rozumiem że stosujesz auto wb z korektą +7 stopni w stronę niebieskiego?
rozumiem że stosujesz auto wb z korektą +7 stopni w stronę niebieskiego?
dokładnie tak,chociaz wciaż daleko do ideału.Może ktoś miał olimpusa E 10 lub E-20 zastanawia mnie czy jakość zdjęć jest podobna a może lepsza od e300
Mam zakład Foto ze studiem z racji tego używałem wiele aparatów a z cyfry C-2040,
C-4000,fuji S7000 a obecnie E-300
ja miałem E-10 i w nim balans bieli był w 98% niezawodny. czasem kolory wpadały zbytnio w odcień niebieski, ale nigdy tak mocno i tak często jak e-300 w purpurę
Witam serdecznie.
No nie. Czytając powyższe nie mogę się nadziwić, czy wasze egzemplarze sa uszkodzone, czy po prostu nie rozumiecie podstaw? Cudów nie ma. Z żadnego CCD czy CMOS nie da się osiągnąć takiej rozpiętości barw, aby mieć przy mieszanym oświetleniu (np. kościół) idealny balans. Zawsze coś będzie wpadać w niebieski lub w czerwony. Inna kwestią może być powtarzalność pomiarów automatycznego WB. To faktycznie zalezy od modelu aparatu i metody pomiaru, chociaż w zdecydowanej większości realizowane jest to w ten sam sposób.
tu nie chodzi o to żeby w świetle mieszanym wszystkie kolory były idealne. Ale jeśli aparat nie radzi sobie ze światłem zastanym to już trochę gorzej.
zgadzam sie z Jokim,że nie zawsze kolory beda idealne ale jeżeli skóra wpada w ostry buraczkowy kolor (zdjęcia robione w zieleni-trawa,krzewy)to coś jest nie tak.C-4000 też miał takie odchyłki-może mam pecha i trafiłem na takie egzemplaże a może trafiam na dość specyficzne warunki
Mam zakład Foto ze studiem z racji tego używałem wiele aparatów a z cyfry C-2040,
specyficzne, trudne warunki owszem. Jednak jak wytłumczyć fakt, że zdjecia z e-300 wychodzą źle a z c-8080 dobrze ? Robiłem zdjęcie jednym aparatem, brałem drugi taki sam kadr. Powtórzyłem kilka takich i e-300 wypada bardzo blado.
E-300, 350D
moze w ustawieniach masz cos nie tak ?
Jeszcze jedna rada co do koloru,zauważyłem że przy lampie błyskowej zmniejszając saturację -2 lub -1 schodzi z twarzy purpura co prawda kolory sa bardziej przygaszone ale nie razi ten kolor skury
Witam ponownie.
Coś musi być z tymi aparatami. U mnie jest ok. Spróbowałem opisywanych przez was kadrów i kolorki są niemal doskonałe.