Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Ochrona c5060. Tulejka czy sam Fitr ?

Awatar mik0laj
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Ochrona c5060. Tulejka czy sam Fitr ?

Zastanawiam sie nad ochroną mojego Olympusa. Nie jestem jednak pewien czy sam filtr wystarczająco bedzie chronił obiektyw. Chodzi tu tez o cenę ... słyszałem ze "zestawy zaawansowane" Kinga [ok.140 zł] nie są najwyzszej klasy... więc znalazłem lepsze filtry: Marumi MC UV i Polar 40,5 mm [ok.170 zł], więc cena podobna. Ten cień z tulejki przy lampie nie jest dla mnie problemem . Czy tulejka jest rzeczywiscie niezbedna ? Jak Wy chronicie swoje aparaty? Proszę ... Doradzcie mi
    Olympus c5060 || 32 xD + 128 xD + 256 Cf || Marumi MC UV + CLR ||
    MOJA INTERNETOWA GALERIA

Awatar elroy
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: Ochrona c5060. Tulejka czy sam Fitr ?

Ja zakupiłem tulejkę w zasadzie tylko dlatego, że poprzedni aparat (Canon A40) załatwiłem sobie poprzez uszkodzenie mechanizmu jezdnego obiektywu. Wpadło kilka drobin piasku. Dlatego teraz bardziej uważam.
    Mam tulejkę Kinga, ale z tego co widzę, filtr UV który zakupiłem razem, jest miernej jakości.
    5060wz, dx888

mini21
    Gość
    Ciekawe, ile jeszcze razy ten temat będzie się powtarzał?

Tulejka jest potrzebna bo chroni ci ten aparat, a jeśli do tego te "cienie" jak to ktoś nazwał ci nie przeszkadzają to kup koniecznie.

Ale nie radze kupować żadnych zestawów!

To wszystko szajs i badziew!

Ja sam mam tulejke kinga i to standard (można powiedzieć) ale filtr UV kupiłem firmy Hoya model Super HMC.

Poczytajcie inne posty.

Przy okazji tulejka daje wygodny możliwość trzymania aparatu...

ale oczywiście nikt nie twierdzi że musisz ją od razu przyklejić na "kropelke" bo czasem może przeszkadzać.

Podsumowując tulejke warto mieć nawet dla tego że dokupienie filtru, soczewki czy innego bajeru jest łatwiejsze i TAŃSZE!

| OlyJedi Awatar jarkada
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: Ochrona c5060. Tulejka czy sam Fitr ?

Cytat Zamieszczone przez mik0laj
    Zastanawiam sie nad ochroną mojego Olympusa. Nie jestem jednak pewien czy sam filtr wystarczająco bedzie chronił obiektyw. Chodzi tu tez o cenę ... słyszałem ze "zestawy zaawansowane" Kinga [ok.140 zł] nie są najwyzszej klasy... więc znalazłem lepsze filtry: Marumi MC UV i Polar 40,5 mm [ok.170 zł], więc cena podobna. Ten cień z tulejki przy lampie nie jest dla mnie problemem . Czy tulejka jest rzeczywiscie niezbedna ? Jak Wy chronicie swoje aparaty? Proszę ... Doradzcie mi
    Zdecydowałem się na takie rozwiązanie: tulejka Marumi na 55 mm (srebrna) + filtr Marumi WPC UV slim 55 mm (10 powłok odblaskowych). Do tego dekielek - mocowanie do smyczy we własnym zakresie. W przyszłości dokupię filtr kołowy slim tej samej firmy. Cień oczywiście powstaje przy wbudowanej lampie. Przy samym założonym filtrze UV nie ma winiety. W przyszłości zamierzam skorzystać z konwerterów tej firmy (szerokokątny x0,5 z soczewką macro +10d, tele x2). Za tulejkę dałem 55 zł, za filtr 84 zł. Konwertery sa przynajmniej o połowę tańsze niż firmówki. Wszystko kupiłem w sklepie w Poznaniu (dla zainteresowanych podam namiary, sklep prowadzi sprzedaż wysyłkową)

Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cześć!
    Jarkada, podaj proszę namiary na ten sklep (najlepiej www). Zamierzam kupić tulejkę w najbliższym miesiącu. W znanych mi sklepach znajduję tylko tulejki KING, a ta MARUMI bardzo mnie zainteresowała.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar jarkada
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rzesiek
    Cześć!
    Jarkada, podaj proszę namiary na ten sklep (najlepiej www). Zamierzam kupić tulejkę w najbliższym miesiącu. W znanych mi sklepach znajduję tylko tulejki KING, a ta MARUMI bardzo mnie zainteresowała.
    Pozdrawiam.
    Witaj

Oto namiary
    http://www.raysfoto.pl./

Pozdrawiam
    Jarkada

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja mam tulejke Raynox + filtr Hama i jest ok, bez winiety ale cień przy robienu z lampą jest ale tylko przy szerokim kącie.

Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki Jarkada!
    C-7070

Awatar suhotnik
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ADAM12
    Ja mam tulejke Raynox + filtr Hama i jest ok, bez winiety ale cień przy robienu z lampą jest ale tylko przy szerokim kącie.
    Filtry 52mm ??
    Grittz
    suhotnik
    E-510 +14-42mm +40-150mm +CF4GB