Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 79

Wątek: e300 zle odzwzorowuje kolory

Mieszka w
    Nowa Sól-Szprotawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl...i/P5190255.JPG
    podaje link gdzie jest zdjecie (koszula orginalnie jest koloru szarego)
    Mam zakład Foto ze studiem z racji tego używałem wiele aparatów a z cyfry C-2040,
    C-4000,fuji S7000 a obecnie E-300

Mieszka w
    Nowa Sól-Szprotawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl...i/P5261049.JPG
    To zdjecie zostało wykonane na automatycznyn balansie bieli-ziemia purpurowa a zieleń przygaszona
    Mam zakład Foto ze studiem z racji tego używałem wiele aparatów a z cyfry C-2040,

Mieszka w
    Nowa Sól-Szprotawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl...i/P5261050.JPG
    to samo zdjecie co poprzednio tylko zrobione na balansie ,,słoneczko"5300K (takich zdjęć mam owiele więcej) .Wniosek jest jeden-aparat na automatycznym balansie nie daje sobie rady

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wojtek K.
    Moim zdaniem jest to wada olimpusów...
    Ja pracuję na drugim z kolei Olympusie (5060) a mam również dostęp do E1 i się z tobą nie zgadzam.
    W 5060 WB żadko wymaga ręczej korekcji. Wogóle automatyka 5060 spisuje się rewelacyjnie.
    Proszę tylko nie wyciągnąć z tego wniosków, że jest to aparat bez wad.

Mieszka w
    Starogard Gdański
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam...
    Porównywałem zdjęcia robione, E-300, P, WB-A, ISO 100, i D70, P, WB-A, ISO 200, zdjęcia z e-300 okazały się blizsze prawdy i znacznie przyjemniejsze w odbiorze. A szczerze powiedziawszy trudno się dziwić, że aparat ustwaiony na WB-A, przy duże dominacie jednej barwy w otoczeniu (las), będzie przekłamywał kolor na zdjęciu. WB-A dobrze działa przy zróżnicowanym kolorystycznie planie, i wówczas uśrednia barwę. W lesie, na morzu, czy w "kanarkowym" ponmieszczeniu, należy wybrać ręcznie WB, lub dokonać pomiaru WB.
    Pozdrawiam
    ...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam ponownie
    Po 15 dniach pobytu aparatu w serwisie dostałem wreszcie wiadomość "niestety resetowanie ustawięń nie przynosi efektów, aparat wysyłamy dzisiaj do Czech na kalibrację" jednak Olympus się przyznaje do błedów, mam tylko nadzieję, że jak wróci to będzie wszystko OK.
    W piątek mam go mieć, potestuję i dam znać jak działa. A swoją drogą to martwi mnie sposób w jaki zostałem potraktowany za pierwszym razem. Aparat wrócił z serwisu zresetowany. Jak można tak nisko cenić klienta, nie każdy używa aparatu w celu wyceluj i pstryknij.

do Wojtka K. proponuję wysłać sowje E-300 z opisem usterek, radzę zaznaczyć, że jest Pan zawodowcem i niech nie robią ludzi w konia.
    E-300, 350D

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    mam go mieć w piątek 17
    E-300, 350D

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

chory e300

Twoje zdjęcia jawnie pokazują że coś z nim jest nie w porządku, temat brzmi jak antyreklama e 300, szkoda bo zamierzałem go kupić, zastanawiam się w takim razie nad e1.

odpowiedzi na twoje posty też są dziwne, jakby nikt nie zauważył na załączonych zdjęciach że się coś ewidentnie wali z bw.

serwis olympusa wielki -
    oly-c5060, canon A1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Jesli to automat i odosobnione przypadki to wszystko jest w porządku. Automat w każdym aparacie dziala tak samo. Ma za zadanie uśdernić balans. Jesli w kadrze dominuje jakaś barwa lub pole pomiaru trafi na powierzchnię o jednolitej barwie to będzia zafałszowywać. Różni producenci stosuja rózne pola i sposoby pomiaru. Różne czasy adaptacji. Na kilkaset zdjęć zdarzało mi sie jedno, które miało zały balans na automacie w kazdym aparacie. Osobiście nie stosuję ustawienia auto w żadnym sprzecie rejestrującym obraz bo automaty zawsze zawodzą.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    do lukana: czy aparat już wrócił?