Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Wątek: e300 pytania laika

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Re: inne pytanie innego laika ;-)

Cytat Zamieszczone przez matiax
    hej

Witam wszystkich

Mam takie pytanko tylko się nie śmiejcie - w zestawie pudełkowym Oly e-330 nie miałem zaślepki na body i moje pytanie : jaka mam kupić tzn czy taka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=198583431 może być? - czy taka zaślepka ma jakiś numer kodowy albo symbol albo czy sie jakoś oryginalnie nazywa ?

Z góry dzięki za pomoc

hej
    N2137000 0 050332 15549-7 PBC-E01 Body Zaślepka do PT-E01 69,00

Więcej
    tutaj bądź tu.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Mieszka w
    katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Bardzo dziękuję za podpowiedzi i linki - trochę rzeczy mi to rozjaśniło

hej
    matiax

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez żwirek
    Kiedyś sam poszukiwałem takiego rozwiązania. W E-1 zwie się to chyba AFL (w c-750 miałem możliwość zaprogramowania tej funkcji pod jednym z przycisków). W e-300 niestety ale chyba nie ma AFL (jeśli się mylę to proszę, niech mnie ktoś uświadomi).
    Juz Cie uswiadamiam . Pod kciukiem, zaraz przy pokretle w moim E-300 jest przycisk AEL (ktory wlasnie tak dziala). Dziala zarowno przed zlapaniem AF jak i po. Wystarczy wcisnac go (i przytrzymac az do wykonania zdjecia) na miejscu w ktorym mierzymy parametry ekspozycji.
    Czyli by zrobic to o czym piszecie, ustalmy ostrosc na jakims punkcie i wciskamy do polowy migawke (blokada ostrosci) przenosimy kadrowanie tak jak chcemy wykonac pomiar swiatla i (nie puszczajac migawki) wciskamy "AEL" - pomiar swiatla sie dokonuje (nawet nie trzeba trzymac dalej "AEL" wystarczy jedno klikniecie). Na koniec dociskamy przycisk migawki do konca i robimy zdjecie.

Jest to opisane na stronie 90 w polskiej instrukcji obslugi. Ale faktycznie nie napisali ze dziala takze PO wcisnieciu migawki i zablokowaniu ostrosci. Opisana tam jest tylko procedura odwrotna, najpierw pomiar i blokada pomiaru swiatla, a potem ostrosc i zdjecie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Dwa pytanka:

1. Funkcja antishock (menu aparat2) może przyjmować wartości off, 1s, 2s ... 30s. Zrozumiałem to tak, iż w przypadku ustawienia Xs wstępne podnoszenie lustra będzie następowało tylko przy zdjęciach naświetlanych minimum przez Xs. Niestety test praktyczny pokazuje coś innego - ustawiam Anti-shock na 1s. Robie zdjęcie naświetlane 1s - następuje wstępne podniesienie lustra. Robie zdjęcie naświetlane 1/2s - znowu lustro jest wstępnie podnoszone (słychać charakterystyczną przerwę między lustrem a migawką). E300 firmware 1.4 - jak to u was działa?

2. AEL - we wcześniejszych postach wyczytałem, że wystarczy to tylko naciśnąć i naświetlenie zostanie zapamiętane. Czyżby jednak było inaczej i trzeba "dusić" przycisk do końca - tzn. do zwolnienia spustu? Idealnie było by, gdyby jedno naciśnięcie blokowało naświetlanie a drugie zwalniało i tak w kółko :]

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apa-sf
    Dwa pytanka:

1. Funkcja antishock (menu aparat2) może przyjmować wartości off, 1s, 2s ... 30s. Zrozumiałem to tak, iż w przypadku ustawienia Xs wstępne podnoszenie lustra będzie następowało tylko przy zdjęciach naświetlanych minimum przez Xs. Niestety test praktyczny pokazuje coś innego - ustawiam Anti-shock na 1s. Robie zdjęcie naświetlane 1s - następuje wstępne podniesienie lustra. Robie zdjęcie naświetlane 1/2s - znowu lustro jest wstępnie podnoszone (słychać charakterystyczną przerwę między lustrem a migawką). E300 firmware 1.4 - jak to u was działa?

2. AEL - we wcześniejszych postach wyczytałem, że wystarczy to tylko naciśnąć i naświetlenie zostanie zapamiętane. Czyżby jednak było inaczej i trzeba "dusić" przycisk do końca - tzn. do zwolnienia spustu? Idealnie było by, gdyby jedno naciśnięcie blokowało naświetlanie a drugie zwalniało i tak w kółko :]
    1. ustawiane wartości to czas na jaki lustro jest podnoszone

2. nie masz w menu aparatu ustawień? W e-1 jest ich kilka nt. tego przycisku, możesz ustawić co ma być blokowane (ostrość czy ekspozycja) i w jakiej sytuacji - czy naciśniecie czy trzymanie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    grizz:

1. dzięki za sprostowanie.

2. przeleciałem jeszcze raz menu aparatu i niestety nic nie znalazlem poza ustawieniem trybu pomiaru światła dla AEL.

Dochodzi ostatnie, 3. pytanie

3. Co to za funkcja Shading comp. w menu aparat2? W instrukcji nie mogę tego znaleźć.

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    teoretycznie ma likwidować/łagodzić winietę w rogach. ale w praktyce (z tego co wiem) się słabo sprawdza
    .

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    u mnie ta funkcja sprawdza się doskonale. Jak to wyłączyłem to w jednym rogu zawsze pojawia się znaczne zaciemnienie. Po włączeniu już tego nie ma.
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki
    u mnie ta funkcja sprawdza się doskonale. Jak to wyłączyłem to w jednym rogu zawsze pojawia się znaczne zaciemnienie. Po włączeniu już tego nie ma.
    Tylko ze ta funkcja chyba dziala tylko w jpegach, czy sie myle bo sam nie wiem? W kazdym razie za bardzo winiety z obiektywami ZD nie widzialem a ta funkcje mam wylaczona.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    nie ma co się czarować - winieta jest zawsze, ale nie zawsze ją widać. całe szczęście że tylko minimalnie, po rogach.