Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 79 z 79

Wątek: e300 zle odzwzorowuje kolory

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zdrip
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Po przemnożeniu wektora [R, G, B] przez macież ColorMatrix otrzymujemy prawidłowe kolory
    Hmm, zaaplikowanie ColorMatrix do każdego pixela wygląda mi na coś co można uzyskać kombinując z Hue/Saturation, więc zasadniczo da się osiągnąć taki efekt bez oparcia na ColorMatrix z aparatu?

Czy się mylę?
    Raczej nie mylisz się.
    Mnożenie przez "ColorMatrix" jest to saturacja ale saturacja z odpowiednio dobranymi współczynnikami
    trochę innymi niż dla standardowej saturacji. Jest to do zrobienia ale trzeba sie troche napracować

[ Dodano: Pon 05 Cze, 2006 ]
    Cytat Zamieszczone przez Joki
    Człowiek uczy się całe życie...
    Byłem przekonany, że na tym etapie jest tak jak w analogowych kamwidach.

[ Dodano: Nie 04 Cze, 2006 ]
    Nurtuje mnie jeszcze jedna watpliwość. Na jakim dokładnie etapie są robione korekcje, skoro nie jest to wzmocnienie kanałów?
    To chyba raczej pytanie do inżynierów Olympusa.

Ja stosuję taką kolejność do obróbki ORFów (w wersji uproszczonej):
    - balans bieli czyli mnożenie R i B prze odpowiednie współczynniki. - po tym szare jest już szare
    - korekcja gamma aby rozjanić cienie i średnie tony
    - interpolacja (różne warianty) czyli zamiana matrycy bayerowskiej RG/GB na normalne piksele [RGB]
    - saturacja aby zdjęcie nabrało kolorów (wcześniej było mocno szarawe)

... i uzyskuję praktycznie identyczne wyniki jak to był JPG z aparatu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    - interpolacja (różne warianty) czyli zamiana matrycy bayerowskiej RG/GB na normalne piksele [RGB]
    WOW!!
    A jaki to program pozwala wybierać algorytmy interpolacji z Bayera??

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    WOW!!
    A jaki to program pozwala wybierać algorytmy interpolacji z Bayera??
    Mój własny.

W innych normalnych programach jest to nieraz na zasadzie wyboru: szybciej(gorzej)/wolniej(lepiej)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    - balans bieli czyli mnożenie R i B prze odpowiednie współczynniki. - po tym szare jest już szare
    - korekcja gamma aby rozjanić cienie i średnie tony
    - saturacja aby zdjęcie nabrało kolorów (wcześniej było mocno szarawe)
    ...ale to już na ORF-ie?
    Dlatego istotne jest dokładne określenie na którym etapie aparat dokonuje wspomnianych korekcji? ORF jest w moim mniemaniu tym co "wypluje" przetwornik A/D. To oznaczałoby, że ustawienie balansu nie powinno więc na niego wpływać? Chyba, że korekcja jest wcześniej na przedwzmacniaczach lub ORF jest zapisywany już po korekcji? Tego jednak nie wiem.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Joki
    [ciach]
    ...ale to już na ORF-ie?
    Dlatego istotne jest dokładne określenie na którym etapie aparat dokonuje wspomnianych korekcji? ORF jest w moim mniemaniu tym co "wypluje" przetwornik A/D. To oznaczałoby, że ustawienie balansu nie powinno więc na niego wpływać? Chyba, że korekcja jest wcześniej na przedwzmacniaczach lub ORF jest zapisywany już po korekcji? Tego jednak nie wiem.
    Nie za bardzo rozumię o co ci chodzi.
    O ile się orientuję to dane z przetwornika CCD czytane są od góry na dół (tzn pionowe linie) - choc to nie jest istotne. Istotne jest to, że na jednej linii są przemieszane piksele RGRGRG lub GBGBGB.
    NIE DA SIĘ czytać czerwonych (bądź niebieskich) pikseli bez czytania zielonych. Jest jeden lub kilka przetworników A/D o takim samym wzmocnieniu dla wszystkich pikseli

Ustawienie balansu bieli nie wpływa na dane w ORFie. Przetwornik A/D czyta jak leci i zapisuje w danych.
    Ustawienie balansu bieli wpływa jedynie na dane, które są zapisywane w nagłówku pliku.

Dopiero potem programu konwertujące pobierają dane z nagłówka i wiedzą jak przeskalować kanał R i B

PS. Wszystko co tu piszę to wiedza wyciagnieta z doświadczeń i może trochę odbiegać od rzeczywistości.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    skow
    Co tu powiedzieć? Respekt!

A może jesteś zorientowany jakie algorytmy interpolacji są zazwyczaj stosowane w RAW-konwerterach?
    Takie jak na zwykłych mapach bitowych, czy może jeszcze inne?
    A może dodatkowo mieszają kanały?

I czy mógłbyś napisać parę słów jakie algorytmy Ty zaimplementowałeś i jakieś obserwację na ich temat?

Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    skow
    Co tu powiedzieć? Respekt!

A może jesteś zorientowany jakie algorytmy interpolacji są zazwyczaj stosowane w RAW-konwerterach?
    Takie jak na zwykłych mapach bitowych, czy może jeszcze inne?
    Trochę inne - inny jest rozkład pikseli.

To wygląda na czyjąś pracę dyplomową - opisy, porównania, zdjęcia itp
    http://www-ise.stanford.edu/~tingchen/main.htm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ustawienie balansu bieli nie wpływa na dane w ORFie. Przetwornik A/D czyta jak leci i zapisuje w danych.
    Ustawienie balansu bieli wpływa jedynie na dane, które są zapisywane w nagłówku pliku.

Dopiero potem programu konwertujące pobierają dane z nagłówka i wiedzą jak przeskalować kanał R i B
    OK. To wydaje się być sensowne. Oznacza to jednak równiez, że bardzo wiele zależy od programu do obróbki RAW.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    skow
    Dzięki za linka, ciekawa lekturka.
    Hmm, najbardziej zaawansowany algorytm jest 60 razy wolniejszy od podstawowego...
    Nieźle!

Pozdr!