotki o nowej kostce i tam o dziwo hss jest zaznaczony ale tylko z mecablitz 45 CL-4 digital
(sam pdf- opisuje inne lampy i w tabelce tylko ta jest zaznaczona przy hss)Kod:Kurzzeitsynchronisation HSS Bei Kurzzeitsynchronisation HSS kann auch mit kürzeren Verschlusszeiten der Blitzsynchronzeit geblitzt werden. Die Kurzzeitsynchronisation wird vom mecablitz 45 CL 4 digital TTL-Blitzbetrieb und Manuellen Blitzbetrieb von geeigneten Kameratypen unterstützt (siehe Kamerabedienungsanleitung). Systembedingt verringert sich bei Kurzzeitsynchronisation die Leitzahl und damit die Reichweite des Blitzgerätes zum Teil erheblich. Zusätzlich ist die Leitzahl von der Kameraverschlusszeit abhängig!
Napisza maila do metz-a.. się wyjaśni...
Faktycznie coś jest namieszane --pozdrawiam
mail poszedł - dam znać jak dostanę odpowiedź..
Dostałem odpowiedź od polskiego dystrybutora. Napisali, że hss-a nie ma dla lampek z kostką.. więc o ile to nie jest nowość która do nich jeszcze nie dotarła to niestety tylko plota..
Kostka Metz SCA3202 M5 do Olympusa to żadna nowość. Posługuję się taką kostką już od maja. Większość stopek SCA można przeprogramować do najnowszych wersji. Do wersji M5 Olympusa można przeprogramować wersje M2, M3, M4. Lampa Metz 54MZ4 została mi z czasów E-10 i gdybym wówczas kupił dedykowaną FL40, to obecnie byłby to zwykły manual, a przeprogramowana stopka z Metza zapewnia poprawną pracę zarówno z 54MZ4, 70MZ5, a także 45CL4. Te lampy działają poprawnie również z innymi systemami jeżeli posiadamy odpowiednie SCA. Te lampy świetnie spisywały się z analogowym Canonem EOS30, a obecnie muszą zadowolić E-1. Ilość energii zgromadzonej w 70MZ5 pozwala pracować z E-1 w trybie seryjnym i 12 błysków w 4sek to żaden problem dla tego modelu. Po zapełnieniu bufora lampa nadal jest gotowa do pracy. EOS30 z pełną prędkością nie potrafił zatkać tej lampy na całym 36 klatkowym filmie.
Niektórzy marudzą, że Metz jest be, a FL36 jest wspaniała, ale ja nie zamieniłbym żadnego z w/w na tę zabawkę.
Zmieniają się systemy i modele aparatów, a ja ciągle mam te same lampy działające nie tylko z moim E-1. Gdy podpiąłem koledze 70MZ5 z SCA3102M3 do C-400D był zaszokowany nie tylko jej wielkością, ale i możliwościami.
Ok, ok,
czyli jak masz to powiedz... działa ten HSS czy nie...
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
ja mam metza 54mz4i z sca 3202 M4, ale nie uzywam jej z aparatem - albo moj model jest walniety albo fabryka zle dala. jak sie robi kilka zdjec pod rzad (nawet nie w serii) to w pewnym momencie lampa wali pelna moca i tyle. do bani to jest dlatego musialem kupic fl-50. w zwiazku z tym nie polecam metza.
I'm so happy with my new black body.
Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/
Ja kozystam ze starego silnego Cullmanna DC42, z 10 automatykami, manualami dzielonymi i drugim blyskadelkiem na wprost. Ma ze 20 lat ale jak doswietla. TTL sie chowa.Zamieszczone przez irek50
FL36 jest za slaba, pradowo nie wydala. Taki lampek dla spokojnego focenia w miare z bliska, za to pieknie zaprojektowana i zawsze chetna go szybkiej korekcji. Ba wszelkie walory, procz mocy. FL-50 nie znam ale pisza same pochwaly. Jesli pozostanie sie w systemie to kupic, jesli nie to moze Metz, ma zmienne stopki i ewentualna strata, przy zmianie systemu tak nie boli.
Ja bym ze te kase kupil Metza MZ 70 z dwoma palnikami. Byla za 1100 zl.
czesc.Ch.
HSS z lampą Metz 54MZ4 i stopką SCA3202M5 nie działa. Prawdą jest również, że po podniesieniu głównego palnika do góry i włączeniu palnika uzupełniającego lampa nie działa prawidłowo, gdyż fotki są niedoświetlone.
Z lampą pracuję w trybie auto lub manual. Wówczas poprawnie synchronizuje z 1 i 2 kurtyną migawki, działa zoom palnika i wymuszona jest automatycznie synchronizacja tylko do 1/180s. Prawidłowo rozpoznaje ustawiony czas i przysłonę. Doskonale działa system wspomagania AF. Po zmianie stopki na starszy model można używać synchronizacji do 1/320s.