Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: filtr polaryzacyjny kolowy a liniowy

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Sięgnij do zródła po wiedze której ci brak - nie będe ci tego tłumaczył bo nie widze sensu.

Zdanie podtrzymuję :
    pol cir - używamy w lustrzankach na szkłach z nieruchomym pierścieniem mocowania - na ruchomym też można takowy założyć ale zoomując czy ostrząć - stracimy efekt jaki ustawimy.
    Liniowe głównie w dalmierzowcach : np: Leica M , lub szkłach w lustrzankach z ruchomym pierścieiem.

Jęśli się nie zgadzasz z tym zdrip - przytocz wykłąd z optyki który podważy moje zdanie.
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    1. Filtry polaryzacyjne, i liniowe i kołowe, przepuszczają światło, kierunek polaryzacji którego jest równoległy do osi polaryzatora. Cała reszta światła tłumi się, choć nie do końca.
    2. Filtry liniowy i kołowy różnią się tylko tym że po przejściu przez pierwszy, niestłumione światło ma polaryzację liniową, zgodną z kierunkiem osi polaryzatora, w drugim wypadku ma polaryzację kołową. I tyle!

Na ruchomym zamocowaniu pod czas ostrzenia będzie tak samo tracił się efekt ustawienia i PL i CPL.

A twoje porady na temat mojego dokształcenia stają się coraz zabawniejsze.

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Piszesz ale nie wiesz o czym. Jak już dowiesz co składa się na polaryzację o charakterze liniowym co na kołowym a czym jest oś polaryzatora dowiesz się wszystkiego.
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie widzę sensu ciągnąć dyskusję z kimś, kto nie zna się na rzeczy i tylko wciąż powtarza oponentowi "sięgnij do źródła", pewnie licząc na to że wezmą go za mądrego.

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Rzecz w tym , że to ty bladego pojęcia o temacie nie masz.
    Pozdrawiam
    Robert

jacek2004
    Gość
    Filtr liniowy potrafi oszukać pomiar światła, więc raczej lepiej korzystać z CPL, ostatecznie po ostrzeniu na nowo trzeba pokręcić filtrem, niestety nie wszystkie obiektywy AF mają IF ale daje się żyć, ostatecznie można przyejśc na MF.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

polaryzacyjny kołowy .... filtr ..:)

nie mogę znaleźć odpowiedzi na swoją wątpliwość
    Rozumiem, że mając filtr polaryzacyjny liniowy, trzeba nim "kręcić" do osiągnięcia pożądanego efektu. ALe czy filtr kołowy też tego wymaga??

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tez, roznia sie zasada dzialania, ale obsluga jest identyczna.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    filtrem kołowym też trzeba kręcić, żeby na przykład uzyskac porządane przyciemnienie nieba

za mądrymi ludźmi podaję:
    # polaryzacyjny – filtr ten pochłania światło o polaryzacji liniowej w wybranym kierunku. Efekt dla fotografii jest taki, że pochłania on światło rozproszone w atmosferze w przypadku fotografowania nieba. Błekit nieba staje się ciemniejszy, a chmury pozostają białe (jest to efekt podobny, choć nie identyczny, jak działanie filtru czerwonego w przypadku fotografii czarno-białej). Pozwala on również na zwiększenie nasycenia barw powierzchni matowych (np. zieleni roślin, bądź kolorów tkanin) w słoneczny dzień. Filtr najmocniej działa, gdy obiektyw skierowany jest pod kątem 90 stopni od kierunku padania światła. Z tym wiąże się również jedna z niedogodności polaryzatora – w przypadku obiektywu szerokokątnego może być widać, że np. pas nieba jest ciemniejszy a dalej od niego już nie. Główną wadą polaryzatora jest to, że zabiera on część światła (zwykle około 1 – 1,5 EV, czyli wymaga od 1 do 1,5 mniejszej przysłony lub dłuższego czasu naświetlania). Filtr polaryzacyjny umożiwia też wyeliminowanie odbić od szyby lub powierzchni wody.

* liniowy – najprostszy filtr polaryzacyjny. Efekt działania ma taki sam jak polaryzator kołowy, jednak może zakłócać działanie elementów światłoczułych bądź automatykę ostrości w nowoczesnych aparatach.
    * kołowy – bardziej zaawansowany rodzaj polaryzatora. Można go stosować z każdym rodzajem aparatu.

Znowu wykład , ale wniosek jest taki, że nie kupuj liniowego, kołowe nie są znowu tak drogie, oprócz Heliopana

| OlyJedi
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    krzysiekz i Lakuta ..
    dzięki za odpowiedzi ..
    ale jak tak dobrze .. idzie <lol>
    to jeszcze jedno pytanko ..
    Czy na każdy filtr polaryzacyjny ( do Olka C 745) można założyć standardową pokrywę obiektywu ??

Pozdrówka
    ... po raz drugi ..