Bardzo dziękuję za podpowiedzi i linki - trochę rzeczy mi to rozjaśniło
hej
matiax
Juz Cie uswiadamiamZamieszczone przez żwirek
. Pod kciukiem, zaraz przy pokretle w moim E-300 jest przycisk AEL (ktory wlasnie tak dziala). Dziala zarowno przed zlapaniem AF jak i po. Wystarczy wcisnac go (i przytrzymac az do wykonania zdjecia) na miejscu w ktorym mierzymy parametry ekspozycji.
Czyli by zrobic to o czym piszecie, ustalmy ostrosc na jakims punkcie i wciskamy do polowy migawke (blokada ostrosci) przenosimy kadrowanie tak jak chcemy wykonac pomiar swiatla i (nie puszczajac migawki) wciskamy "AEL" - pomiar swiatla sie dokonuje (nawet nie trzeba trzymac dalej "AEL" wystarczy jedno klikniecie). Na koniec dociskamy przycisk migawki do konca i robimy zdjecie.
Jest to opisane na stronie 90 w polskiej instrukcji obslugi. Ale faktycznie nie napisali ze dziala takze PO wcisnieciu migawki i zablokowaniu ostrosci. Opisana tam jest tylko procedura odwrotna, najpierw pomiar i blokada pomiaru swiatla, a potem ostrosc i zdjecie.
Dwa pytanka:
1. Funkcja antishock (menu aparat2) może przyjmować wartości off, 1s, 2s ... 30s. Zrozumiałem to tak, iż w przypadku ustawienia Xs wstępne podnoszenie lustra będzie następowało tylko przy zdjęciach naświetlanych minimum przez Xs. Niestety test praktyczny pokazuje coś innego - ustawiam Anti-shock na 1s. Robie zdjęcie naświetlane 1s - następuje wstępne podniesienie lustra. Robie zdjęcie naświetlane 1/2s - znowu lustro jest wstępnie podnoszone (słychać charakterystyczną przerwę między lustrem a migawką). E300 firmware 1.4 - jak to u was działa?
2. AEL - we wcześniejszych postach wyczytałem, że wystarczy to tylko naciśnąć i naświetlenie zostanie zapamiętane. Czyżby jednak było inaczej i trzeba "dusić" przycisk do końca - tzn. do zwolnienia spustu? Idealnie było by, gdyby jedno naciśnięcie blokowało naświetlanie a drugie zwalniało i tak w kółko :]
1. ustawiane wartości to czas na jaki lustro jest podnoszoneZamieszczone przez apa-sf
2. nie masz w menu aparatu ustawień? W e-1 jest ich kilka nt. tego przycisku, możesz ustawić co ma być blokowane (ostrość czy ekspozycja) i w jakiej sytuacji - czy naciśniecie czy trzymanie.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
grizz:
1. dzięki za sprostowanie.
2. przeleciałem jeszcze raz menu aparatu i niestety nic nie znalazlem poza ustawieniem trybu pomiaru światła dla AEL.
Dochodzi ostatnie, 3. pytanie
3. Co to za funkcja Shading comp. w menu aparat2? W instrukcji nie mogę tego znaleźć.
teoretycznie ma likwidować/łagodzić winietę w rogach. ale w praktyce (z tego co wiem) się słabo sprawdza
.
u mnie ta funkcja sprawdza się doskonale. Jak to wyłączyłem to w jednym rogu zawsze pojawia się znaczne zaciemnienie. Po włączeniu już tego nie ma.
mente et malleo
Tylko ze ta funkcja chyba dziala tylko w jpegach, czy sie myle bo sam nie wiem? W kazdym razie za bardzo winiety z obiektywami ZD nie widzialem a ta funkcje mam wylaczona.Zamieszczone przez marecki
nie ma co się czarować - winieta jest zawsze, ale nie zawsze ją widać. całe szczęście że tylko minimalnie, po rogach.