Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Wątek: e300 zle odzwzorowuje kolory

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Lampa w trybie TTL AUTO zachowuje się bardzo dziwnie, zdjęcia są za ciemne, tak jak by lampa nie dawała sobie rady. W trybie auto zupełnie inaczej sprawa wyląda, jest o wiele lepiej wszystko doświetlone. Jeszcze nie spotkałem się w praktyce z przedbłyskiem (TTL AUTO). Dla ISO 100 cały przy ogniskowej 42 wysiwtla mi zasięg lampy 6,4 m.
    E-300, 350D

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    może niedoświetlenie to kwestia ustawionych parametrów? wiadomo, że jeśli będzie duża różnica między światłem zastanym a błyskiem to tło będzie mocno niedoświetlone. W trybie auto czas jest pewnie ustawiany w granicach 1/80 co przy przysłonie 4,5-5,6 daje przy zdjęciach wewnątrz pomieszczeń (np. kościół) jakieś 3 lub 3,4 stopnie niedoświetlenia dla drugiego planu, który nie jest objęty błyskiem lampy. Rozwiązaniem jest praca w trybie preselekcji czasu (np. 1/20, 1/30) żeby zminimalizować różnice oświetlenia tła. Trzeba się liczyć wtedy z problemem poruszenia zdjęcia ale bez jaśniejszego obiektywu inaczej raczej się nie da. Zasięg lampy 6,4 jest prawidłowy. Liczba przewodnia 36m to wartość teoretyczna liczona dla maksymalnej ogniskowej (w tym przypadku 42), ISO 100 i przesłony 1!!! Jeśli przesłona wynosi 5,6 to zasięg będzie 36m / 5,6 = 6,4m. Wtrybie TTL auto lampa bierze dane do błysku z kadru, który widzi przez obiektyw. W kadrze tym zazwyczaj głównym elementem jest pierwszy plan i lampa dostosowuje błysk do niego. W trybie AUTO pomiar jest wykonywany przez czujnik lampy, który widzi więcej niż to co jest w kadrze, więc dla niego jest ciemniej i wtedy wyzwala się mocniejszy błysk, który może skutkować jednocześnie lepiej doświetlonym drugim planem i czasem prześwietlonym pierwszym.

Mieszka w
    Nowa Sól-Szprotawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a ja używam zwykłej lampy z komputerkiem i uważam ,że radzi sobie w każdych warunkach więc nie widze potrzeby kupowania drogiej dedykowanej lampy z TTL
    Mam zakład Foto ze studiem z racji tego używałem wiele aparatów a z cyfry C-2040,
    C-4000,fuji S7000 a obecnie E-300

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wojtek, napisz dokładnie jakiej lampy używasz.

Mieszka w
    Nowa Sól-Szprotawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    używam topca 325 CS thyristor oraz BRAUNA 410 zwykłe lampy z tyrestorem można takie kupić na Allegro za 100,-
    Mam zakład Foto ze studiem z racji tego używałem wiele aparatów a z cyfry C-2040,
    C-4000,fuji S7000 a obecnie E-300

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Wojtek K.: Ja też zwykłe lampy używam -- najbardziej lubię prostego i szybkiego Metza 45CT1 (z dyfuzorem mlecznym)i Agfatronic 380 CBS--pozdrawiam

jacek2004
    Gość
    Wojtek K. ja też teraz uzywam tymczasowo Topca 325C z E-1, ale niestety rozleniwiłem się wcześniej używając dedykowanej lampy minolty 3600HSD z A1 (zero ingerencji, zero nieudanych fotek). Teraz tak łatwo nie jest, na lampie trzeba ustawiać wartość przesłony, ISO, tak jak jest w body, nie wspomnę o automatycznym zoomie w lampie. Bez FL-36 lub FL-50 nie ma "życia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wojtek K.
    Moim zdaniem jest to wada olimpusów,ten sam problem wystepował tez w moim c-4000,myślałem ze e300 z jego balansami bieli nie bedzie mial tych wad ale widze ze pod wzgledem kolorow nie odbiega od wiekszosci tanszych aparatow.Sciągajac kolor czerwony czy to stosujac WB ręcznie ustawiany na biala kartke czy tez zaprogramowany tak aby kolor twazy był poprawny reszte wpada w niebieski albo zielonkawo-niebieski kolor.Ja stosuje balans auto ale z wprowadzoną korekcja na 7 ściagniety czerwony.Tak na marginesie sony F 828 bardzo ładnie oddaje kolory w studiu (i wogule z lampa błyskową)
    Mam E 300 i rownież mam ten problem. Purpurowe twarze. Oczekuję pomocy od bardziej doświadczonych użytkowników. R A T U N K U

robin102
    Gość
    niby banał ,ale w pomieszczeniach lampa zawsze do góry palnikiem , no chyba że jakieś duże pomieszczenia to trza walić na wprost. Jak celujesz na OBIEKT i to naprzyklad punktowym pomiarem to unikaj celownia na ciemnie fragmenty bo sprzet dobierze sile błysku większą niż trzeba i na bank przepali twarz. Pomiar TTL teę nie jest doskonały i proponuje dokladnie zapoznaj się z instrukcja lampy , bo to ambitne urządzenie. Na poczatku jej używania byłem załamany , "teraz życia bez niej nie widzę" jak bez swojej pani he he he

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    faktycznie opisywane problemy mnie trochę zdziwiły, ale najbardziej mnie rozśmieszyła panika i zaraz negatywna ocena E-300 i ze E-1 jest lepszy.
    Dluzszy czas obserwowalem posty dotyczace usterek w E-1 . Jedne malostkowe, drugie powazne jeszcze inne naciagane. Pomyslalem sobie wtedy co jest z tym E-1 przeciez to profi sprzet. Ciekawe... tzn. ,ze E-300 jest lepszy. Uznalem,ze to tylko sprawa czasu az pojawia sie podobne problemy z E-300.
    Moje zdanie na ten temat pomijąjc przypadki usterek fabrycznych nie mozna od automatu wymagac wszystkiego. Czasem nawet taki detal jak uzycie filtra , do tego czasem kiepskiego moze schrzanic sprawe.
    Zycze udanych modeli E-300