Rozpakowałem oczywiście![]()
Spakowany tam jest katalog [Content] w Unixie (8567 K). I tyle.
Ale już dałem sobie radę, jest rozpakowany.
Bardzo dziękuję za pomoc.
też Wojtek![]()
Rozpakowałem oczywiście![]()
Spakowany tam jest katalog [Content] w Unixie (8567 K). I tyle.
Ale już dałem sobie radę, jest rozpakowany.
Bardzo dziękuję za pomoc.
też Wojtek![]()
W E-500 i E-510 jest możliwość ustawienia różnych trybów funkcjonowania AEL/AFL dla S-AF, C-AF i M-AF. Zakładam, bo głowy nie dam, że w E-300/E-330 może być podobnie.Zamieszczone przez motoko
Generalnie, w menu ustawień nr 1 (klucz 1), na drugiej stronie jest coś takiego jak "AEL/AFL", po prawej stronie widnieje np. "S:1 C:2 M:3".
Przyjmując, że AEL to Auto Exposition Lock (nie znam tłumaczenia, tylko zgaduję), czyli Automatyczne Blokowanie Ekspozycji (rozumiane tu jako wspólna wartość przesłony i czasu migawki), a AFL to Auto Focus Lock (Automatyczne Blokowanie Ostrości), istnieje kilka kombinacji dla trzech trybów focusa.
Tryb S-AF Mode 1 (Single Auto-Focus): spust migawki do połowy blokuje zarówno ostrość jak i ekspozycję, przycisk AEL blokuje tylko ekspozycję (dalej mamy możliwość ustawienia ostrości w innym punkcie kadru z zablokowaną wcześniej ekspozycją)
Tryb S-AF Mode 2: spust migawki do połowy blokuje tylko ostrość, ruszając aparatem nadal zmieniają się parametry ekspozycji. AEL blokuje ekspozycję.
Tryb S-AF Mode 3: spust migawki do połowy blokuje EKSPOZYCJĘ! a ostrość jest blokowana przez przycisk AEL.
Tryb C-AF Mode 1: spust migawki do połowy blokuje ekspozycję przy początkowym kadrze oraz uruchamia tryb ciągłego focusa (przesuwanie aparatu będzie zmieniać ostrość na bieżąco, ale ekspozycja pozostanie z ustawienia pierwotnego). Przycisk AEL blokuje ekspozycję.
Tryb C-AF Mode 2: spust migawki do połowy uruchamia ciągły pomiar ostrości, ale nie blokując ekspozycji. Ekspozycja zostanie zmierzona w momencie "dociśnięcia" spustu do końca (czyli będzie na bieżąco). Przycisk AEL blokuje ekspozycję.
Tryb C-AF Mode 3: spust migawki do połowy blokuje TYLKO ekspozycję, natomiast ostrość NIE JEST mierzona NAWET w momencie pełnego wciśnięcia migawki*. Przycisk AEL ustawia ostrość, a jego trzymanie powoduje ciągłe ustawianie ostrości.
Tryb C-AF Mode 4: spust migawki do połowy nie robi nic, wciśnięty do końca blokuje ekspozycję i wykonuje zdjęcie - nie blokuje ostrości*. Przycisk AEL uruchamia ciągłe ustawianie ostrości.
* to chyba jest błąd software'u, gdyż opis w menu sugeruje, że ostrość jest ustawiana w momencie pełnego wciśnięcia spustu migawki - w moim E-510 z firmware 1.1 tak się nie dzieje - ostrość nie jest ustawiana
Tryb M-AF Mode 1: połowa spustu migawki blokuje ekspozycję, tak samo jak przycisk AEL (sensowne, w końcu focus jest ustawiany manualnie).
Tryb M-AF Mode 2: spust migawki nie robi nic, przycisk AEL blokuje ekspozycję.
Tryb M-AF Mode 3: spust migawki do połowy blokuje ekspozycję, przycisk AEL blokuje ostrość na aktualnie ustawionym punkcie AF (mimo manual focusa). Dość przydatna opcja IMHO.
Soraski, jeśli brzmi to dość chaotycznie.
BTW. "focus" bym tłumaczył jako "ostrość", a "sharpness" jako wyostrzenie. Ale ja się nie znam
Jeśli ktoś już odpowiadał wcześniej na to pytanie, to sorry, przeoczyłem, my mistake.
Można ustawić pamiętanie blokady ekspozycji, w E-500/510 znajduje się to w menu klucz 1, na stronie 3-ciej pod hasłem "Pam. AEL/AFL" lub "AEL/AFL Memo" i włączone działa dokładnie w ten sposób, że pierwszy raz blokuje ekspozycję (nie trzeba trzymać AEL) a drugi zwalnia.Zamieszczone przez apa-sf
Trzeba natomiast pamiętać o tym, że pamięć AEL "przenosi się" nawet na następne zdjęcie, czyli po zblokowaniu ekspozycji i zrobieniu zdjęcia następne zdjęcie również będzie miało identycznie zblokowane parametry ekspozycji co poprzednio zapamiętane.
Jeśli ktoś już odpowiadał wcześniej na to pytanie, to też sorry.
Czy da się w E-300 uruchomić bracketing ekspozycji? Jeśli tak to jak?
OczywiścieZamieszczone przez demo
Na stronie 68 z instrukcji zaawansowanej e300 jest wszystko opisane.
Jeśli nie masz bo widzę, że na stronie Olympusa akurat nie ma - to w instrukcji do e-330 jest na stronie chyba 21. Instrukcję znajdziesz tu
pozdrawiam
Wczoraj czytałem ale martwi mnie to że nie da się ustawić więcej nisz +-1 EV jest jakaś wersja oprogramowania która umożliwia większy zakres rozpiętości. Potrzebne mi to do HDR.
Niestety, to samo mam w E-510 :/Zamieszczone przez demo
Załatwiłby to upgrade software'u ale skośnookim się nie chce...
Witam wszystkich , kupilem e500 z obiektywem 14-45 mm i mam pare bardzo podstawowych pytan :P niestety niemialem nigdy doczynienia z takim aparatem i zaczynam właśnie swoja przygode z fotografiaok ale do rzeczy:
1. Naciskam spust migawki a lampa blyska jak spawarka , do czego to sluzy i jak to wylaczyc??
2. czasem nie da sie zrobic zdjecia dlaczego?? czy poprostu aparat ma jakis ograniczenie czy jest zepsuty??
3. zdjecia w nocy na scene , lampa miga jak spawarka a zdjecia sie nie da zrobicdlaczego
mam nadzieje ze moje pytania nie spowoduja u was napadu smiechu , prosze o wyrozumiałosc gdyz tak jak mowilem jestem totalnym laikiem.Pozdrawiam serdecznie wszystkich
![]()
instrukcja obsługi prawdę Ci powie...
http://www.olympusclub.pl/pub/instru...awansowana.zip
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Dżemik - masz nerwy. Dzisiaj twoja kolej na bycie uprzejmym
![]()
Jak zrobię najlepsze zdjęcie w swoim życiu to zmienię hobby. (-M)
www.grzegorzkorab.pl