Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Rozmycie tła

Awatar mateusz004
    Mieszka w
    Z Polski
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Rozmycie tła

Jakich ustawień muszę użyć aby w takim przypadku tło było rozmyte ?? Z tego co się dowiedziałem to muszę ustawić AF i wyostrzyć na rower... A jak moge wyostrzyć na rower w trybie AF ??

PS. Moj aparat nie ma MF

http://img100.echo.cx/img100/8485/p10100063en.jpg

Za duze
    Nareszcie wakacje

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Musisz ustawiś minimalną wartość dla przesłony, czyli i o ile to możliwe jak nnajwiększą ogniskową.
    Problem, który poruszasz często był już omawiany na forum, i nazywa się głębią ostrości.
    Aby tło było rozmyte musisz stosować jak najmniejszą GO.
    Niestety w przypadku cyfrowych kompaktów możliwości są nieco ograniczone...

Ja chcąc uzyskać jak najmniejszą GO, cześto robię zdjęcia w trybie manualnym z priorytetem przesłony. Ustawiam przesłonę na najmniejszą wartość, a czas zostaje automatycznie dobrany tak, aby zdjęcie było "dobrze" naświetlone.

problem był omawiany m.in. tu:

http://forum.olympus.hat.pl/viewtopi...=jak+uzyska%E6

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przy tym ujęciu, które pokazałeś i aparacie który posiadasz to bedzie bardzo cieżko "wyraźnie" rozmyć tło.
    Musiałbyś oddalić się od obiektu i pociągnać na większym zoomie. Wszystko musisz zrobić optymalnie, a na "rozmyte tło" wpływają tutaj 3 czynniki
    1. przysłona - jak najmniejsza mozliwa wartość F (w tym zdjęciu masz 4,0-bez sensu)
    2. ogniskowa- jak najwieksza - tutaj masz bez zoomu
    3. odległośc od obiektu - jak najmniejsza - jeśli jest mała odległośc aparatu od obiektu o wieksza odbiektu od tła to większa szansa na "rozmyte tło)
    Wiadomo, że trzeba tak ustawićte parametry aby kadr był właściwy i znaleźćpomiedzy nimi kompromis.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280