Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Akumulator Olympus 765?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Akumulator Olympus 765?

Witam!
    Posiadam "765" i mam w nim akumulator Li-10B 1090mAh. Muszę dokupić drugi bo jak wiadomo taki akumulator to za mało.
    Proszę o poradę jaki zakupić by wytrzymał dłużej ten trzyma do ok 70 zdjęć! Czy kupić 10B 1200mAh, a może 12B??? 1400mAh?
    Na co zwrócić uwagę by nie zostać nabitym w butelkę? Pozdrawiam posiadaczy tego "cacka" /Początkujący amator fotografii!

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    dołączam się do pytania

- akumulatorki jakich firm polecacie lub odradzacie?
    - jak z ładowaniem wiekszych aku ładowarką Olympusa dołączaną do aparatu?

pozdrawiam!

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Właśnie dziś dostałem aku 1200mAh firmy Premium Gold (22zł). Na razie się ładuje. Poprzednio miałem 1000mAh firmy nieznanej, trzymał o dziwo lepiej niż orginał, ale od stycznia można zrobić na nim max 20 zjęć Tak więc padł równo po pół roku (zresztą na tyle dali gwarancję hehe).

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czekam na opinie co do tego nowego akumulatora "Premium Gold" pozdrawiam!!!

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kupiłem na Allegro akku Powersmart. Jest to odpowiednik Li-12B o deklarowanej pojemności 1400 mAh. Kosztował ok 45 zł.
    Staram się tego i firmowego żródła energi używać naprzemiennie do wyczerpania (aparat wyłącza się). Po pierwszych 2 ładowaniach podróbka trzymała ok. 1/2 , 1/3 krócej od oryginału. Na zapytanie o ten stan w firmie Powersmart otrzymałem wyczerpującą wiadomość o potrzebie formowania baterii. Inna sprawa, to bardzo sprawny kontakt ze sprzedawcą.
    Na tę chwilę jestem po trzecim karmieniu baterii prądem - zobaczymy.
    Nie spodziewam sie zbyt wiele po takich bateriach ale cena oryginału powala. Ten stanowi rezerwę i tu spisuje się idealnie. Łaowarka radzi sobie spokojnie.
    Może ktoś dołoży coś z własnego doświadczenia, bo ja kupowałem po omacku a to ryzykowne.
    Pozdrawiam.
    Olympus C770 /CLA4+HOYA HMC UV/

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wraz z kupnem aparatu dokupiłam na Allegro dwa akumulatorki ( 1200 mAh no name ) i zapłaciłam za oba 45 zł . Zgodnie z sugestiami na forum formowałam je poprzez trzykrotne długie ładowanie(ok.12 godz) po wcześniejszym całkowitym rozładowaniu .
    Teraz też wszystkie trzy akumulatorki używam aż do całkowitego rozładowania .
    Zauważyłam , że z czasem robię na nich coraz więcej zdjęć .
    Ostatnio na oryginalnym Olympusa zrobiłam w ciągu dwóch dni ok. 170 zdjęć . Te dokupione wystarczają na ok. 120 .
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A może ktoś wypowie się na temat akumulatora 12b

Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Li-12B to następca Li-10B. Jest to akumulator o większej pojemności (Li-12B -> 1230mAh, Li-10B -> 1090mAh). Poza ceną, to jedyna różnica między obydwoma modelami tych ogniw.

A co do moich doświadczeń z zamiennikami, posiadam 2 zamienniki. Ciężko mi doszukać się nazwy firmy, która je produkuje. Z tyłu opakowania widnieje napis i-ion Mn (Made in China). Całość jest zapakowana w błękitny kartonik ze zdjęciem baterii na tle kuli ziemskiej. Wydaje mi się, że pojawiaja sie jeszcze na allegro wlasnie te baterie.

Moja opinia o nich: wydajność o połowę mniejsza niż oryginalnego aku Li-10B. Szczególnie wrażliwe są na wielokrotne włączania aparatu. Kiedyś zrobiłem 90 zdjęć z lampą na zamienniku, ale wszystkie zdjęcia zrobiłem w ciągu 1,5h, bez wyłączania aparatu. Nie polecam. Wiadomo, że to jest chłam za parę groszy, ale po co sobie zaśmiecać mieszkanie.

Czekam na Wasze opinie.

PS Nie posiadam jeszcze futerału do mojego C-770. Może coś doradzicie.
    OLYMPUS c-770 UZ MOVIE

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Można też kupić coś polskiego www.batimex.pl Niestety nie wiem czy dobre bo jade ciagle na oryginale.