Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: Gościeradów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    w moim odczuciu na ostatniej fotce budynek zbyt blady w stosunku do reszty fotki...
    Pzdr.

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Przy drugiej fotce wybrałeś sobie trudne zadanie i nie bardzojemu podołałeś. Mocno oświetlony podmiot zdjęcia i zacieniona reszta spowodowała, że automatyka kompaktowego aparatu zachowała się tak ,że ani jedno ani drugie nie jest dobrze naświetlone. Przyznam, że sam bym miał kłopot i zapewne bym odpuścił.
    Kadr faktycznie nienajszczęśliwszy. Ja bym go zrobił z większej odległości na większym zoomie i punktowo ustawił zarówno ekspozycję , jak i ostrośc na obiekt. Podejrzewam, że zdjęcie byłoby generalnie ciemniejsze, ale powinno też rozmyćpierwsze plany, więc w mojej "wyobraźni' byłoby lepiej. I raczej kolor bym zastosował.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    dziękuje za pierwsze opinie, zwłaszcza sebastanowi, którego obszerne uwagi bardzo pomagają. teraz juz wiem jak powinienem zrobić tą fotkę. czekam na dobrą pogodę i znów spróbuje pokazać Wam pałac.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    hmmm... nie sądze zeby warunki dla wykonywanej fotki były az takie trudne zresztą w ostatecznosci pozostają korygujące programy graficzne
    No ale kazdy moze miec swoje zdanie i swoj gust
    Pzdr.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    #qwerty - a skąd wiesz jaka jest pogoda u mnie? niebo jest zachmurzone i szare, a to chyba nie najlepiej wychodzi na fotkach?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    @rafrog - warunki atmosferyczne mogą nie byc najlepsze ale od czegóż mamy soft... i nie pisze to o diametralnym poprawianiu ale nieznacznych zmianach... z ciekawosci sciągnąłem Twoją fotkę i kliknałem na niej pare razy... oczywiscie, ponownie powtarzam ze to rzecz gustu, ale efekt wydawał mi sie nieco lepszy...

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    qwerty ma sporo racji. Nie wiem czy zaprzyjaźniłeś się z PhotoShopem, ale on wiele pomaga i wbrew powszechnym opiniom w zakresie prostych czynności nie jest skomplikowany. Chociaż nie tylko PS oczywiście.
    Natomiast co do drugiego zdjęcia sam chyba widzisz, że nie jest najlepsze. I co do mojej rady to wydaje mi się, że tak by było ciekawiej, jak opisałem. Ale nie chciałbym, żebyś traktował je jako fachowe opinie bo to już profanacja. Tak mi się tylko wydaje.
    qwerty jesli masz jeszcze to poprawione zdjecie, to pokaz mysle za autor sie nie obrazi a i ja chetnie obejrze.
    Pozdrawiam.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ok, o ile autor nie wnosi sprzeciwu, to na zyczenie Sebastiana, bo zmiany dokonałem niewielkie (kadr pozostawiony) zaledwie kilkoma kliknieciami w PSP:
    Pzdr.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    pisząc o pogodzie miałem na myśli szare zachmurzone niebo, które w sepii wychodzi białe. przy dobrej pogodzie ustrzeliłbym to zdjęcie wg wskazówek Sebastiana, ale tak aby widać było kilka chmurek nad pałacem. wtedy po konwersji do sepii pałac nie bedzie się zlewał z niebem.

o to głównie mi chodziło. oczywiście potem można już obrabiać zdjęcie softem.

jeśli się mylę to proszę mnie poprawić zanim zaczne pstrykać następne fotki.

pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Masz rację. Chmurki urozmaicające niebo są zawsze mile widziane. Sęk w tym ze czasem je trudno na fotce dostrzec... no a poza tym zawsze zadaję sobie pytanie: co dla autora jest wazniejsze na zdjęciu - ciekawsze chmurki ale mniej wyrazisty inny obiekt czy odwrotnie? W przypadku Twojego zdjęcia prezentującego (jak w temacie mowa) miejscowosc wydaje sie to oczywiste. Tyle tytułem chmurek
    Pzdr.