Co znaczy długo?Zamieszczone przez Qbek_K
Co znaczy długo?Zamieszczone przez Qbek_K
mente et malleo
długo, znaczy nie rejestruje tego co sie widzi. Trzeba focic na zasadzie, pstryknę teraz, bo zaraz będzie pewnie fajnie. Tak na wyczucie. Nie mierzyłem tego na milisekundy.Zamieszczone przez marekfe
Ja mam c4000 i też nie foci tego co akurat widzę aale nie jest tak źle, a nie myslę żeby nowszy c8080 byl wolniejszy. Myślę że kwestia jest ostrzenia, trzeba trzymać do połowy spust z ustawioną ostroscią na obiekt. Wtedy tylko dociskasz i fotka natychmiastowa jest.
mente et malleo
sądzę, że problem może być we mnie, bo przesiadłem się z Dynaxa 5. Ta różnica jest kolosalna. Nie dość że ostrzenie dużo dłuższe, to jeszcze właśnie rejestracja tego co się chce, a nie co wyjdzie. mam 8080 od końca czerwca i narazie nie jestem tak zadowolony, jak oczekiwałem :/
Niedawno z ciekawości zmierzyłem czas zapisu RAWu w C-8080. Domowym sposobem, czyli stoper w jednej ręce, aparat w drugiej. Średnio zapis trwał ok. 13-14 sekund, a przy robieniu kilku zdjęć naraz, dochodzi do minuty. To jest dość duża wada tego aparatu. Człowiek potrafi się wkurzyć, czekając kupę czasu, podczas utraty ciekawych ujęć.
Już o manualnym fokusie nic nie mówię...![]()
Olympus C-8080 WZ, 1 GB Kingston CF, statyw Velbon DF-50... i jakiś tani pokrowiec
Adamowy:
taka jest cena niewielkich gabarytów (choć mały to on nie jest) i możliwości kadrowania przez LCD - coś za coś.
a tak na poważnie, miałem 8080 i znam ten ból, dla porównania E-300 nagrywa pliki RAW w jakieś 3 sekundy a E-1 nagrywa wszystkie formaty "w tle" - pykasz kilka klatek w serii a sprzęcior nagrywa sobie to na bieżąco, kiedy Ty pykasz kolejne. dzięki temu naprawdę nie zdarzają się chwile kiedy nie możesz wykonać zdjęcia. serio.
manualna ostrość to pole na którym hybrydy OLY dają ciała - przydaje się tylko nieskończoność, bo reszta to "w ciemno".
p.s. to chyba nie ten temat?
załóż inny "8080 - dlaczego w taaakiej maszynie bezczelnie obcięto przesył do prędkości 12x czyli 1,8MB/sec?"
ALL:
wyraziłem swoje zdanie, nie musicie się zgadzać. gdybym miał kupić hybrydę to jedynie 8080, bo wiem co oferuje konkurencja. co do AF, to po zmianie z ESP na punktowy macie dużo większe szanse na trafienie tego co trzeba.
Wcześniej było coś o opinii Olków, potem o hybrydach, a jak wiadomo skończyło się na C-8080. Zakładać następny temat, to już raczej nie ma sensu. Ten aparat swoje lata (dokładniej rok) już ma, nowe modele wyszły, więc będą tematy typu "Czemu SP-500 ma taką małą matrycę?".Zamieszczone przez KaarooL
![]()
Olympus C-8080 WZ, 1 GB Kingston CF, statyw Velbon DF-50... i jakiś tani pokrowiec