Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 72

Wątek: e300 pytania laika

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez monomo
    Witam
    Albo jestem kretynem albo ma cos nie tak z aparatem. Rozumiem ze w funkcji "prewiew" nie chodzi o to, zeby zobaczyc zdjecie po jego zrobieniu, a przed. tym bardziej ze czytalem gdzies ze E 300 ma podglad glebi ostrosci. A instrukca w rozdziale "prewiew" mowi tylko: "wcisnij ok". mam zla instrukcje czy jestem kretynem? prosze pomozcie
    Jesli mowa o GO to ja tez chyba nie kumam jak to dziala
    Moze moja instrukcja (na pierwszej stronie) ja kto zrobic i wypowiedz Joki Ci pomoze ...

pozdrawiam

P.S.
    Dla tych co chca wiedziec jakie sa nowe funkcje po wgraniu nowego softu zapraszam tu
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jeśli skonfigurujesz przycisk "OK" w trybie robienia zdjęć jako podgląd głebi ostrości to tak też będzie działać. Sam uzywam takiej konfiguracji. Nie pamiętam tylko czy to się akurat nazywa "PREVIEW" ale sprawdzę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Sprawdziłem. Ustawienie CUSTOM jako PREVIEW powoduje mozliwość podglądu "głebi ostrości" po przycisnięciu OK w trybie fotografowania. Celowo napisałem w cudzysłowie, bo z rzeczywistą głebią ma tylko troche wspólnego.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pomimo przewertowania forum ,nadal w pelnie nie rozumiem funkcji AEL . Jaka ekspozycje mierzy ? ekspozycje swiatla ? co rozumiemy przez mierzenie AELem ekspozycji ?
    Naciskam AEL mierzac obiekt -blat oswietlany przez swiato lampki nocnej. Wciskam spust mig. do polowy . Przenosze sie na inny obiekt nie puszczajac AELa i migawki , przenosze obiektyw w ciemne miejsce (na ciemny obiekt) , i wciskam do konca spust mig.
    Robie tez inaczej- przensze sie na ciemny obiekt z tylko wcisnietym AELem i do polowy sust mig, i do konca -robie zdj. W obdwu przypadkach zdjecie fotografowanego obiektu w gorszym oswietleniu wychodzi ciemne, a przeciez mierze AEL w dosyc jasnym miejascu.
    Moge prosic o wyjasneinie tej funkcji (definicji ekspozycji) w sposob lopatologiczny ?
    E 300

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Khak- jak pomierzysz jasne miejsce to aparat dostanie info takie- jest jasno. Co zrobi, skroci czas albo przymknie otwor. Wtedy Ty zapamietana wartosc przenosisz na ciemniejszy przedmiot i masz ciemno. Bo nie dosc, ze przedmiot ciemny to masz jesze nastawy poprzymykane i malo swiatla wchodzi. Jak chcesz naswietlic dobrze ciemne to mierz na ciemne i ew. korekcja.
    Przycisk o ktorym piszesz ma zastosowanie w swiadomym wyborze miejsca, ktore chcesz poprawnie naswietlic ( niebo przy zachodzie slonca) a pozniej przekadrowac bez blokowania AF- masz wtedy pomiar osobno a AF osobno. A tak po zablokowaniu tylko migawki do polowy, masz pomiar takze zapamietany, co nie jest zawsze pozadane.
    czesc.Ch.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziekuje za wyjasnienie.,wlasnie takie chcialem przeczytac Czesto jak cos jest opisane z innej strony/innymi slowami i jest dopelnione konkretnym przykladem, to pomaga zrozumiec te bardziej "techniczne" opisy. To oczywiście z punktu widzenia amatora.
    E 300

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Joki
    Witam ponownie.

U mnie podgląd głebi ostrości skonfigurowany tak samo działa poprawnie. Może po prostu miałeś ustawioną otwartą przysłonę?

Jeśli chodzi o AEL to chyba inaczej zrozumiałeś jego zadanie. Nie ma znaczenia jaki typ pomiaru masz ustawiony. Chodzi o to, że normalnie aparat ustawia parametry ekspozycji w momencie naciśnięcia spustu do połowy, jednak kiedy później ustalasz kadr, to parametry zmieniają się do takich, które wynikają z aktualnego położenia celownika. Dlatego jesli chcesz zablokować tę zmianę (przydatne szczególnie w pomiarze punktowym) po wciśnięciu spustu do połowy, ale przed ustawieniem kadru wciskasz AEL z celownikiem wycelowanym w miejsce z którego chcesz miec ustawione parametry ekspozycji. Dopiero teraz trzymając wciśniety do połowy spust migawki i jednoczesnie AEL ustawiasz kadr i wciskasz do końca spust migawki trzymając cały czas AEL.
    Gwoli ścisłości: w E-300 naciśnięcie spustu do połowy w trybie S-AF powoduje że zablokowane są zarówno ostrość jak i parametry ekspozycji. Przenoszenie z jasnego motywu na ciemny nie powoduje zmiany ekspozycji. W trybie C-AF wszystko zmienia się dynamicznie (ostrość i parametry naświetlania) w zależności od obrazu w celowniku. Moje pytanie brzmi: czy tak jest zawsze, czy można wciśnieciem spustu do połowy zablokować tylko ostrość a zostawić ekspozycję do ustalenia w momencie wciśnięcia spustu do końca? A tak na marginesie: czy ktoś może mi podsunąć ładne odpowiedniki w języku polskim słów "focus" i "sharpness"? Po angielsku to dwa zupełnie inne terminy, a u nas to zawsze "ostrość"

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoko
    Moje pytanie brzmi: czy tak jest zawsze, czy można wciśnieciem spustu do połowy zablokować tylko ostrość a zostawić ekspozycję do ustalenia w momencie wciśnięcia spustu do końca?
    Kiedyś sam poszukiwałem takiego rozwiązania. W E-1 zwie się to chyba AFL (w c-750 miałem możliwość zaprogramowania tej funkcji pod jednym z przycisków). W e-300 niestety ale chyba nie ma AFL (jeśli się mylę to proszę, niech mnie ktoś uświadomi) Ja radziłem sobie z tym w taki sopsób: ustawiałem ostorść (fokus) tam gdzie chciałem korzystając z S-AF a następnie przechodziłem na MF. Jest to dość uciążliwe, ale jeśli nie ma innego sposobu to można się przyzwyczaić.

Mieszka w
    katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

inne pytanie innego laika ;-)

hej

Witam wszystkich

Mam takie pytanko tylko się nie śmiejcie - w zestawie pudełkowym Oly e-330 nie miałem zaślepki na body i moje pytanie : jaka mam kupić tzn czy taka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=198583431 może być? - czy taka zaślepka ma jakiś numer kodowy albo symbol albo czy sie jakoś oryginalnie nazywa ?

Z góry dzięki za pomoc

hej
    matiax

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Re: inne pytanie innego laika ;-)

Cytat Zamieszczone przez matiax
    hej

Witam wszystkich

Mam takie pytanko tylko się nie śmiejcie - w zestawie pudełkowym Oly e-330 nie miałem zaślepki na body i moje pytanie : jaka mam kupić tzn czy taka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=198583431 może być? - czy taka zaślepka ma jakiś numer kodowy albo symbol albo czy sie jakoś oryginalnie nazywa ?

Z góry dzięki za pomoc

hej
    Te zaślepki, które pokazujesz są do body OM, nie sądzę aby pasowały do 4/3 (wydaje mi się, że nie).
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.