Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Dziadziuś E-1 czy dzidziuś E-300 ??

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Dziadziuś E-1 czy dzidziuś E-300 ??

Witam wszystkich.

Przewertowałem tematy na forum w 2005 roku i nie znalazłem odpowiedzi więc piszę prosząc o radę i pomoc użytkowników sprzętu Olympusa.

Stoję przed ważnym wyborem; E-1 czy E-300? Jako, że ostatnio ceny ww. modeli znacznie zbliżyły się do siebie, prawdopodobnie przez nieoficjalną zapowiedź nowego E-1 i E-3, nie wiem na co się zdecydować, co wybrać.

E-1 ma swoje mocne i słabe strony, E-300 podobnie. Jestem amatorem z "zcięciem", fotografia nie jest moim źródłem utrzymania. Interesują mnie odbitki do formatu A4. Bezawaryjność.

Przyznam, że największą wadą E-1 dla mnie jest chyba brak wbudowanej lampy, zaś zaletą "kitowe" szkło i solidna konstrukcja.

E-300 - wbudowana lampa, ale słabsze szkło w "kicie" i liczne zastrzeżenia zgłaszane przez użytkowników.

Do 27 maja muszę złożyć zamówienie, proszę o wskazówki, rady, spostrzeżenia i wszystkie wasze uwagi, które mogą mnie naprowadzić na właściwy wybór.

Z góry dziękuję

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja bez wachania wybrałbym e-300. Jesli masz kasę na dodatkowią lampę to jestem za e-1 ale w takiej sytuacji nie jestem i chyba nie będę. e-300 to lustrzanka więc nie martw się o złą jakość zdjęć - nawet jeśli szkło kitowe nie jest z najwyższej półki. e-300 jest bardziej uniwersalny, a to chyba bardzo ważne przy foceniu amatorskim. Podejżewam że wielu amatorów w momencie pokazania 2ch obok siebie fotek- jedna z e-1 a druda z e-300, nie byłby w stanie powiedzieć która z jakiego aparatu.
    Pozdrawiam
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    faktycznie E300 + 2 obiektywy fajna sprawa dla fotoamatora

ale jesli masz wiecej gotowki to spokojnie kusil bym sie na

E1 + FL36 lub FL50 + 40-150mm ew. 50-200mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    E 300 miałem w reku tylko w FotoJokerze, gdzie pozwolono mi pobawic sie troche, robilem nim zdjecia w sklepie i poza sklepem, potem robiłem E1.

Kupiłem E1 - szybszy we wszystkim od E300, lepszy jasniejszy wizjer kryjacy 100% pola widzenia, reszty nie chce mi sie juz pisac - sorry. Wejdz do sklepu, "powąchaj" obydwa i decyduj sam - ktory bardziej ci przypadnie do gustu.

Pozdro

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    E1 i E300 to aparaty z różnych półek, więc ich porównywanie nie ma sensu. A kryterium wyboru winien być tu cel, do którego będzie aparat wykorzystywany. Zwykle warto kupić trochę na wyrost, ale umiar wskazany, abyś nie pomyslał, ze proponuje Hasselblada H1D
    Piotr
    Sygnaturę usunąłem.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    zgoda Peter ale przeciez Magus wyraznie pisał iz - "Ceny obydwu zblizyły sie do siebie" wiec uznałem, ze kryterium - poza lampa blyskowa i szkłem - beda jedynie wlasciwosci korpusu. Przecież wszyscy wiemy ze szkło decyduje o jakosci zdjec, a wbudowana lampa moze szybko okazac sie niewystarczajaca.
    W innym poscie pisano juz o wypuszczeniu na rynek nastepcy E1 w 2006 r.
    Majac dobre szkło z E1 mozna bedzie ewentualnie myslec juz tylko o zmianie body.
    Tak to widzę.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    O to właśnie chodzi!!!

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    to sie ciesze, ze moj pogląd jest zbiezny z Twoim

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dziękówka chłopaki.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.