Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: C5060 wizjer a LCD

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

C5060 wizjer a LCD

Witam,
    Mam pytanie do kolegów jak to jest z tym wizjerem?
    Pokazuje więcej niż znajduje się na zdjęciu, czy mniej, bo już nic z tego nie rozumiem.
    W swoim aparacie zauważyłem taką małą przykrość że ten mały prostokącik (ramka czy jakkolwiek to się nazywa), w którym aparat ustawia się ostrość w wizjerze nie pokrywa się z tym na LCD. W wypadku bardzo bliskich zdjęć (jeszcze nie tryb makro, ale blisko jakieś 30-40cm) to, co ustawię centralnie w tej rameczce w wizjerze nie znajduje się w ogóle w kadrze na zdjęciu. Przy dalszych ujęciach dolna krawędź ramki w wizjerze jest w przybliżeniu górną krawędzią ramki na LCD. Trochę to utrudnia kadrowanie z wizjera.
    Wydawało mi się, że będzie tak jak Np. W zenicie, na fotce było trochę więcej niż w wizjerze i można było to wykadrować. A tu jak wykadrować coś, czego na fotce już nie ma?
    Ten typ tak ma czy kwalifikuje się to na gwarancję/rękojmię?
    Jacek

Awatar elroy
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: C5060 wizjer a LCD

Problem który opisujesz, występuje wszędzie tam, gdzie wizjer optyczny nie jest w tej samej osi, co obiektyw. Klasyczne zjawisko paralaksy.
    Zenith jest lustrzanką, więc obraz na matówce jest dokładnie tym, co otrzymasz na zdjęciu.
    Mi samemu to przeszkadza (też posiadam 5060) po przesiadce z analogowych lustrzanek. Wizjer w tym aparacie średnio nadaje się do kadrowania zdjęć.
    Obawiam się, że żadna reklamacja nie zostanie Ci uznana...

ps: Przestaw sobie ew. pomiar ostrości na jedopolowy. Osobiście preferuje ten typ autofocusa.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tak prawde mówiąc to ten wizjer optyczny w 5060 sie do niczego nie nadaje.
    1) nic na nim nie widać
    2) jak widać to nie jest to co będzie na zdjęciu
    3) nie ma żadnego wskaźnika na temat pomiaru światła

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    zgadza się wizjer optyczny w c5060 jest kiepski, najwieksza wada tego aparu

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    tak, wlasnie mialem o to zapytac i wysearchowalem - dokladnie o to chodzi. ja tez potwierdzam ze wizjer suxx i nie ma co przez niego kadrowac, chyba, ze ktos naprawe oszczedza prad i pogasi monitor, jednak kadrowac wtedy trzeba szerzej i ewentualnie docinac na spokojnie.
    pomiary swiatla mozna sobie odczytywac wtedy na gornym displaju.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

wizjer 5060

Kupujac 5060 nie wiem czego sie spodziewaliscie - przeciez to kompakt, a w nich wizjery sa do bani - chyba ze ma wyswietlacz zamiast wizjera (ale to rozwiazanie tez nie jest doskonale i wole juz rozwiazenie olympusa), a producenci zakladali ze bedize sie korzystac z lcd. o przesunieciu nalezy pamietac ale gdy foci sie z bliska bo wtedy jest znaczne. w oddali juz jest minimalne i zawsze mozna robic korekte wiedzac o ile jest przesuniety. ostatnio cykam na wizjerze i wychodzi to co chce - po cyknieciu zagladam na fote (zapis w RAW) wiec mam troche czasu zeby sprawdzic kadrowanie. ale metoda o tyle jest dobra ze jednak na tym wizjerku lepiej widac jak na ekranie (czasami piksele przeszkadzaja a zwlaszcza w sloneczny dzien ). Wykonalem okolo 20 zdjec z wizjera na rajdzie barburki i wszystkie auta zlapalem w kadr. wiec jest to kwestia praktyki. oczywiscie mozna na lcd, ale gdy nie ma mocnego slonca.
    pozdrawiam